,,Hu-hu-hu-hu-hu”... Sparta Praha se otřásá, prý jde o rasismus. Nahlédli jsme na obě strany

30.07.2018 18:41

Podívejte se, co si na vlastní kůži zažil hráč Sparty Guélor Kanga. A to od vlastních fanoušků! Když dal Kanga gól, fanoušci jeho klubu ho nepochválili. Místo toho ho zasypali nadávkami a zlili ho pivem. A to nebylo všechno. Prý jde o neúctu ke klubu, vulgární gesta, aroganci a nezájem ze strany hráče. Fakta ale hovoří jasně - Kanga rozhodl oba ligové zápasy Sparty v její prospěch. Nahlédněte pod pokličku problémů v českém fotbalovém kolosu.

,,Hu-hu-hu-hu-hu”... Sparta Praha se otřásá, prý jde o rasismus. Nahlédli jsme na obě strany
Foto: Repro Youtube
Popisek: Hráči Sparty po blamáži se Suboticou. Guélor Kanga s hlavou v dlaních.

Ve druhé půli zápasu mezi Jabloncem nad Nisou a pražskou Spartou vsítil hráč Sparty gól. Pro fanoušky Sparty, kteří svůj tým provázeli do Jablonce, nepochybně důvod k radosti. Tedy alespoň na první pohled.

Anketa

Oceňujete, jak proti Andreji Babišovi vystoupili Tomáš Klus, Matěj Ruppert a Jiří Macháček?

hlasovalo: 23148 lidí

Jenže se všechno vyvinulo trochu jinak. Gól totiž vsítil hráč tmavé pleti Sparty Guélor Kanga. Když se chtěl s fanoušky svého klubu podělit o radost z gólu, rozběhl se rozradostněně k nim a pravděpodobně doufal, že oni cítí stejnou radost.

Fandové mu však začali nadávat a zlili ho rozzlobeně pivem. „Tradiční skandování Hu-hu-hu! na hráče tmavé pleti je bohužel na našich stadionech koloritem. Ale aby někdo lil na hráče svého klubu pivo po zápase, v němž jeho klub vyhraje a navíc k tomu zmíněný hráč přispěje parádním gólem, to už u příznivců Sparty zavání idiocií," napsal k tomu server Lidovky.cz.

Čím si hráč Sparty Kanga vysloužil takovou nenávist fandů Sparty? Kladou mu za vinu prohru jejich milovaného klubu v Evropské lize, kde Sparta prohrála se srbskou Suboticí 2:0.

Server TN.cz připomněl, že rasisticky uvažující skupina složená z některých fandů Sparty dělala problémy už dřív. Tato část fanoušků přehlíží fakt, že Kanga je v současnosti jedním z nejlepších, ne-li nejlepším hráčem Sparty.

Jak píše jeden z fanoušků na Facebooku Sparty, Kanga zatím rozhodl oba ligové zápasy.

Další fanoušek pochybuje o sparťanství některých svých kolegů.

Václav Sládek se dalších Sparťanů ptá, jestli si uvědomují, co Guélor Kanga "provedl" v Subotici, kde Sparta s podceňovaným a o mnoho chudším srbským týmem překvapivě prohrála 0-2. Prý na fanoušky po zápase ukázal prostředníček a smál se. Poté začal ironicky tleskat a nakonec odešel.

Věc má ale ještě jiné pozadí. Jak je vidět na přiloženém videozáznamu, fanoušci hráče Sparty brutálním způsobem uráželi. Na hráče tmavé pleti pokřikovali rasistické urážky a na Guélora Kangu hučeli "hu-hu-hu". Jeho ironickému potlesku se tedy nelze divit.

„Utras dokázali vyštvat z klubu v minulosti třeba Tiemoka Konatého. Ten nedostával zrovna moc příležitostí a rozhodl se najít si nový klub. Jenže vedení Sparty nechtělo a byl problém. Pro jednodušší fandy byl fakt, že Konaté si chce vytrucovat odchod, nepřekonatelný mínus," napsal server.

Kanga ale podle TN.cz k rozmíškám s fanoušky přispěl tím, že nějakou dobu údajně odmítal nosit klubové barvy. A nehleděl nijak nábožně ani na logo Sparty, které jiní členové klubu líbají, když dosáhnou úspěchu.

O tom, že je Kanga problémovým hráčem, jsou přesvědčeni i fandové Sparty, kteří celou aféru komentují na sociální síti Facebook. Zde fandové dávají najevo, že za svým „kotlem" stojí a pokud by se měl někdo omlouvat, nejsou to prý fanoušci, ale Kanga. „Neškodilo by si srovnat fakta a pak se případně vyjadřovat. Kanga rozhodně chyboval, vědí to všichni, co tam byli. A je na čase, aby se pan Kanga fanouškům za své chování omluvil!" tvrdí fandové.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…