Trpí také vaše dítě nechutenstvím?

18.07.2011 0:00

Problematické se nechutenství stává tehdy, když děti nejsou ohroženy žádnou nemocí, mají delší dobu velmi malou chuť k jídlu a pomalu hubnou.

Trpí také vaše dítě nechutenstvím?
Foto:
Popisek:

Jestliže děti delší dobu jedí málo nebo téměř vůbec nic - mluvíme o nechutenství. Krátké fáze nechutenství jsou často začátkem dětské nemoci, chřipkové infekce nebo žaludeční střevní infekce. Tyto reakce jsou velmi smysluplné, protože tak tělo mobilizuje své síly na obranu proti skutečné nemoci a už nevydává energii na přeměnu potravy.

Problematické se nechutenství stává teprve tehdy, když děti nejsou ohroženy žádnou nemocí, mají delší dobu velmi malou chuť k jídlu a pomalu hubnou. Často hraje důležitou roli psychika. Děti s malou chutí k jídlu mají často taky málo chuti do života.

Abychom problém vyřešili, pomáhá proto všechno, co povzbuzuje chuť k životu. To jsou například – výlety, malá dobrodružství, přírodní zážitky a hry venku, pokud možno s dětmi stejného věku, ale taky dobré rodinné zázemí, blízký a láskyplný vztah mezi dítětem a rodičem, pěkný vztah mezi rodiči.

Naproti tomu by mělo dítě vynechat nebo omezit na minimum videohry, počítačové hry, celodenní sledování televize a nudné posedávání v pokoji.

Jestliže má dítě níže uvedené symptomy, měli byste ihned vyhledat lékaře, aby vyloučil organické příčiny nebo možné napadení parazity:
  • Děti jedí velmi málo a jen se v jídle nimrají, dokonce odmítají svá oblíbená jídla.
  • Cítí se slabé, ne zcela dobře a jsou podrážděné.
  • Někdy je bolí břicho.

Bylinky:
  • Při nechutenství by mělo dítě užívat 2 x denně 1 polévkovou lžíci jeřabinového sirupu (běžně k dostání v prodejnách zdravé výživy či bylinkářstvích), buďto neředěného nebo zředěného ve vodě.
  • Dítěti bychom měli zajistit přísun živin. Například 1 x denně 1 čajovou lžičku dýňového oleje (běžně k dostání v prodejnách zdravé výživy) a 1 x denně 1 čajovou lžičku mandlového oleje.
  • Pokud dítě odmítá i ovoce, dostatečný přísun vitamínů mu poskytne rakytníkový sirup a to 1 x denně 1 čajovou lžičku.

Další možná opatření:
  • Nabídněte svému děťátku několikrát denně menší jídla a co nejvíce zredukujte sladkosti (ty mu potřebné živiny nedodají, naopak vezmou). Jako náhradu sladkostí můžete použít čisté kukuřičné lupínky, sušené ovoce (raději nesířené, k dostání v prodejnách zdravé výživy).
  • Úplně vynechejte přísun uzenin i tzv. dietní šunky. Tento druh potravin děti silně zatěžuje a ubližuje jim, i když si to většina rodičů vůbec neuvědomuje.
ml,celostnimedicina.cz,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…