„15 kaček! Božíčku, ráj! Nevěřte médiím.“ Byl v Polsku: Máslo, housky, krůta jak dinosaurus. Ale pozor

10.11.2022 8:04 | Ze sítí

Jak se ukázalo již v řadě reportáží, kdo bydlí poblíž hranic s Polskem, může výrazně ušetřit. Na jednu takovou vyrazil i youtuber Starej Fotr. A dospěl k jednoznačnému závěru, že se cesta vyplatí. „Nevěřte tomu, co se říká v televizi, že se nevyplatí jezdit. Je to nesmysl. Na naftě ušetříte, ušetří ten, kdo kouří, na cigárech, chlast mají levnější, jídlo mají levnější, všechno maj levnější, vole.“ Shrnul. A podotkl, že by v Polsku možná měli začít dávat české nápisy. „Proč tam není čeština, doprčic? Angličtina, němčina, ukrajinština, polština, ale čeština tam není. My tady jezdíme a děláme největší prachy těm Polákům,“ komentoval s tím, že Čechů byl plný Lidl.

„15 kaček! Božíčku, ráj! Nevěřte médiím.“ Byl v Polsku: Máslo, housky, krůta jak dinosaurus. Ale pozor
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ceny v polském řeznictví

Anketa

Jezdíte nakupovat do blízkého zahraničí?

48%
hlasovalo: 10775 lidí
Youtuber už se jednou do Polska vypravil. Ale nyní se zaměřil na ceny benzínu a nafty a také na jídlo a zjišťoval, zda se Čechům výlet do Polska za nákupy vyplatí. Tankoval na pumpě společnosti PKN Orlen a cena za litr benzinu byla 36,50 Kč v přepočtu z polských korun, 43 korun pak za litr nafty. Nezapomenul ani na cigarety, například náplně do IQOS v Polsku stojí 85 Kč, což je oproti Česku, kde stojí 112 nebo 115 korun, docela velká procentuální úspora, zvláště když člověk veze větší množství.

Pokud jde o potraviny, v místním řeznictví kuřecí stehno či noha stálo například 68,5 za kilo, kuřecí prso pak 125 za kilogram. Pečený bůček pak 287 za kg, slezskou klobásu za 194,3 Kč. Youtubera zaujala zejména krůtí prsa za necelých 196 korun. „To je krůta velká jak dinosaurus,“ prohodil a spolu s pochvalou na polské uzeniny. Jitrnice pak stojí 135 korun za kilo, přesně dvakrát tolik stojí pak uzená šunka. Jitrnici youtuber okoštoval a poznamenal, že není tak krvavá jako česká. „Oni používají úplně jiný koření než my. A tady kus masa, normálně vytáhneš kus játra,“ komentoval poctivost polských uzenin.

I u pečiva bylo možné šetřit. „Kaiserka korunu osmdesát? Děláš si srandu? Kolik stojí v Čechách přes pět korun?“ zjistil v místním Lidlu. „Já se cítím trošku diskriminován,“ dodal pak, když na vážícím terminálu byla možnost vybrat si různé jazyky, tedy polštinu, angličtinu, němčinu, dokonce i ukrajinštinu, ale čeština mezi nimi nebyla. „Proč tam není čeština, doprčic? Angličtina, němčina, ukrajinština, polština, ale čeština tam není. My tady jezdíme a děláme největší prachy těm Polákům,“ ptal se. Pak se opět vrátil k cenám, za třívrstvý toaletní papír o počtu 20 roliček si Poláci účtují 130 korun.

„Musím říct, že tam byla miliarda Čechů, Češi sem opravdu jezděj. Když to srovnám oproti Nettu (síť ochodů), kde byl poloprázdný krám, tak tady bylo narváno,“ zmínil.

Ze značně levnějších potravin jmenoval kupříkladu máslo, které v Polsku váží „jen“ 200 gramů, ale i tak stojí 36 korun, tedy přibližně polovinu toho, co stojí větší máslo od Madety. Makronky v Česku za 100 korun v Polsku stojí 70 korun. Kvalitní vepřová šunka (264 g) vyšla pak na 72 korun a 12 kvalitních párků o hmotnosti přes půl kilogramu za 50 korun. A 12 lahviček Actimelu za 70 Kč. Smetana, v Česku třicetikorunová, má v Polsku cenu poloviční. „15 kaček! Božíčku, to je ráj,“ mával kelímkem youtuber. Krabičku malin pořídil za 25 Kč a borůvky za 60 Kč/kg.

„Vyplatí se v Polsku nakupovat? Vyplatí,“ zhodnotil a zopakoval, že v Lidlu je Čechů skutečně plno. „Lidi nakupujou másla, oleje, všechno, co je u nás strašně drahý. A masa měli vybraný, ale taky levný,“ uvedl s tím, že se Polsko vyplatí extrémně. „Nevěřte tomu, co se říká v televizi, že se nevyplatí jezdit. Je to nesmysl. Na naftě ušetříte, ušetří ten, kdo kouří na cigárech, chlast mají levnější, jídlo mají levnější, všechno maj levnější, vole.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…