Oči máme na celý život

24.02.2010 0:00

Všimli jste si, kolik mladých lidí nebo i dětí dnes nosí brýle? Ostatně od generace, která své oko zaměřuje střídavě na monitor počítače a střídavě na obrazovku televize nemůžeme čekat, že bude mít oko jako rys.

Oči máme na celý život
Foto:
Popisek:

Některé oční choroby však souvisí i s jinými faktory, například s přibývajícím věkem. Tak, jako se mění elasticita naší pokožky nebo nám šedivějí vlasy, stejně tak stárne i naše oko.

Oční choroba, která souvisí s přibývajícím věkem se nazývá makulární degenerace.  Jedná se o postižení určitého místa na sítnici oka, kde jsou soustředěny čípky, které ovlivňují ostré vidění. Toto místo se nazývá makula a pokud dojde k jeho postižení nebo poškození, projeví se to ztrátou ostrosti zraku. Periferní vidění většinou zasaženo není, ale střed zorného pole ano.

Tyto poruchy souvisí, jak jsme  již řekli, s věkem, ale může na ně mít vliv také genetické zatížení. Ovlivňují je také některé civilizační choroby, jako je třeba diabetes mellitus nebo hypertenze.

Abychom se vyhnuli předčasnému porušení zrakové ostrosti, měli bychom o svůj zrak dbát. I když nemáme výrazné problémy, měli bychom přesto po 40. roku věku navštívit preventivně očního lékaře a nechat si zrak vyšetřit. Při včasném odhalení lze totiž nástup onemocnění výrazně zpomalit.

Oční kliniky jsou dnes k vyšetření těchto zrakových vad mnohem lépe vybaveny, než tomu bylo v minulosti. Vyšetření se provádí pomocí spektrálního optického koherentního tomografu, který dokáže zachytit a odhalit počínající změny zrakových nervů i sítnice a tím umožnit zahájení včasné léčby. Vyšetření se provádí na základě počítačové simulace odrazu světelného paprsku, která dokáže vytvořit přesný barevný obraz vyšetřovaného vzorku.

Přístroje se využívají nejen při diagnostice a  léčení makulární degenerace, ale i šedého a zeleného zákalu a dalších očních chorob.

Technika je v medicíně stále dokonalejší, ale pro své zdraví toho můžeme nejvíce udělat právě my. Chránit svůj zrak a nezanedbávat varovné příznaky je to nejmenší, co je nutno dělat pro to, abychom si jej zachovali do pozdního stáří. Jen ten, kdo zrak ztratil ví, jak je tato ztráta těžká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…