Green Deal, migrace, tlak. Ivan David odhaduje konec Fialy v ODS. A další změny

03.06.2024 16:16 | Rozhovor

Zhoubné projekty EU jako Green Deal a podpora migrace povedou občany k tlaku na politiky, předvídá s blížícími se volbami do Evropského parlamentu europoslanec za hnutí SPD Ivan David s tím, že politici většinou nechtějí přestat být voleni, proto budou muset ubrat ze svých ambicí. Domnívá se, že i ODS se bude muset zbavit svého předsedy Petra Fialy jako „symbolu zhouby a neúspěchu“.

Green Deal, migrace, tlak. Ivan David odhaduje konec Fialy v ODS. A další změny
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Europoslanec Ivan David na pódiu mítinku SPD v Hradci Králové

V minulém týdnu jste se účastnil televizní debaty eurokandidátů. Jaký jste měl dojem z debaty a ze svých soupeřů?

Účastnil jsem se dvou debat, v ČT24 a na Nově. Moderování bylo tentokrát celkem korektní, neskákali mi do řeči a neuváděli moje výroky „na pravou míru“.

Pan Turek říká půl roku to, co SPD několik let, ale je to „nová tvář“, tak jako kdysi Věci veřejné nebo Unie svobody. Paní Nerudová už nikoho nepřekvapuje, ať říká cokoli. Piráti byli jako vždy s nevývratným přesvědčením, sebevědomím a arogancí. Kolektivní blud není v psychiatrii pokládán za projev nemoci, pokud jde o rozšířenou ideologii.

Ve Fialově a Vondrově trojkoalici sice každý zastává jiné názory na zásadní otázky, ale přesto jsou „Spolu“. Konečná na mě, kde může, útočí svými lživými výmysly nebo překrouceninami. Hnutí ANO drží pevně svoji pozici strany mírného pokroku v mezích unijních nařízení. Lidovce jsem nepotkal, jsou dobře ukryti ve „Spolu“.

Pět let pracujete v Evropském parlamentu ve frakci Identita a demokracie. Věra Jourová kdysi pronesla, že každý v Bruselu musí projít „lobotomií“. Co z vaší vlastní zkušenosti podpořené doktorátem z psychiatrie dělat, aby člověk v europarlamentu „nezblbnul“?

Myslím, že mně nepřeťali bílou hmotu prefrontálních laloků odpovědnou za společensky přijatelné chování a mravní integritu. Nikdo mě ani nenutil, abych se tak choval. Ti, co se tak chovají, činí tak „dobrovolně pod tlakem“, aby nebyli vyhnáni ze stáda. Mně to nehrozí.

Ono to „funkční zblbnutí“, tedy zblbnutí z porušeného sebehodnocení v důsledku dosažené funkce, podle mne postihuje nezralé osobnosti. Byl jsem překvapen, jak moc europoslanci podléhají tlaku na konformitu. Víc než v české Poslanecké sněmovně, zdá se mi.

Zejména to jsou ti, kteří jsou svázáni levičáckou ideologií, která nemá skoro nic společného s někdejší demokratickou levicí, dokonce ani s komunistickou od konce šedesátých let. Frakce Socialistů a demokratů, Zelených včetně Pirátů, frakce Levice, ty frakce hlasují skoro stoprocentně shodně pro Green Deal, imigraci, cenzuru a militarizaci směrem k totalitě a k třetí světové válce.

Ostatní frakce hlasují diferencovaněji s ohledem na vnitrostátní politiku jejich strany nebo na zájmy jejich státu.

Pokud jde o spolupráci ve vaší evropské frakci, Identita a demokracie, často si lidé mimo tyto strany kladou otázku: Jak mohou spolupracovat síly, které na první místo, aspoň to tvrdí, kladou zájem své země?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak to napíšu naplno: měl jsem kdysi možnost pracovat s bývalými vojáky Wehrmacht. Dokonce jeden z nich, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuserusošvábek , 03.06.2024 19:10:03
byl u Stalingradu. Mluvili otevřeně, že mezi SS a Wehrmacht byl rozdíl akorát v drezuře, šikaně a přídělech kvalitnější výstroje a výzbroje. Popisovali to shodně: obsadili jsme (Wehrmacht) vesnici, velitel roty nebo praporu nechal pověsit místního předsedu sovětu a pár dalších pro výstrahu. Němci nepovažovali Slovany za lidi. Každý na východě pro ně byl Rus a bolševik. Tři vyvolené národy se jmenují: židé, Germáni a Anglosasové. Tak se vždy cítili, tak se vždy chovali a tak by si to měli nakonec i vylízat.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…