„Halík s vámi a zlé pryč.“ Vznikl Cemperův seznam. Samá Trikolóra. Máme na něj odpověď

28.11.2019 13:45

Jan Cemper z webu Manipulátoři.cz se jal identifikovat lidi, kteří kazí údajně bohulibou snahu skupiny #JsmeTu, aby český internet byl prostý nadávek a dezinformací. Prý jsou to hlavně lidé z Trikolóry. Ale šéfredaktorovi Manipulátorů přišla odpověď. Prý manipuluje a vybírá si členy Trikolóry, protože se mu to hodí do krámu. „Propaguje se většinou směr současného multikulturalismu, podpora LGBT a nejrůznějších jiných svatých menšin, přehnaný ekologismus a EU,“ píše o aktivistech moderátorka skupiny, která zesměšňuje #JsmeTu.

„Halík s vámi a zlé pryč.“ Vznikl Cemperův seznam. Samá Trikolóra. Máme na něj odpověď
Foto: Repro #JsmeTu
Popisek: Logo projektu

O iniciativě #JsmeTu, která si dala za cíl civilizovat internetové diskuze, jsme psali již několikrát. Jednak, když iniciativa vznikala a jeden z jejích koordinátorů o ní mluvil na Aktuálně.cz. Dále, když se jedna koordinátorka sešla s mužem, který jí nadával a nazýval ženským přirozením; a také, když se Šimon Pánek na Facebooku přiznal, že nezisková organizace Člověk v tísni stála za tím, že se iniciativa rozšířila i v Česku.

Aktivisté ovšem získali protivníka. Hashtag #JsmeTu totiž může používat kdokoliv a s jakýmkoliv příspěvkem. A tak vznikla skupina #Jsmetu Original 1984, která aktivistům do jejich snažení hází vidle.

Anketa

Je Pavel Novotný, starosta Prahy-Řeporyjí, dobrý politik?

4%
96%
hlasovalo: 29378 lidí
Zřejmě s takovým úspěchem, že stála Janu Cemperovi, šéfredaktorovi webu Manipulátoři.cz, za napsání článku o této skupině. Cemper tvrdí, že původní #JsmeTu je „dobrovolnická platforma, která se snaží v komentářích na sociálních sítích vyvracet dezinformace, přinášet fakta a usměrnit debatu. Zasahuje tam, kde vládne hysterie na základě předsudků, nepotvrzených informací nebo nepravdivých zpráv. Platforma #Jsmetu nikoho necenzuruje, nenahlašuje. Snaží se vstupovat do debat a příspěvky přínosné pro věcnou diskuzi koordinovaně označovat jako ‚To se mi líbí‘, což v praxi způsobuje, že Facebook tyto komentáře považuje za relevantní.“

Cemper dále tvrdí, že toto poslání „nepochopili“ příslušníci druhé skupiny, protože v ní vidí zásah do svobody slova. „Kromě údajného boje za svobodu slova je spojují konzervativní hodnoty a odpor k multikulturalismu, liberalismu a neziskovým organizacím,“ tvrdí šéfredaktor Manipulátorů. „Jedná se o osoby, které mají blízko k Trikolóře (nebo přímo hnutí dělají koordinátory), dále o odštěpence od Svobodných a lidi z islamofobních iniciativ a dezinformační scény. Jejich trolling spočívá v ukradení haštagu #Jsmetu, pod kterým píšou nesmysly nebo nenávistné příspěvky, a tím se originální platformu snaží znevěrohodnit,“ píše.

Cemper pak vyjmenovává členy skupiny, za koho kandidovali případně jakým stranám posílali příspěvky. „Zdá se, že obecně lidé z hnutí Trikolóra si našli zalíbení v trollení lidí s jiným názorem. Těmto trollům totiž nejde o to přinášet do diskuzí nějaký názor, ale co nejvíce zdiskreditovat platformu #JsmeTu,“ tvrdí Cemper. Zmínil, že promo skupině dělá youtuber Bratříček, který údajně „bez důkazů“ obvinil #JsmeTu, že nahlašovali jeho profil na Facebooku. Ovšem z celé nahlašovací akce existují záznamy.

K Cemperově článku přišla ParlamentnímListům.cz odpověď od Lenky Tary Klímkové, moderátorky skupiny #Jsmetu Original 1984. Tu mimochodem Cemper v článku prohlásil za „známého trolla internetu“. Klímková tvrdí, že článek je dehonestující a web Manipulátoři.cz připomíná svými seznamy Rudé právo.

Vyvrací, že by iniciativa #JsmeTu byla tím, čím se sama nazývá. „Skupina založená neziskovou organizací Člověk v tísni #JsmeTu má za cíl diskuze ovlivňovat a ‚kultivovat‘ v určitém jednom směru. Říkají, že jsou proti nenávistným projevům, ale ve skutečnosti vystupují proti jiným, nepohodlným názorům a jde v podstatě o politicky ‚umlčovací‘ nástroj ve světě facebookových diskuzí.“ Klímková tvrdí, že výběr článků, kteří koordinátoři vybírají k hromadné akci, prozrazuje jejich politické přesvědčení, podle kterého jednají. „Propaguje se většinou směr současného multikulturalismu, podpora LGBT a nejrůznějších jiných svatých menšin, přehnaný ekologismus a EU.“

Lenka Tara Klímková

Parodická skupina #Jsmetu Original 1984 podle ní vznikla jako reakce na tato „znásilnění“ diskuze. „Naše komentáře zveličují přání a ideologii skupiny #JsmeTu ad absurdum, a tím je zesměšňuje. Cílem skupiny #Jsmetu Original 1984 je původní skupinu zesměšnit, což se nám evidentně daří,“ deklaruje Klímková a přidává příklad typického komentáře: „#jsmetu musíme přijímat ještě víc uprchlíků, uprchlíka do každé rodiny, Halík s vámi a zlé pryč, Havel až na věky!“

Cemper podle ní vybral jen ty členy skupiny, kteří se mu hodili do krámu, aby skupinu portrétoval jako převážně trikolórovou. Dodala, že uvažovala o tom, co na Jana Cempera vytáhnout, ale nakonec se zařídila dle hesla „Nejsme jako oni“. Prý proběhla i debata s protistranou o vzájemném ukončení činnosti, ale #JsmeTu nehodlá přestat, a tak bude dále fungovat i tato skupina.

Celá odpověď Lenky Tary Klímkové:

Jan Cemper manipuluje aneb o co skutečně jde skupině #Jsmetu Original 1984

Nějaký takový článek jsem se chystala napsat už delší dobu, ale teprve dnes mi k tomu Jan Cemper dodal patřičnou energii svým dehonestujícím článkem na užalovaném webu manipulatori.cz (odkaz), připomínající svými seznamy, články o nepohodlných rozvratných živlech z Rudého práva.

K jednotlivým bodům se asi nemá smysl vyjadřovat, ale protože spousta informací je neúplných a zavádějících, ráda bych jako moderátorka zmiňované facebookové skupiny #Jsmetu Original 1984 uvedla pár skutečnosti na pravou míru.

Každý normální člověk si asi řekne, proč takové marginálie řešit, komu je co do nějakých diskusí někde v éteru, na Facebooku nebo na internetu? Asi proto, že doba se mění a že Facebook se stal pro mnohé dnešní novou českou hospodou, místem virtuálního setkávání, spousta lidí zde tráví téměř každý den několik minut svého času.

Skupina založená neziskovou organizací Člověk v tísni #JsmeTu má za cíl diskuze ovlivňovat a „kultivovat“ v určitém jednom směru. Říkají, že jsou proti nenávistným projevům, ale ve skutečnosti vystupují proti jiným, nepohodlným názorům a jde v podstatě o politicky „umlčovací“ nástroj ve světě facebookových diskuzí. Totiž zneužívá způsob, jakým v současné době facebook upřednostňuje a zviditelňuje hlavní komentáře pod určitým článkem. Komentáře s nejvíce hodnoceními (lajky) vytáhne výše nahoru. A daný komentář s nejvíce lajky se potom objeví nahoře hned pod článkem.

Přestože svazácká #JsmeTu považuje sebe samu za otevřenou, hodnou a objektivní, skrývá se za výběrem vhodných článků a kultivace názorová uniformita. Lze to pozorovat u výběru článků, na kterých se do tzv. AKCE, kdy moderátor (většinou zaměstnanec Člověka v tísni) vyhlásí, jaká diskuse se má přepadnout „pozitivními“ komentáři. Propaguje se většinou směr současného multikulturalismu, podpora LGBT a nejrůznějších jiných svatých menšin, přehnaný ekologismus a EU. Aktivní členové si poté hodnotí příspěvky mezi sebou.

O této selekci zaměření se již dříve zmiňoval youtuber Bratříček. Kvůli takovému „znásilněni“ diskuzí následně vznikla reakce svobodomyslných lidí, kteří se postupně seskupili do party #Jsmetu Original 1984, a ta díky své Švejkovské revoltě strhla s sebou spoustu dalších lidi.

Klasická ukázka satirického komentáře pod článkem věnujícim se například rostoucí migraci zní asi takto: „#jsmetu musíme přijímat ještě víc uprchlíků, uprchlíka do každé rodiny, Halík s vámi a zlé pryč, Havel až na věky!“

Ostatně můžete si každý sám, pokud jste na Facebooku, s pomocí vyhledávání #JsmeTu komentáře obou skupin dohledat. Naše komentáře zveličují přání a ideologii skupiny #JsmeTu ad absurdum, a tím je zesměšňuje. Cílem skupiny #Jsmetu Original 1984 je původní skupinu #JsmeTu zesměšnit, což se nám evidentně daří.

Aktuálně máme přibližně 1 350 členů a přibývají další, a občas se k nám přidávají i zklamaní bývalí členové #JsmeTu, nebo k nám přichází na čumendu i aktivní členové. #Jsmetu Origial 1984 je otevřená a přijímáme téměř každého.

To, co naši skupinu určitě spojuje, není nějaká politická strana, ale vize svobody a zdravý smysl pro humor. Členové jsou různých politických názorů, a pokud by si podobným šmíráckým způsobem prohlédl Jan Cemper několik dalších profilů, nalezl by příznivce a sympatizanty či členy všech u nás zastoupených politických stran. Jen se mu prostě z jakýchsi nejspíš osobních důvodu hodila do krámu Trikolóra.

Nedávno také dokonce proběhla diskuse zástupců naší skupiny se „svazáky“ a byl jim nabídnut smír, pokud přestanou s činností, přestaneme taky. Bohužel se tak dosud nestalo. Takže pokračujeme v činnosti. Když jsem se chystala psát tenhle článek, někteří známí mi radili, co všechno bych měla na Cempera, který fandí svazácké skupině #JsmeTu, vytáhnout, ale tady jsem si uvědomila, že „nejsme jako oni“, jsme otevřená a svobodomyslná skupina a každý, komu se nelibí cenzura a snaha umlčet diskusi na Facebooku, je u nás vítán. Havel s Vámi, přátelé.

Lenka Tara Klímkova

Moderátorka skupiny #Jsmetu Original 1984

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…