„Havel neměl být vůbec prezident!“ U Cikrta se strhla přestřelka

18.12.2016 17:04

Bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt se na svém facebookovém profilu vyjádřil k pátému výročí úmrtí exprezidenta Václava Havla.

„Havel neměl být vůbec prezident!“ U Cikrta se strhla přestřelka
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tomáš Cikrt

„Tak už je to pět let. Co by pan prezident dnešnímu světu a české realitě říkal? Nevím. Asi by byl smutný z toho, jak snadno se necháme zblbnout lží a nenávistí,“ poznamenal Cikrt. Když se pak jeden z uživatelů sociální sítě do Havla „pustil“, Cikrt se jej zastal. „Pan Havel se spolupodílel na vzniku režimu, ve kterém bývalí estébáci získali nejdříve ekonomickou a nyní také znovu politickou moc v zemi,“ poznamenal diskutér. 

„Tak především se velkou měrou podílel na pádu komunismu, to je pro nás, kteří jsme byli studenti v roce 1989, to nejdůležitější a nejkrásnější. Co se dělo po revoluci, je dílem všech. Byly to politické strany, jejich vnitrostranická demokracie skomírala, a to vedlo ke snížení jejich prestiže, kterou musejí získat zpátky,“ poznamenal Cikrt s tím, že ministra financí Andreje Babiše (ANO) zvolili voliči, nikoliv Václav Havel. „Ano, zahrával si s nepolitickou politikou, ale nemůžeme mu pro to přišít to, co se děje dnes,“ napsal.

„On hlavně vůbec neměl být prezident. Měl zůstat ten hodnej strejda, co vyhnal komunisty, a tak také zůstat v paměti národa,“ odvětil následně opět diskutér. Podle jeho názoru navíc spíše než o pád komunismu šlo o mírové předání moci za garanci, že komunisté budou moci pokračovat jako zastara, především ve vedení firem. 

„Žádný proces dekomunizace (denacifikace) zde neproběhl, což se projevuje v mnoha oblastech veřejného života: od toho, že bývalí estébáci znovu získávají politickou moc, až po nefungující státní správu a vysokou korupci. Havel chtěl být prezidentem, a proto přistoupil na kompromis, který je pro tuto zemi zničující,“ uzavřel diskutér.

„Tehdy na tom byla celonárodní shoda, nikdo o dekomunizaci nemluvil, chtěli jsme odpuštění. Český národ se moc nemění, možná by se ani proti komunismu nezvedl, kdyby se proti nepostavili i staří komunisti. Revoluci nedělali ekonomičtí liberálové, ty by nikdo neposlouchal, její součástí byla tolerance k lidem minulosti,“ dodal Cikrt závěrem.

Celé příspěvky Tomáše Cikrta:

Tak už je to pět let. Co by pan prezident dnešnímu světu a české realitě říkal? Nevím. Asi by byl smutný z toho, jak snadno se necháme zblbnout lží a nenávistí.

Tak především se velkou měrou podílel na pádu komunismu, to je pro nás, kteří jsme byli studenti v roce 1989 to nejdůležitější a nejkrásnější. Co se dělo po revoluci je dílem všech. Byly to politické strany, jejich vnitrostranická demokracie skomírala a to vedlo k snížení jejich prestiže, kterou musejí získat zpátky. Byli to voliči, kdo zvolili Babiše, do čela, ne Havel. Ano zahrával si s nepolitickou politikou, ale nemůžeme pro to přišít to, co se děje dnes.

Tehdy na tom byla celonárodní shoda, nikdo o dekomunizaci nemluvil, chtěli jsme odpuštění. Český národ se moc nemění, možná by se ani proti komunismu nezvedl, kdyby se proti nepostavili i staří komunisti. Revoluci nedělali ekonomičtí liberálové, ty by nikdo neposlouchal, její součástí byla tolerance k lidem minulosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…