Zimola se sešel s papežem. Předal mu "poklady" z jižních Čech

21.10.2011 14:10

Papež Benedikt XVI. konečně poznal hejtmana Jihočeškého kraje Jiřího Zimolu (ČSSD) zblízka. Představitel kraje byl jedním z těch, který se tento týden sešel se Svatým otcem ve Vatikánu a předal mu dary z jižních Čech.

Zimola se sešel s papežem. Předal mu "poklady" z jižních Čech

  Jihočeská delegace se zúčastnila generální audience u papeže. Účastníkem slavnostního přijetí byl jak sídelní biskup českobudějovické diecéze monsignor Jiří Paďour, tak i hejtman Jiří Zimola, starosta Třeboně Jiří Houdek( KDU-ČSL) a soubor Třeboňští pištci.

Ty po vystoupení zjistili, že jim zloději nedaleko baziliky ve Vatikánu zloději vykradli autobus. Škoda na nástrojích a zavazadlech je 160 tisíc. Ani to jim ale radost ze setkání s hlavou katolické církve nezkazilo. Byl to pro ně obrovský zážitek, ostatně pro všechny, i pro hejtmana.

Hejtman večeřel s bohoslovci

"V rámci generální audience, udělované papežem poutníkům z celého světa, jsem Jeho Svatosti předal dva krásné dary a pozval jej jménem Jihočechů na návštěvu našeho kraje. A i když k tomu zřejmě nikdy nedojde, přestože mi papež za pozvání poděkoval a vyjádřil přání se k nám podívat, určitě mu jižní Čechy bude připomínat růženec z vltavínů a kamenný kříž z šumavského dioritu. Večer jsme se setkali s rektorem Nepomucea a povečeřeli jsme s bohoslovci z této naší jediné koleje v Římě," uvedl k audienci u papeže pro ParlamentniListy.cz hejtman Zimola.

Více o Jihočeském kraji ZDE

Členy jihočeské delegace v Římě byli také Třeboňští pištci, kteří koncertovali už v úterý a zahráli také při středeční audienci u papeže. Sedmadvacetičlenné tělesa hrálo Händelovu skladbu Hle, náš vítěz přichází. Poté, co papež pozdravil při audienci přítomné v českém jazyce, ozvala se mu hudba jako odpověď a poděkování. Jihočeská delegace seděla v první řadě sektoru, který byl k papeži nejblíže.

V úterý Třeboňští pištci koncertovali při poutní bohoslužbě v českém jazyce v bazilice Panny Marie Větší (Santa Maria Maggiore), kterou sloužil právě českobudějovický biskup Jiří Paďour. Večer pak Třeboňští pištci uspořádali slavnostní koncert v nedaleké bazilice svaté Praxedy. Koncert Třeboňských pištců na téma Evropská renesanční a barokní flétna byl součástí projektu nazvaného Pocta růži, který souvisí s letošním Rožmberským rokem.´

Rožmberkové dobyli i Řím

"Rožmberkové evidentně nedobyli jen jižní Čechy a Prahu, ale zdá se, že také Řím," glosoval hejtman Zimola. Zazněly duchovní skladby renesančních a barokních mistrů. Vystoupení soubor připravoval rok. Pro Jihočeský kraj je to letos z nejdůležitějších kulturních akcí v zahraničí.

Více čtěte:

  • Hašek pozval Svatého otce na Moravu
  • Blahořečení Jana Pavla II. Nebudou chybět ani "bezbožní" Češi
  • Foto: Hans Štembera

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Radek Kraus

    Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

    Právo na opravu

    Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

    17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

    Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…