EU musí dávat lidem opět smysl, tvrdí Sobotka. Fico volá po konci politické korektnosti

02.12.2016 19:05

Evropská unie utrpěla několik dílčích porážek a nyní je nutné zajistit, aby dávala obyvatelům opět smysl, řekl dnes na pražském kongresu Strany evropských socialistů (PES) premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Jeho slovenský protějšek a šéf Směr-SD Robert Fico volal po konci politické korektnosti.

 EU musí dávat lidem opět smysl, tvrdí Sobotka. Fico volá po konci politické korektnosti
Foto: pppartners.cz
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na Dnech NATO a Dnech Vzdušných sil AČR v Ostravě

„Nemluvíme o některých věcech, protože to nepokládáme za správné,“ uvedl Fico, jenž, jak poznamenal, sám mnohokrát za svou politickou kariéru kvůli korektnosti držel jazyk za zuby. Fico upozornil na to, že političtí protivníci nekorektně mluví a sbírají na tom body. Je nutné podle něho otevřeně mluvit o pokrytectví v unii, byrokracii i popisu mezinárodních vztahů. „Když budeme mít otevřený jazyk, nemáme co ztratit, když budeme mluvit pravdu,“ zdůraznil slovenský ministerský předseda.

Je podle něho taky otázka, zda evropští socialisté nastolují témata, která lidi zajímají. „Na Slovensku máme devět procent nezaměstnaných, nezaměstnanost ale nikoho nezajímá,“ podotkl. Vyslovil se pro více porozumění pro národní zvláštnosti.

Sobotka řekl, že nejvýznamnější dílčí porážkou unie bylo rozhodnutí Britů z EU odejít. „Lidé nám říkají, že něco děláme špatně,“ uvedl český premiér. Je podle něho nutné mít reálnou představu, jak zajistit hospodářský růst a prosperitu. „Buď dáme lidem naději na růst, nebo budou hledat východisko u antisystémových stran,“ řekl Sobotka. Konkrétně zmínil hnutí ANO ministra financí Andreje Babiše.

Druhou prioritou unie musí být podle Sobotky bezpečnost. V souvislosti s migrační krizí podotkl, že EU se ukázala jako málo akceschopná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…