Rozdělení krevních skupin

19.01.2014 9:12 | Zprávy

Krev je pro člověka nepostradatelnou tělesnou tekutinou.

Rozdělení krevních skupin
Foto:
Popisek:

Vzniká a dozrává v kostní dřeni a koluje krevním oběhem, tj. tepnami, žílami a vlásečnicemi. Člověk má v těle kolem 8% tělesné hmotnosti krve, přičemž muži mají 5 – 6 litrů, ženy asi 4,5 litru. Člověk bez problémů zvládne odběr 500 ml. krve.

Krev slouží jako zásobárna tělesné tkáně živinami a kyslíkem. Do orgánů a tkání dodává významné informace z endokrinních žláz a naopak vstřebává a odvádí látky, které jsou tělu škodlivé jako například oxid uhličitý. Díky své schopnosti - srážlivosti - je důležitá pro obranný mechanismus těla. Biochemické laboratorní vyšetření krve nám podá důležité informace o celkovém stavu lidského organismu a o jednotlivých orgánech. Krevní transfúze mnohokrát zachrání lidský život. Krev je tvořena z krevní plazmy a krevních tělísek (červené krvinky, bílé krvinky a krevní destičky). Pro krev člověka jsou nejdůležitější krevní skupiny a Rh faktor.

Krevní skupiny rozdělujeme na A, B, AB a 0. Nejčastěji se u nás vyskytují skupiny A a 0. Skupina 0 je dokonce nejčastější na celém světě. Nejméně častý je výskyt skupiny AB.
Vedle krevních skupin určuje krevní typ ještě systém RH faktorů. Existuje Rh+, tedy Rh pozitivní, nebo Rh-, tedy Rh negativní. Většina lidí je Rh pozitivní.

Krevní skupina se dědí po rodičích, přičemž od každého z nich získáváme polovinu genetické výbavy. Vzniká ze dvou rodičovských genů a roli hraje, který konkrétní rodičovský gen je silnější. Pohlaví při dědičnosti krevní skupiny nehraje roli. Tohoto poznatku se také využívá při určování otcovství.

Naproti tomu v porodnictví hraje velmi významnou úlohu typ Rh faktoru. Pokud totiž otěhotní Rh negativní žena s Rh pozitivním mužem a počaté dítě zdědí Rh pozitivní faktor otce, dojde mezi matkou a dítětem k nesourodosti Rh faktorů se závažnými důsledky. Za takových okolností je nutné novorozenci vyměnit krev transfúzí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

 Přisypávání cvrčků do salámu. I s výkaly. „Plán, jak nám ublížit.“

20:05 Přisypávání cvrčků do salámu. I s výkaly. „Plán, jak nám ublížit.“

Hmyz, konkrétně cvrčci, jako součást uzenin a masných výrobků. Studie z Mendelovy univerzity v Brně,…