Popáleniny a otravy - nejnebezpečnější úrazy

20.09.2012 0:00

Každý z nás se už někdy přesvědčil, že stačí jen malá chvilka nepozornosti, která může mít nedozírné následky. Týká se to nejen dětí, ale i nás, dospělých.

Popáleniny a otravy - nejnebezpečnější úrazy
Foto:
Popisek:

K nejnebezpečnějším a nejhůře napravitelným úrazům patří popálení a otravy. Toto nebezpečí na nás číhá i na  prázdninových cestách. Hlavně  v cizině patří ke zdravotním rizikům, u kterých je dobré znát zásady první pomoci.

Prezident Fóra infekční, tropické a cestovní medicíny docent Rastislav Maďar radí zjistit si předem telefonní čísla tísňových linek záchranné služby, případně policie a hasičů v dané zemi, aby se přivolání odborné pomoci neprotahovalo.

Při popálení záleží první pomoc na tom, čím se postižený spálil a jaký je rozsah poškození tkání. Je nutné uhasit na postiženém oheň, svléci mu oděv, nejde-li to, oděv přestřihnout. Důležité je odstranit vodiče tepla, jako jsou prsteny a náušnice, dřív, než se vytvoří otoky, které to znemožní, píše Maďar v publikaci Ochrana zdraví na cestách. Odborné znalosti v ní doplnil zkušenostmi z 60 zemí, které procestoval.

Popálená místa se mají podle Maďara chladit vodou asi osm stupňů Celsia teplou tak dlouho, dokud to přináší úlevu, zpravidla 15 až 20 minut. Chlazení odvádí teplo a potlačuje bolest. Místo se překryje sterilní gázou. V rámci první pomoci se na ně nedávají masti ani zásypy.

V případě otravy záleží na tom, co otravu způsobilo a na odolnosti postiženého. Projevem otravy bývají bolesti břicha, průjmy, poruchy vidění, slinění, pocení, horečka, zvracení krve či bezvědomí, může se také zpomalit nebo zrychlit chod srdce. Odolnost vůči otravám je nižší u dětí, těhotných žen, seniorů a chronicky nemocných pacientů.
 
Při otravě plynnými látkami je nutno zajistit přísun čistého vzduchu, někdy i umělé dýchání. Při otravě pevnými látkami a kapalinami, které člověk spolkl, je nutno vyvolat zvracení mechanickým drážděním krku prstem nebo lžičkou. Pomáhá pití slané vody, zvracení by mělo nastat do deseti minut po požití nebezpečné látky.

Zvracení se nemá vyvolávat, když sliznice trávicího traktu byly poleptány. První pomocí je vypít alespoň půl litru čisté vody, nebo v případně poleptání kyselinami vodního roztoku sody bikarbony, u zásad vodního roztoku octa nebo citronové šťávy.

Při otravě houbami radí Maďar po vyvolání zvracení podat živočišné uhlí. Při náhodné otravě nemrznoucí směsí do chladičů je protijedem 100 až 200 mililitrů alespoň čtyřicetiprocentního alkoholu, při otravě ropnými produkty je to 100 až 200 mililitrů rostlinného oleje.

ml,zdroj ČTK,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…