Profesor Krejčí o šikovné dvojce kníže-Kalousek a jejich propagandě

24.01.2013 12:29 | Zprávy

ROZHOVOR Boj o Pražský hrad vrcholí. Vyhraje Miloš Zeman, nebo Schwarzenberg? ParlamentníListy.cz se obrátily na známého politologa profesora Oskara Krejčího, aby zhodnotil, jak se situace vyvíjí a co je dobré vědět, než člověk přikročí k volební urně. Skutečně hrozí, že budeme vydávat bilionové náhrady sudetským Němcům? Oskar Krejčí je přesvědčen, že tato možnost existuje.

Profesor Krejčí o šikovné dvojce kníže-Kalousek a jejich propagandě
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Profesor Oskar Krejčí

Zdá se, že pro mnohé lidi se souboj Zemana se Schwarzenbergem stal soubojem o Kalouska. Řada lidí, zvláště na levici, se domnívá, že je Schwarzenberg loutka v rukou ministra financí. Také si to myslíte?  

V žádném případě! Tandem Schwarzenberg-Kalousek je jeden z nejpozoruhodnějších projektů polistopadové politické scény. Originalitou tento nápad směle snese srovnání s opoziční smlouvou. Jde o velmi účelné spojení konzervativního paternalisty s liberálním radikálem. To je ostatně zjednodušený model bloku, který vynesl do Bílého domu Ronalda Reagana. Právě toto rozkročení umožnilo TOP 09 ukousnout část elektorátu, která tuto stranu vynesla do Sněmovny.

Přesto se zdá, při porovnání aktivit předsedy a místopředsedy TOP 09, že se jedná především o Kalouskovo dítě – ať již jde o struktury odloupnuté od KDU-ČSL, nebo každodenní aktivity. 

Opakuji: Schwarzenberg – to není Kalouskova loutka. Mezi těmito dvěma politiky je hluboké souznění zájmů. Je to spojení Kalouskovy pracovitosti a Schwarzenbergovy zdánlivé blazeovanosti, které nejen umožňuje TOP 09 dosahovat volebních výsledků, ale také naplňovat zájmy sponzorů a zahraničních spojenců.

Například zahraničí. To je oblast, která Miroslava Kalouska nezajímá. Jenže bez podpory Schwarzenbergových konexí v zahraničí by neustál souboj s Alexandrem Vondrou. Tandem Schwarzenberg-Kalousek je velice dobře vyladěná symbióza zájmů.

Dá se vyjádřit toto propojení i ve zpětné vazbě?

Mnoha příklady. Nejnověji v otázkách takzvaných církevních restitucí. Přijatý zákon ještě může být zvrácen rozhodnutím soudu, či může být zastaveno jeho plnění po nových volbách do Sněmovny. Je proto třeba jednat. Kalousek právě přišel s nápadem dát za tzv. církevní restituce – ve své podstatě církevní daň na hříšný národ – státní obligace. Jejich prodej učiní „restituce“ nezvratnými. Zároveň v současném pojetí představují obligace legalizaci zisků z šedé a černé ekonomiky. Z tunelování, jiných kriminálních aktivit a hazardu. Nemluvě o prodeji těchto obligací do zahraniční, odkud pak jejich zaplacení budou vymáhat způsobem, jako to dnes činí německé a francouzské banky v Řecku.

Toto je tandem Schwarzenberg-Kalousek v každodenní praxi.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

10:45 Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

„Je plzeňské pivo pro Němce odlišné oproti tomu pro Čechy?“ Právě tato otázka v posledních dnech roz…