VFN patří ke špičce v léčbě kardiovaskulárních onemocnění

23.08.2013 0:17

Všeobecná fakultní nemocnice patří ke špičce v léčbě kardiovaskulárních onemocnění

VFN patří ke špičce v léčbě kardiovaskulárních onemocnění
Foto:
Popisek:

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN) patří mezi největší zdravotnická zařízení v České republice. Přestože se zde péče o pacienty orientuje na široké spektrum diagnostických a léčebných programů, jsou pro VFN některé dlouhodobě klíčové. Mezi ně patří i diagnostika a léčba kardiovaskulárních onemocnění, která je zde na vysoké úrovni, v mnoha ohledech patří k evropské špičce a přináší unikátní metody léčby. Letošní rok není výjimkou.

Do programu diagnostiky a léčby kardiovaskulárních onemocnění VFN patří komplexní diagnostika a léčba kardiovaskulárních chorob včetně intervenční kardiologie, arytmologie, program plicní arteriální hypertenze, program kardiomyopatií a Fabryho chorob, neinvazivní i intervenční angiologie, včetně intrakraniálních intervencí u mozkových cévních příhod. Ve VFN jsou jeho hlavními garanty II. interní klinika v úzké spolupráci s II. chirurgickou klinikou a KARIM, které spolu s dalšími specializovanými pracovišti na III. a IV. interní klinice utvářejí klíčové části Komplexního kardiovaskulárního centra VFN.

II. interní klinika je vybavena kromě standardního lůžkového zázemí i třemi jednotkami intenzivní péče a pěti katetrizačními sály. Na klinice rovněž působí Centrum plicní hypertenze, největší tohoto typu v České republice a jediné, kde je ve spolupráci s II. chirurgickou klinikou kardiovaskulární chirurgie rozvíjen program endarterektomií plicnice u nemocných s chronickou tromboembolickou nemocí. II. chirurgická klinika je spolu s II. interní klinikou páteřní klinikou kardiocentra. Na klinice se nově zavádí metody cévní chirurgie a angiologie, především hybridní výkony. Provádějí zde například chirurgickou léčbu plicní hypertenze, endarterektomii plicnice, záchovné operace aortální, mitrální a trikuspidální chlopně, minimálně invazivní operace srdce či léčbu akutního srdečního selhání pomocí mechanických podpůrných systémů. Velkých úspěchů dosahuje program Vaskulárního transplantačního centra.

Interdisciplinární spolupráce s Klinikou anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny umožnila vznik mimořádně úspěšného programu náhrady oběhu a plic metodou ECMO (Extracorporal Membranous Oxygenation). Díky ní se daří opakovaně překlenovat kritická stádia oběhového a respiračního selhání u nemocných s akutním poškozením funkce srdce, plic nebo obojího. Metoda byla s velkým úspěchem využita u nemocných s těžkým plicním postižením při epidemii chřipky H1N1 (tzv. prasečí chřipka) v tomto roce.

Ve spolupráci s Klinikou dětského a dorostového lékařství je Kardiocentrum VFN jediným centrem v rámci České republiky, které je schopno ošetřovat novorozence a děti metodou ECMO. Kardiocentrum VFN jako jediné v ČR disponuje vyškoleným týmem expertů, kteří jsou schopni tuto metodu zahájit u kriticky nemocných dětí a dospělých i mimo VFN a pacienty poté transportovat do kardiocentra.

Program diagnostiky a léčba kardiovaskulárních chorob přinesl v letošním roce některé zásadní novinky. Jedná se především o využívání nové metody TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation) pro léčbu aortální stenózy. Díky této metodě je možné nahradit aortální chlopeň bez otevření hrudníku. Nová chlopeň je nemocnému zavedena vnitřkem cév pomocí ohebných katétrů a umístěna uvnitř jeho vlastní poškozené chlopně. Výkon je tedy méně invazivní a vhodný pro pacienty, u nichž by operace prováděná na otevřeném srdci byla velmi riziková. Doba potřebná k rekonvalescenci je v porovnání s chirurgickým zákrokem na otevřeném srdci kratší. U nemocných, u nichž je riziko klasické operace přijatelné, zůstává však stále metodou volby klasická chirurgická náhrada chlopně.

Na II. interní klinice byla letos zahájena endovaskulární léčba rezistentní hypertenze unikátní metodou renální denervace. Metoda je prováděna u pacientů, kteří trpí vysokým krevním tlakem a u nichž se jej nedaří kompenzovat dostupnými léčivy. Metoda spočívá v tom, že je pacientovi zaveden katetr přes stehenní tepnu až do tepny renální (ledvinné). Zvláštností této arterie je, že kolem níž probíhají tzv. sympatická nervová vlákna ovlivňující fungování samotné ledviny a přispívající k rozvoji a udržení vysokého krevního tlaku. Pomocí radiofrekvenční (nebo ultrazvukové) energie provede lékař přerušení sympatické nervové pleteně. Omezením vlivu renálního sympatiku dochází u většiny pacientů ke zlepšení kontroly krevního tlaku a k jeho poklesu. Zákrok je šetrný, dochází pouze k lokální destrukci sympatických vláken. Metoda je bezpečná a nabízí skutečně velmi slibné výsledky. Přesto je tato terapie zatím rezervována pouze pro velmi výjimečné případy a nelze se k ní upínat jako k metodě léčby vysokého tlaku běžného nekomplikovaného nemocného s hypertenzí.

Zásadního pokroku bylo dosaženo rovněž u nemocných se zánětlivým postižením srdce – myokarditidou. Díky spolupráci s dalšími ústavy a klinikami VFN a 1. LF UK a Státním zdravotním ústavem se podařilo vybudovat moderní program diagnostiky těchto onemocnění. Aktuálně byla zahájena multicentrická studie, která by měla prokázat, nakolik jsou efektivní terapeutické postupy používané u nemocných s myokarditidou.

Kliniky Komplexního kardiocentra VFN v rámci léčby pacientů po srdeční zástavě v souladu s moderním přístupem vytvářejí tzv. centra pro srdeční zástavu, dále jsou zapojena do programu péče o nemocné s aneurysmatem břišní aorty (akutní ruptura aorty) a to endovaskulární cestou pomoci stentgraftu – metody, která je život zachraňující a má vynikající výsledky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…