„Na todle dejme pozor,“ napsal Jakub Janda. Varuje před servilitou k Číně. A strach mají i v Respektu...

20.03.2020 20:52

Obdržení pomoci z Číny vyvolalo i negativní reakce. Marek Švehla z Respektu psal, že prezident Miloš Zeman „teď má možná poslední možnost diktovat politice tón s dalekosáhlým přesahem. Teď nám to může všechno říct, jak se v nouzi ukáže, kdo je náš opravdový spojenec a přítel atd. A co hůř – může to dát do protikladu s Bruselem, který prý selhal, ani roušku nedodal. Babiš pak řekne, že na tom něco je a Hamáček bude mlčet. Opozice, novináři a kavárna budou reptat, skutečná, nikoli jen rétorická změna kurzu ale bude nastavená a my budeme nevěřícně koukat,“ napsal Švehla. A analytik Jakub Janda v tom vidí imperiální strategii Číny.

„Na todle dejme pozor,“ napsal Jakub Janda. Varuje před servilitou k Číně. A strach mají i v Respektu...
Foto: repro Facebook
Popisek: Tisková konference vlády po přistání letadla společnosti China Eastern s dodávkou milionu respirátorů

Anketa

Má prof. Roman Prymula, předseda krizového štábu, vaši důvěru?

93%
7%
hlasovalo: 33475 lidí

Dnes ráno přiletělo do České republiky letadlo společnosti China Eastern s dodávkou milionu respirátorů. Tento kritický ochranný materiál je v posledních týdnech velmi poptáván. „Postavili jsme letecký most z Číny do Česka a jsem přesvědčen, že po sobotě budeme z nejhoršího venku a že sem budeme pomůcky dostávat pravidelně,” řekl po přistání letounu ministr vnitra Jan Hamáček.

Marek Švehla, zástupce šéfredaktora Respektu, na Facebook napsal, že nevěří tezím o nezištné pomoci Číny. Prý nám pouze něco prodali a doufají v mocenský profit. „Nicméně Zeman má teď ideální možnost vrátit všem tu skepsi a ironii, která jeho čínskou misi od začátku provází. Všechny ty poznámky, že šlo jen o kšefty pro PPF a jeho papaláše, nic víc. Teď nám to může všechno říct, jak se v nouzi ukáže, kdo je náš opravdový spojenec a přítel atd. A co hůř – může to dát do protikladu s Bruselem, který prý selhal, ani roušku nedodal. Babiš pak řekne, že na tom něco je a Hamáček bude mlčet. Opozice, novináři a kavárna budou reptat, skutečná, nikoli jen rétorická změna kurzu ale bude nastavená a my budeme nevěřícně koukat. Teď má Zeman možná poslední možnost diktovat politice tón s dalekosáhlým přesahem a jsem docela zvědavý, jestli toho využije,“ zanalyzoval situaci.

Vedoucí projektu na odhalování dezinformací, tzv. Kremlin Watch, Jakub Janda se též k tématu vyjádřil a kritikou nešetřil.

„NA TODLE DEJME POZOR. Diktatury se chovají velmi podobně.

Rusko dlouhodobě tvrdí, že ‚Evropu osvobodilo od nacismu‘, takže bychom se mu měli klanět. Že nám Rusové přinesli hnusnou okupaci na několik generací, to samozřejmě nikde říkat nechtějí.

Stejně to teď rozjíždí Čína. Přestože je čínská vláda přímo zodpovědná za rozšíření globální pandemie lhaním o rozsahu tohoto problému a zavíráním vlastních lékařů za to, že před virem varovali, tak nyní rozjíždí stejně imperiální strategii. Bude tvrdit, že nás jako Evropany před pandemií Čína zachránila a proto se musíme se jí klanět a podvolit. Sledujte velmi pozorně, co čínští komunisté budou požadovat po českých politicích. Zatím je to jen klanění se, později přijdou tvrdé požadavky,“ napsal Janda.

Mezi takové požadavky prý bude patřit to, abychom rozbili přátelské a ekonomicky výhodné vazby s demokratickým Tchaj-wanem, aby se čínská firma Huawei vnutila do české kritické informační infrastruktury, kdy firma Huawei má za sebou řadu skandálů a je pro Českou republiku bezpečnostním rizikem.

Dále si Janda myslí, že mezi další požadavky může patřit to, aby Česká republika sloužila jako čínská vlivová základna pro širší region.

Anketa

Měla by policie pokutovat občany, kteří během současných opatření např. skupinově popíjejí v parcích?

96%
4%
hlasovalo: 21778 lidí

„Čínská okupace se v našem regionu nedělá tanky, ale strategickou korupcí – získáním nelegitimního vlivu na politické lídry, kteří se klidně podvolí. Sledujme to pozorně. Pod rouškou ‚pomoci‘ (za kterou si musíme hodně zaplatit, na rozdíl od naší pomoci Číně, kterou jsme dali zdarma) nám budou čínští komunisté diktovat, stejně jako to bylo u lednového vydíracího dopisu čínského velvyslance. Když vidíte, jak děsivě se čínská vláda chová, tak je otázka pořád stejná: Chcete, aby váš stát byl závislý na vůli Komunistické strany Číny? Je jen na nás, zdali zůstaneme suverénním státem, až Čínou způsobená pandemie skončí,“ zakončil Janda.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: tle

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…