„K vzteku.“ Stála u zrodu ODS. Teď to Fialovi a vládě spočítala

11.12.2022 6:45 | Ze sítí

Někdejší senátorka a bývalá členka Občanské demokracie strany Liana Janáčková se na to, v co se ODS postupem času proměnila, dívá dnes kriticky, jde podle ní o „pastranu“. V rozhovoru pro XTV prohlásila, že současná vláda je „k pláči a k vzteku“, a že premiérovi Petru Fialovi nevěří. Jako příklad dala způsob vládnutí jeho maďarského protějšku Viktora Orbána, který se umí dostatečně postavit za své lidi.

„K vzteku.“ Stála u zrodu ODS. Teď to Fialovi a vládě spočítala
Foto: Daniela Černá
Popisek: Liana Janáčková

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí
Architektka Janáčková je bývalá dlouholetá starostka ostravského městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky. „V Ostravě jsem prakticky byla mezi prvními zakladateli tamní ODS, a odešla jsem z ní v roce 2004, protože už tehdy  tam začaly rozbroje. Já mám dost prořízlou pusu, některé věci se mi nelíbily. Tak jsem asi říkala věci, co jsem říkat neměla. A upadla jsem v nemilost,“ popisuje.

Dnes je ODS nesilnější stranou současné vládní koalice, v jejímž čele stojí premiér Petr Fiala. Janáčková se směrem k vládě vyjadřuje na sociálních sítích kriticky. Tvrdí, že ODS už není tou stranou, co bývala, když v ní působila. „To není ODSka teď, to je nějaká pastrana, kdysi založená panem prezidentem Klausem. Byla pravicová, měla smysl. Teď je to vše roztrhané, rozbité. Program vůbec není pravicový. To, co dnes předvádí současné vláda, to je pláči, k vzteku,“ pokračuje Janáčková.

Nelíbí se jí hlavně to, že ODS utvořila koalici. „Spojení s dalšími stranami, prakticky nevolitelnými – lidovci, TOPka, to byl samozřejmě volební podvod na lidi. Kdyby kandidovali sami, tak se tam samozřejmě ani nedostanou,“ říká.

Stejně tak se jí nelíbí současné hnutí STAN. „Jako starostka, působící od roku 1990, jsem byla vždy hrdá na to, že jsem starostkou, protože to je skupina lidí, kteří se starají o své občany. Ale to, co se nyní vyvinulo z hnutí STAN, kde jsou tedy i starostové, tak to tak už není. Po devadesátém roce jsme budovali, snažili jsme se lidem dávat co nejvíc... nyní se každý snaží urvat si jenom to své křeslo, ty své prebendy. Bohužel se to odráží ve vedení státu. Nelíbí se mi to, zdá se mi, že to šlo do kytek,“ dodává Liana Janáčková.

Zkonkretizovala, které kroky má za zlé předsedovi vlády Petru Fialovi: „Vychází vstříc Evropské unii, Německu, nestará se o český lid, přestože to deklaruje. Je to člověk, kterému já nevěřím. Myslím, že vše je o penězích a o moci, moc chutná. Předsedáme Evropě, ale to není úspěch. Říká se, že naše vedení je jedním z nejhorších předsednictví. Ani nevím, za co bych ho měla chválit,“ uvedla s tím, že pokud by měla hledat něco, za co by Fialu pochválila, musela by dlouho přemýšlet.

„Vždy máme potřebu se k někomu přimknout. Jednou jsme se přimkli k Sovětskému svazu a teď jsme se přimkli k Západu, k Americe. Měli bychom vzít do hlavy selský rozum a podle toho se chovat. Kdyby jej vláda měla, nemuselo to tak dopadnout. Obávám se, že se řítíme do obrovských problémů.“ Zmínila narůstající inflaci, zavírání průmyslu a také sílící nespokojenosti lidí. „Tato fakta se, myslím, podepíšou na tom, že přijde velký třesk, který dopadne pro Českou republiku velmi špatně,“ podotýká.

Obdiv naopak Janáčková chová k maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi. „Za to už mě tepali v debatě na Nově, paní redaktorka Divišová mi za to dala co proto. Já si ale myslím, že je to člověk, který se zastane svých lidí, svého národa, to mi to strašně chybí. My se zastáváme všech jiných než našich lidí,“ poznamenala. Chybí nám prý opravdoví státnici. „Je ti personální vyprahlost, osobnosti nejsou. Proto je vláda spolkem polo-odborníků, možná vůbec žádných odborníků,“ sdělila, a že vláda má ve Sněmovně pohodlnou většinu, kterou akorát zneužívá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…