Národ vám neodpustí! Turecký tisk v akci

18.07.2016 10:25

Zatímco západní novináři jsou ve svých komentářích k nepodařenému puči v Turecku zdrženliví a příliš se z vítězství „demokratického“ prezidenta Recepa Erdogana neradují, jejich turečtí kolegové chválí vyspělou tureckou demokracii a opěvují „statečného vůdce“ své země.

 Národ vám neodpustí! Turecký tisk v akci
Foto: Americké ministerstvo obrany, tan
Popisek: Recep Tayyip Erdogan, bývalý starosta Istanbulu a od 14. března 2003 premiér Turecké republiky

Například vlivná politoložka a krátce také ministryně pro záležitosti Evropské unie Beril Dedeoglu přirovnává v deníku Daily Sabah pokus o převrat k teroristickému útoku. Podle jejího názoru možná organizátorům puče ani nešlo o to, aby ovládli zemi. „Jejich hlavním cílem patrně bylo jen vyvolat chaos ve společnosti a znemožnit vládě dělat svou práci, což je vlastně to samé, co dělají teroristé při sebevražedném útoku,“ míní Dedeoglu a zároveň uvažuje také o dalších motivacích organizátorů vojenského puče.

„Možná puč částečně vyvolala i možnost většího zapojení se Turecka do operací v Sýrii po boku Spojených států, Ruska a dalších spojenců. Vedle toho však existuje mnoho států, které nebyly k těmto operacím přizvány a právě tyto státy se také staví proti případnému členství Turecka v EU. Možná si říkali, co by tak asi mohly dělat státy se zkušenostmi s pučem v EU? Všechno je možné, protože tento pokus o převrat až příliš ‚zavání‘ politikou, než aby byl jen činem vojáků,“ je přesvědčena experta na mezinárodní vztahy.

Zatímco Dedeoglu neukazuje v souvislosti s pučem na nikoho konkrétního, ostatní autoři komentářů v deníku Daily Sabah mají jasno. Podle jejich názorů jej má na svědomí vůdce hnutí gülenistů Muhammed Fethullah Gülen a jeho příznivci. Tvrdí to mimo jiné také samotný šéfredaktor deníku Serdar Karagöz, který považuje porážku puče za ukázku demokratické vyspělosti tureckého národa. „Turecko má silnou demokracii a členové Gülenova hnutí byli s tímto faktem tvrdě konfrontováni. O tom svědčí i snaha milionů lidí demokracii chránit vlastními životy,“ píše Karagöz.

Významný turecký sociolog Fahrettin Altun ve svém textu publikovaném v Daily Sabah konstatuje, že turecká demokracie i díky vůli lidu zvítězila a připomíná, že „junta gülenistů“ se snažila převzít vládu v zemi prostřednictvím „soudního převratu“ již v roce 2007. „Od té doby chová veřejnost k hnutí značné antipatie. Fethullah Gülen viděl v armádě svoji poslední šanci, v čemž se ale přepočítal. Jak díky pevným postojům lidu, tak i vzhledem k existenci silného a statečného vůdce Recepa Erdogana. Západ nyní vidí, že politická kultura v Turecku dospěla a lidé mají zájem, aby v zemi vládl mír a stabilita.“

Neúspěch pučistů vítá také bývalý dlouholetý šéfredaktor tureckého deníku Hurriyet DailyNews Ertugrul Ozkok. Ten si, stejně jako drtivá většina tureckých komentátorů, pochvaluje, že v Turecku zvítězila demokracie. Poukazuje také na skutečnost, že puč nepodpořila ani soukromá média, opozice či lidé, kteří jsou jinak k prezidentu Erdoganovi velmi kritičtí. „Všichni společně jsme si opět potvrdili, že demokracie je ten nejlepší systém vládnutí,“ rozplývá se Ozkok, ale zároveň organizátorům puče vzkazuje, že Turecko posunuli do kategorie třetích zemí světa, což jim národ nikdy neodpustí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…