„Nepřestanu to dělat, i když se mě snaží zastrašit!“ Maláčová si vyhrnula rukávy proti Němcové a dalším

26.07.2021 16:14

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) se na tiskové konferenci strany zastala zaměstnanců. Podle jejích slov je nutné si uvědomit, že lidé nejsou onuce, lidé nejsou otroci a zákony v České republice platí.

„Nepřestanu to dělat, i když se mě snaží zastrašit!“ Maláčová si vyhrnula rukávy proti Němcové a dalším
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Ministryně Jana Maláčová se rozhodla informovat o výsledcích mimořádné kontrolní akce Férová práce. Tento název podle jejích slov zlidověl k pojmu kontroly ve fabrikách. „Chtěla bych zareagovat na hysterii některých pravicových politiků, kterým evidentně velmi vadí, že Ministerstvo práce a sociálních věcí pod mým vedením dbá na dodržování zákonů České republiky. Že pracujeme velmi intenzivně a věnujeme se právě tomu, aby zákon byl dodržován a že se veřejně zastáváme zaměstnanců. Předně třeba říci, že lidé, jako například minulý týden senátorka Miroslava Němcová nebo dnes pan prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, tak označují to, co my se snažíme skutečně velmi intenzivně dělat na Ministerstvu práce a sociálních věcí, a to za poslední tři roky, tak za šikanu podnikatelů,“ zahájila Maláčová.

„Já bych upozornila na to, že to, co oni nazývají šikanou podnikatelů, tak je náplní státního úřadu inspekce práce ze zákona, a je to definováno v zákoně a státní úřad inspekce práce má povinnost kontrolní činnost dělat. Stejně tak platí, že ona návštěva, kterou označila paní Němcová, nebo představitelé TOP 09 nebo už zmiňovaný bývalý kandidát na prezidenta Vladimír Dlouhý, za šikanu podnikatelů, tak je celkem devadesátá kontrola z celkově plánovaných více než 200 kontrol, a to ve dvou fázích,“ sdělila dále Maláčová. Podle jejích slov je důležité dbát na práva zaměstnanců. „Nepřestanu to dělat, i když se mě někteří politici snaží zastrašit,“ podotkla.

Anketa

Co je problémem romského etnika v ČR?

hlasovalo: 12796 lidí
„Domnívám se, že pravicovým stranám je dlouhodobě úplně jedno, jakým způsobem je v nejrůznějších firmách porušován zákon a jakým způsobem je zacházeno se zaměstnanci. Nám, sociálním demokratům, to jedno není, a proto v době, kdy jsme vypli program Antivirus a vracíme se do normálního pracovního života, nebudeme rezignovat na roli nebo úkoly Ministerstva práce a sociálních věcí a už vůbec ne na dodržování zákona o státním úřadu inspekce práce. Jak už jsem zmiňovala, mě toto téma zajímá dlouhodobě, věnuji se mu velmi intenzivně a jsem ráda za ty stovky a tisíce podnětů, které mi v minulých dnech začaly chodit od občanů. Jedna věc, kterou jsem zaznamenala velmi intenzivně, je, že se lidé bojí. Skutečně lidé mají obrovský strach, že se jejich zaměstnavatel dozví, že nás informují o tom, že je porušován zákon. Mají strach o to, že přijdou o odměny. Mají strach o to, že přijdou o práci. Týká se to vlastně všech regionů, to je velmi zajímavá věc,“ podotkla. 

„Lidé nejsou onuce, lidé nejsou otroci a zákony v České republice platí. A mluvím zejména o zákoníku práce a o zákonu o zaměstnanosti. Těm, co kritizují ze šikany firem, tak připomínám, že to bylo Ministerstvo práce a sociálních věcí pod mým vedením, které pomohlo a zachránilo více než sedmdesát tisíc firem,“ dodala Maláčová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…