Poslanci si zase ve sněmovně ustelou. Paroubek se ale omluvil

08.06.2011 10:16

Hned ráno nastal v jednací síni dolní komory Parlamentu ruch. Šéf klubu ODS Zbyněk Stanjura totiž požádal o to, aby si poslanci odhlasovali, že budou jednat i po 21. hodině. Zda však schůze dopadne jako včera, kdy se krátce po 19. hodině nebyli poslanci schopni se shodnout na tom, kdo a jak chce dlouho pauzu na jednání poslaneckého klubu, není vyloučené. A to si přitom i včera odhlasovali, že budou jednat do pozdních večerních hodin.

Poslanci si zase ve sněmovně ustelou. Paroubek se ale omluvil

Poslanci by dnes měla pokračovat v projednávání vládních reforem. Konkrétně by měli hovořit o sociální reformě ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) a o zákonech ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS). Ten krátce po deváté hodině začal představovat nový občanský zákoník.

"Je to dnes opravdu historická chvíle, a to z toho důvodu, že začínáme projednávat návrh zákona, který tým expertů z různých právnických fakult připravoval přes deset let. Žádný zákon v této zemi nebyl tak dlouho připravován jako tento," zdůraznil při představování normy ministr Pospíšil.  

Občanský zákoník klade větší důraz na osobnostní práva před majetkovými vztahy a ponechává více prostoru pro dohodu stran. Novými pravidly se tak bude řídit například dědictví, norma umožní například bez problémů věnovat umělecké dílo galerii. Bude možné si osvojit i zletilou osobu. U náhradního mateřství zákon výslovně řekne, že druhá žena má právo si dítě osvojit. Bude také možné uzavřít dohodu o odděleném majetku, v takovém případě norma posiluje ochranu ekonomicky slabšího v manželském páru. Definice rodiny, manželství a rozvodu by měla zůstat v podstatě stejná jako současnosti.

Jak bude jednání dolní komory ale dnes probíhat, není zcela zřejmé. V úterý chtěla totiž koalice dokončit první čtení sociální reformy, opoziční strany však požádaly o přestávky na jednání jejich poslaneckých klubů, a předsedající proto schůzi přerušil.

Zaorálek: Mohli podat námitku. Neudělali to

„Myslím, že to snad... Podívejte, já ukončuji jednání sněmovny na své riziko. Já v tom nevidím žádné řešení. Tady jsou hodinové přestávky, to je absurdní. Já bych apeloval na předsedy poslaneckých klubů, aby se příště lépe dohodli. V tomto chaosu končím jednání sněmovny, pokračujeme zítra v 9 hodin ráno," řekl k tomu včera místopředseda sněmovny a zároveň řídící schůze Lubomír Zaorálek ČSSD).

Nad jeho slovy se ale pobouřili ostatní poslanci, kteří se pak shromáždili kolem debatního pultu. Zaorálek ale večer v pořadu České televize Události, komentáře vysvětloval, že nikdo nepodal nad takto netradičním ukončením jednání námitku, což udělat mohl. „Já bych pak o té námitce nechal hlasovat," zdůraznil v televizi Zaorálek.

Pikantní také je, že se dnes z jednání omluvil expředseda ČSSD Jiří Paroubek. Podle předsedající schůze Vlasty Parkanové se omluvil bez udání důvodů.

„Měl nateklou celou levou tvář a velké pytle pod levým okem. Jako kdyby dostal pořádnou facku! Pravé oko měl naopak nepřirozeně vyboulené," popsal dnes Blesk k tomu, jak včera Paroubek vypadal. „Popíchaly mě včely. Spadl na mě roj cestou do práce," vysvětlil pak Paroubek Blesku v textové zprávě.

Středeční sněmovna:
Rath křičel na Kalouska. Vy nenávidíte naše lidi. Jak vám ublížili?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…