Posilte organismus vitamínem C. Ale jak?

02.06.2016 0:00

Možná je to zvláštní, ale na podpoře imunity je potřeba pracovat celý rok, nejen v zimě. To, že vás v létě trápí viróza a nachlazení může být i důsledkem špatně léčené virózy v minulém období.

Posilte organismus vitamínem C. Ale jak?
Foto: dodavatel TZ
Popisek: detoxikace

Přecházení viróz totiž vede k oslabování imunitního systému i k jejich opakování. Zajímali jste se někdy o to, jak může obyčejný vitamín C posílit organismus? Ne nadarmo se mluví o tom, že je to všelék budoucnosti. Proč ale běžné perorální podání nestačí?

„Běžným příjmem vitaminu C z potravy má organismus omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu,“ říká MUDr. Martina Čapková z polikliniky I. P. Pavlova a dodává: „Je-li potřeba významněji podpořit detoxikační schopnost organismu, tvorbu syntézu žlučových kyselin, zlepšit vstřebávání železa z trávicího traktu, zvýšit syntézu kolagenu a nastartovat imunitu jedince, je vhodné podat vitamín C ve vyšší dávce infuzní formou.“

Není vitamín jako vitamín

Běžná dávka vitamínu C, který získáte z potravy, stačí zdravé populaci. „Větší účinnost je prokázána infuzním podáním, protože je tak možné dosáhnout vyšší hladiny vitamínu C v krvi. Tuto terapeutickou hladinu není možné dosáhnout perorálním podáním vitamínu C ani v maximálních dávkách,“ upozorňuje MUDr. Čapková a dodává: „Ošetření vitamínem C s epoužívá především u pacientů se sníženou imunitou, po těžkých infekcích po chemoterapiích nebo jako prevence virových a bakteriálních onemocnění u rizikových osob v populaci.“

Ptáte se proč? Se zvyšováním dávky vitaminu C v potravě postupně dochází k nasycení transportních kapacit a dalším zvyšováním perorální dávky už absorpce nenarůstá.  Při podáni dávky 200 mg se vstřebá 100 % podaného množství vitamínu C, z dávky 1000 mg méně než 50 % (tj. méně než 500 mg). 

Co infuzní forma vitamínem C obnáší? Jedná se o dvacetiminutovou proceduru, která je obdobná jako odběr krve. Vyškolená zdravotní sestra zajistí žilní vstup stejným způsobem, jako když se odebírá krev. Vstup se spojí s infuzním setem vysokodávkovaného vitamínu C, vitamín se dostane přes žilní vstup do celého těla a během 20 minut je procedura hotová a pacient může odejít domů.

Je to vědecky dokázáno!

Aktuální vědecké poznatky však ukazují, že při výrazně vyšších plazmatických koncentracích vitamínu C (10- až 100násobek běžné plazmatické koncentrace), kterých lze dosáhnout pouze infuzí, se začne projevovat příznivý podpůrný efekt vitamínu C. Významný efekt je zaznamenán u onemocnění, jako snížená imunita, infekční onemocnění chronického i akutního charakteru, kardiovaskulární choroby zejména ateroskleróza, hypertenze, deprese, demence, autoimunitní onemocnění, zvýšený cholesterol – dislipidémie, hormonální dysbalance, degenerativní onemocnění kloubů, osteoporóza, nádorové onemocnění, stavy po chemoterapiích a ozařování. Vysokodávkovaný vitamín C se využívá se i ve sportovním lékařství, kdy díky zvýšenému výkonu organismu je zvýšena poptávka tkání po vitaminu C v rámci zachování optimálně fungujících fyziologických funkcí.

Obvykle se terapie doporučuje pro prevenci imunologických,  kardiovaskulárních,  infekčních onemocněni a chronicky zánětlivých reakci podávat jednu  infuzi vitamínu C  7,5 g týdně v nejrizikovějších obdobích (jaro/podzim), toto schéma dávkovaní  pozitivně ovlivňuje nejen imunitní, ale také nervový a kardiovaskulární systém, podporuje jaterní funkce, pozitivně působí na regeneraci svalové tkáně a díky zvýšené tvorbě kolagenu urychluje hojeni a zpevňuje stabilizační systém pohybového aparátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…