„Drž h*bu.“ Levicový politik nabízel práci. Za menší než důstojnou mzdu. A už to lítá

16.12.2021 21:52 | Ze sítí

Prosazování levicové politiky v Česku se vždy nemusí vyplatit, zvláště pokud se přijde na to, že ne všechno, co hlásáte pro jiné, dokážete sami splňovat. Sám se o tom nyní přesvědčil spolupředseda levicově progresivního hnutí Budoucnost Filip Hausknecht, jenž jeho prostřednictvím hlásal, kolik mají zaměstnavatelé vyplácet svým zaměstnancům, aby to bylo důstojné. Jakmile však došlo na jeho podnikání, najednou už nebylo po důstojných částkách vidu ani slechu. S tím, že je asi něco špatně, levicového politika konfrontoval instruktor sebeobrany a novinář zabývající se sexualizovaným násilím Pavel Houdek. Hausknechta to nepotěšilo. „Drž hubu,“ přišlo od něj v drsném vzkazu.

„Drž h*bu.“ Levicový politik nabízel práci. Za menší než důstojnou mzdu. A už to lítá
Foto: archiv FH
Popisek: Filip Hausknecht

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17527 lidí
Houdek si spojil dohromady dvojici nedávných Hausknechtových příspěvků a nestačil se divit. Zatímco ještě koncem listopadu skrze své hnutí upozorňoval, že „výplata musí stačit na uživení rodiny, jinak to není život, ale živoření“, nyní se na jeho facebookovém profilu zobrazil příspěvek, který v instruktorovi sebeobrany vyvolal nemalé pochyby.

Pochyby o vážnosti Hausknechtových názorů vyvolává nabídka práce v žižkovském bistru Střecha, které politik spoluprovozuje. Neuplynul totiž ani měsíc a levicový politik sdílel nabídku, která při pražských nákladech na život příliš mnoho lidí zřejmě nezaujme. „Nemám tu někoho, kdo by sháněl brigádu na leden a chtěl nám pomoct s novou Střechou? Potřebujeme zručného člověka, co už za sebou nějakou tu rekonstrukci nebo stavbu baru apod. má a spíš nám bude radit, co a jak chytře udělat než naopak. Odhadem tak na tři týdny (15 dnů). Bereme si tu všichni momentálně 110 Kč/hod., ale kdyby to bylo málo, tak se můžeme dohodnout,“ nabízel spolupředseda hnutí Budoucnost.

Při výpočtu, kolik by mzda při nabízené částce činila celkově, se Houdek nestačil divit. „Dva příspěvky od Filipa Hausknechta, které od sebe dělí pár dní. Chápu to dobře, že výplata na uživení rodiny v Praze je 110/hod., tedy 18 500,– měsíčně hrubého? Nebo dělám někde chybu?“ udivila jej nabídka práce v žižkovském bistru, které se chlubí tím, že jde o sociální družstvo, kde jsou zaměstnáváni i bezdomovci či bývalí zločinci.

Střecha též kromě principů družstevního vlastnictví dbá i na omezení své nabídky pouze na veganské pokrmy. „Veganství považujeme za udržitelný a ekologický způsob stravování bez utrpení zvířat. Zároveň chceme ukázat, že veganské jídlo jde dělat chutně i dostupně,“ chlubí se bistro.

I další uživatele však u bistra spojeného s levicově zaměřeným Hausknechtem místo veganství překvapilo spíše, jak rozporuplně hlásá o mzdách jeho strana a co ve skutečnosti bistro vyplácí. V jednom z příspěvků tak diskutující ukazovali, že sice Hausknechtovo hnutí tvrdí, že důstojná minimální mzda je prý v Praze alespoň 36 850 korun, jím spoluvlastněné bistro pro kuchaře nabízí jen „nedůstojných“ 25 000 Kč.

Proč podnik vyplácí mzdu, kterou Hausknecht sám označuje prostřednictvím svého hnutí za nedůstojnou, naznačil ve své glose další z komentujících. „To se týká jen těch okolo, oni jsou sociální družstvo, oni nemusí,“ pobavil se.

„Líbí se mi, jak současné progresivní politické směry rády říkají, co by jak mělo být, ale nejsou ochotny to ani dělat,“ sneslo se na to dále v sekci komentářů.



Objevil se i samotný Hausknecht. „Pavle ty jsi hroznej šašek. Doslova tam píšu, že si tuhle částku bereme všichni a já třeba mám výplatu kvůli covidu zpožděnou o tři měsíce, aby naši zaměstnanci měli tu svoji včas, a sám mám problém utáhnout nájem. Takže prosím tě, drž hubu,“ spustil nato na Houdka.

Ten se však nenechal a poukázal, že když jeho hnutí káže, kolik by měli ostatní podnikatelé platit, ale on není schopen zajistit takový příjem ve svém podnikání, je asi něco špatně. „Takže důstojnou mzdu mají platit ti ostatní – zlí podnikatelé. Ti hodní ji platit nemusí, jo?“ vrátil mu lektor sebeobrany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…