Žraní a mlaskání, Babišovo zastavení Kalouska. Zbořil nahlíží na Zemana i do koalice

09.12.2013 15:24

O víkendovém sněmu TOP 09 si politolog Zdeněk Zbořil myslí, že útočit na Andreje Babiše straně body nepřidá. Naopak se může stát, že většinu ve sněmovně sjednotí antikalouskovský program. K vyjednávání o vládě podotýká, že někteří významní straníci považují rozdělování ministerských křesel za životní příležitost a naskytnutou šanci si nechtějí nechat ujít.

Žraní a mlaskání, Babišovo zastavení Kalouska. Zbořil nahlíží na Zemana i do koalice
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Zdeněk Zbořil

Anketa

Kterého českého prezidenta máte nejraději?

hlasovalo: 27898 lidí

Víkendový sněm TOP 09 se kromě voleb staronového vedení nesl ve znamení útoků na předsedu hnutí ANO Andreje Babiše. „TOP 09 se drží určitých stereotypů, které použila už i v prezidentské kampani. Ale to bude muset změnit, protože jí to body nedělá. Navíc by se mohl zase objevit slogan ´Zastavme Kalouska´, pokud by se pan Babiš začal radikalizovat a místo KDU-ČSL by do koalice nastoupil Úsvit, který má bojovný a antikalouskovský program,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Pokud TOP 09 bude chtít sehrát pozitivní opoziční roli, tak bude muset ubrat na své útočnosti. „Broušení válečných seker nepomůže zejména TOP 09. Mně to připadá, jako kdyby se TOP 09 vracela na začátek své existence a chtěla na sebe upozorňovat. To, že trvají na nějaké kontinuitě, tak kdyby z toho dokázali vytvořit nějaký program konzervativní strany a Karel Schwarzenberg by se k tomu také hodil, tak by si mohli to místo na slunci vybojovat. Ale ta bojovná rétorika tomu zatím nesvědčí,“ myslí si Zdeněk Zbořil.

Po spojení monarchy s oligarchou by topce zbyly jen nadávky

Na sněmu TOP 09 se varovalo nejen před Andrejem Babišem, ale i Milošem Zemanem. Miroslav Kalousek v té souvislosti hovořil o hrozbě spojenectví monarchy s oligarchou. „Mně se zdá, že Andrej Babiš je sice nezkušený politik, jak všichni říkají, ale je velmi učenlivý politik. Už v té první povolební debatě, kde se mluvilo o Poslanecké sněmovně, velice bystře zareagoval na Vojtěcha Filipa a na jeho zkušenosti z českého parlamentarismu, ale podobně rychle reaguje i na ostatní politiky,“ všímá si politolog.

A mezi politiky je Miloš Zeman hodně výrazný. „Čekal jsem proto, co se přihodí na té jejich schůzce. Pokud vím, nebyla dlouhá, ale zdá se, že Andrej Babiš umí dobře poslouchat a je znát, že je vytrénován působením v komerční sféře. Je si vědom svých limitů a možností stejně jako Zeman, tak bych se vůbec nedivil nějakému sblížení, které ale vůbec neumím odhadnout, na jaké úrovni by bylo a jaká témata by je sbližovala. Ale může se to stát. Pak by topce zbyly jenom nadávky, ale byla by už úplně v autu,“ domnívá se Zdeněk Zbořil.

Prezident by se mohl soustředit na Zaorálkovy jazykové znalosti

Prezidentovi v tuto chvíli zřejmě nejvíc záleží na tom, aby se mezi jmény členů nové vlády neobjevilo Zaorálkovo, Špidlovo či Dienstbierovo. I proto v rozhlasových Hovorech z Lán mluvil o Martinu Stropnickém tak, že by ho nejmenoval ministrem obrany, ale zahraničí klidně. „Sobotkovské noviny zatím vehementně hájí pana Zaorálka jako Sobotkovu volbu na tento post. Těžko říct, jak dlouho bude Miloš Zeman na tom antizaorálkovském postoji trvat a připomínat si ten rok 2002,“ přemítá politolog.

Miloš Zeman by podle něj našel i lepší argumenty. „Mohl by se soustředit na jeho jazykové vybavení a zkušenosti se zahraniční politikou. Ta sice není zanedbatelná, ale rozhodně je nižší než u pana Stropnického. Když je pan Sobotka zatím jen pověřen vyjednáváním o získání koaliční většiny v Parlamentu, tak tam může mít prezident nápadů kolem ministrů, kolik chce. Zajímavé to začne být, až jmenuje premiéra a rozhodne se nějakého ministra nejmenovat. Ale tam těch možností hlava státu příliš nemá,“ míní Zdeněk Zbořil.

Slávu za Zemanova majetková přiznání může shrábnout Sobotkova vláda

Prezidentu Miloši Zemanovi za minulý měsíc výrazně poklesla obliba u veřejnosti. Možná i proto v Hovorech z Lán využil citaci prvorepublikového premiéra Antonína Švehly o mlaskání politiků, kterou na víkendovém sněmu TOP 09 použil Karel Schwarzenberg, a prohlásil, že mlaskání je jen malá kosmetická vada, podstatné je žraní, což je podle něj rozkrádání veřejného majetku. Právě proto si pochvaloval, že ČSSD si ve vznikající koalici vzala za své prosadit „jeho“ zákon o prokázání původu majetku.

„Snad to Miloš Zeman nemyslí ve vztahu k pádu své popularity, ale chce dodržet, co obvykle dělá, sliby ze své předvolební kampaně. Ale jakým instrumentem by dokázal, kdyby k tomu došlo, aby sláva nepadla na někoho jiného, třeba na případnou Sobotkovu vládu, ale na něj, to je otázka. Na pokles popularity zareagoval tak, že se zřejmě rozhodl více vystupovat na veřejnosti a zvolená témata budou zřejmě souviset s jeho předvolebními sliby. Ale že by mu to nějak skokově zvýšilo popularitu, to si nemyslím,“ přiznává pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Zbořil.

Nažhavení straníci považují rozdělení ministerstev za životní šanci

Nejen o svou popularitu, ale i o premiérské křeslo bojuje předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který je pověřen vyjednáváním o budoucí koalici. Už se nechal slyšet, že se mu do Vánoc podobu nové vlády podaří dohodnout, což je při plánovaném rozdělení rezortů 8:7:2 docela troufalé. „Vyjednávání je skutečně tanec na velmi tenkém ledě a mohlo by se také zhroutit. Přitom ale politické strany a především mnozí jejich členové považují rozdělování ministerských křesel za životní příležitost a mají o to mimořádný zájem. Projevovali ho už v minulosti a teď, když tu je ta možnost, to chtějí za každou cenu,“ podotýká Zdeněk Zbořil.

Upozorňuje přitom na spoustu všelijakých pastí, které jsou nastraženy na Bohuslava Sobotku, takže se mu nemusí podařit pro něj žádoucí harmonogram splnit. „Může pak vznikat dojem, že se nedaří sestavovat vládu, což může vytvářet negativní obraz o vyjednávačích. Dvě křesla pro lidovce odpovídají volebním poměrům, ale přece jen by koalice měla vznikat na principu větší soudržnosti. Kdyby si strany víc důvěřovaly, tak by nebylo třeba vymýšlet nějaké pojistky ve formě veta a nemusely by se tak vehementně dožadovat ministerských křesel, protože to se dá vyřešit politickými náměstky na ministerstvech,“ konstatuje politolog.

Jedno referendum už ČSSD měla. A Zemana pak stejně podrazila

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka už dříve vyhlásil, že koaliční smlouvu nechá schválit vnitrostranickým referendem, čímž zkomplikuje nebo minimálně pozdrží jmenování vlády. I proto se začínají ozývat hlasy z regionů, že postačí, když ji tuto sobotu schválí Ústřední výkonný výbor ČSSD. „Je to pozoruhodná záležitost, protože první vnitrostranické referendum, které sociální demokracie uspořádala, bylo o Miloši Zemanovi, respektive o kandidátech na prezidenta,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Tehdy získal Miloš Zeman jasnou většinu a přesto tento výsledek někteří poslanci ČSSD při prezidentské volbě nerespektovali. „Podle mého názoru je vnitrostranické referendum úplný nesmysl, protože tu legitimitu, kterou pan Sobotka dostal, získal od voličů, kterých bylo přes milion a tady vyžaduje legitimitu pro svoje rozhodnutí o vládě od zhruba 25 tisíc lidí. To je taková podivná zvyklost, kterou by si mohli klidně odvyknout. Navíc když nebyli schopni výsledek toho svého prezidentského referenda akceptovat,“ dodává Zdeněk Zbořil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…