„Co to je za nesmysl? Kde se pak bude obchodovat?“ Odchod z lipské burzy odsouzen na ČT

30.09.2022 20:50 | On-line

Evropská unie se shodla na opatřeních, která mají zlevnit elektřinu. Zavede se strop cen a mimořádně vydělávající firmy se zdaní, zjednodušeně řečeno. Na druhé straně ruský prezident podepsal dokumenty o anexi dalších částí Ukrajiny. Formální proces přidružení poběží ještě několik dní. O tom hovořil v pořadu Interview ČT24 generální ředitel Burzy cenných papírů Praha Petr Koblic.

„Co to je za nesmysl? Kde se pak bude obchodovat?“ Odchod z lipské burzy odsouzen na ČT
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Petr Koblic

Anketa

Kdo je vítězem komunálních voleb?

22%
66%
8%
hlasovalo: 14599 lidí
Od zítra bude účinná novela energetického zákona, jež říká, že umožní tzv. zastropování cen energií. Je tedy největší riziko neúnosných cen energií u nás odstraněno a zažehnáno? „Já si myslím, že ano, záleží pro koho. Vláda učinila dobré kroky pro drobné spotřebitele, teď se EU snaží vyřešit, nebo na úrovni EU za našeho předsednictví se snaží vyřešit, ten velmi komplikovaný problém, jak to udělat na tom velkoobchodním trhu nebo na trhu pro velkoobchodní zákazníky. Každopádně to dnešní rozhodnutí, jak ho čtu já, je, že trh normálně poběží, jenom když bude generovat nějaké ceny, které jsou nad tou úrovní, o které se rozhodlo, dojde k nějakému mechanismu přesunu zisků ze strany výrobců na stranu spotřebitelů,“ poznamenal Koblic. 

Své pak řekl i k lipské burze. „Ty vtipný hlášky, že odejdeme z lipské burzy, co to je za nesmysl, to přestaneme obchodovat transparentně na trzích, kde se střetá nabídka s poptávkou? Jak pak budeme obchodovat? To pak někdo, nějaký ředitel fabriky, pojede za šéfem elektrárny a pozve ho na hon a na tom honu si dohodne, že na příští rok od něj dostane nějakou levnější elektřinu?“ zeptal se Koblic.

„Jsme ve válce s Ruskem. Minimálně energetické. Už ne příliš studené, ale horké energetické válce. Podívejte se, co se děje s plynovody v Baltském moři. Jsme ve válce, speciální operace na energetickém trhu, nebo mimořádné operace, je třeba udělat – zastropování cen pro konečné dodavatele, přesunutí těch zisků, ale nesahat na to, že se někde musí vytvořit nabídka s poptávkou a za rovnovážnou cenou se protnout. Tohle si myslím, že ani Evropská unie nemá v plánu. Protože když to udělá na energii, tak to udělá i na plynu? Udělala by to i na ropě? Udělala by to i na CO2 povolenkách? To by prostě byla lavina. Ten trh nám funguje a fungoval nám krásně, tak teď vymysleme, jak dočasně vykompenzujeme těm, kteří musejí platit více, a někde to sebereme, ale nerušme něco, co fakt fungovalo dobře,“ zmínil Koblic.

Trh podle něj musí fungovat a je třeba kompenzovat jenom to, co se zdá, že nefunguje z pohledu sociálního.

Když pak hovořil o ceně elektrické energie, uvedl toto: „Pokud nebude eskalovat situace na rusko-ukrajinské frontě, naopak se to třeba uklidní, pakliže se podaří rozchodit francouzské jaderné elektrárny, tak můj názor je, že příští jaro, řekněme květen až červen, tudíž pojedou soláry, přestane se topit, tak můžeme vidět ceny elektrické energie jako opravdu nízko,“ poznamenal Koblic. 

Ruský prezident Vladimir Putin dnes podepsal anexi čtyř ukrajinských oblastí. Je toto typ politického rozhodnutí, který ovlivňuje burzu? „Ano, určitě ovlivňuje, jak energetickou, tak ostatní kapitálové a finanční trhy. Tu energetickou část si myslí, že už tohle moc neovlivní. Z Ruska žádný plyn neteče a dlouho nepoteče potom, co se podařilo ta potrubí zničit. Představa, že po tomto rozhodnutí by to pustili, ten plyn, na cenu energií a plynu už to asi velký vliv nemá. Krátkodobě, minimálně. Na ceně aktiv, ostatních aktiv, se to projevuje prakticky stejně jako každá eskalace napětí ve světě. Dlouho jsem dělal obchodníka a prakticky v každé eskalaci napětí, co se děje – všichni utíkají k dolaru, utíkají od akcií, utíkají ke zlatu. To znamená, že se něco stane a lidé si kupují aktiva, která považují za bezpečnější,“ zmínil Koblic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…