„Ona měla krámy, pak na to vlítli a nakonec...“ Fuj. Vůbec to nečtěte. Jde o Kliniku, psáno ve čtyři ráno

14.01.2019 13:02

Vyklízení komunitního centra Klinika neušlo pozornosti médií. Nakonec k většímu incidentu nedošlo, pouze se aktivisté uhnízdili na střeše. Z médií a od politiků se ozývaly názory pro a proti. Jeden z těch drsnějších svěřil v brzkých sobotních hodinách sociálním médiím bývalý marketér Pirátů a publicista Jakub Horák. A přidává historku, která by slabším náturám mohla pokazit chuť k jídlu.

„Ona měla krámy, pak na to vlítli a nakonec...“ Fuj. Vůbec to nečtěte. Jde o Kliniku, psáno ve čtyři ráno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exekutor chtěl vyklidit budovu v Jeseniově ulici v Praze 3, kde působí Autonomní sociální centrum Klinika. Majitelem budovy je Správa železniční dopravní cesty, aktivisté ji obývají proti vůli vedení správy

„Ve squatech člověk zažije spoustu zábavy,“ uvádí svou zkušenost Jakub Horák. „Když jsem jako šestnáctiletej pankáč bydlel v jednom sklepě, tak tam netekla voda. Kámoš Fuze, taky pankáč, tehdy chodil s jednou pěknou blondýnou, zrovna měla krámy, tak si na dvorku nabrali do kbelíku vodu, pak na to vlítli, ona se umyla v tom kbelíku... Někdy k ránu dorazil zcela ožralej pankáč Milda, usnul, pak se probudil, šílená žízeň z kocoviny, šmátrá ve tmě, jestli tam není něco k pití... No chápete to správně, ráno byl kbelík prázdnej a Milda spokojeně chrápal,“ sdílel zážitek z bujarého mládí bývalý marketér Pirátů.

Anketa

Byl Bohuslav Sobotka dobrý premiér?

4%
96%
hlasovalo: 6933 lidí

Myslí si, že Kliniku všichni berou moc vážně. „Tady si lidi myslí, že když si někdo udělá webovou stránku a něco tam napíše, tak že to je nějakej názor, se kterým je třeba hned diskutovat. Tak člověk logicky bojuje proti fetišizaci majetku, když žádnej nemá a druhý jo, že jo. Něco si myslet musí. Jenže kdyby si těch řečí nikdo nevšímal, tak na tu blbost zítra zapomene a napadne ho něco jinýho,“ kritizuje haló, které okolo Kliniky vzniklo Horák. „Takhle když s ‚fetišizací majetku‘ začne polemizovat deset komentátorů, tak si chlapík nakonec pomyslí, že na tom něco je. A ještě o tom vydá knížku,“ dodává.

„Ten barák bych úchyláčkům a pankáčům klidně nechal,“ zastává se komunitního centra. Správa železniční cesty bude, dle jeho slov, „nejspíš stejně jen zase nějaká divná parta sloužící k rozkrádání státního majetku a barák na nic nepotřebujou“. Mladí lidé prý potřebují takové záchytné body, aby se potkávali s dalšími mladými lidmi a dozvěděli se něco o zajímavých knížkách. „Tou fází, kdy se debatuje o Nietzschem, Schopenhauerovi a Kafkovi, musí projít každej mladistvej intelektuál. A věřte mi, že lidi si nakonec roztřídí sama příroda - buď se v nich ozve zodpovědnost a začnou pracovat, nebo jsou to vadný kusy a skončej s buchnou v ruce někde pod mostem,“ říká Horák a dodává: „Město, který neunese jeden blbej squat a bere tak strašně vážně, co tam pankáči povídaj, je slabý“.

Později ale zkorigoval své prohlášení o SŽDC. „Po srdceryvných komentářích pirátského garanta za dopravu Davida Witosze se omlouvám Správě železniční cesty za označení za ‚nejspíš stejně jen zase partu, co něco rozkrádá‘,“ říká Horák. Prý o této organizaci nic nevěděl a jeho vyjádření byl obecný literární obraz státních organizací, který byl vytvořen na základě povšechných zkušeností s několika řediteli Českých drah. „Nikoli trestněprávní polemika, což asi chytřejší člověk vytuší u postu, začínajícího popisem tří pankáčů ve sklepě. Ale chápu, že kolega garant je z Ostravska, kde lide su razovití. A kde často vtip s realitou splývá v jedno,“ vysvětluje Horák.

Horák si pak nezapomenul kopnout do Matěje Stropnického: „Pokud lidi z Kliniky nevědí, kam jít, tak v Osečanech je jeden skoro úplně prázdnej zámek...“ doporučuje vystěhovaným aktivistům.

K věci se dnes v komentáři vyjádřil také Václav Klaus mladší na webu Novinky.cz. „Proč tam dávno nenaběhla policie, budovu nevyklidila, nepředala majiteli a sebranku nepozavírala?“ ptá se podle Klause obecenstvo. Ale tak jednoduché to prý není, protože dotyční nechápou, v jaké společnosti žijí. „Je to souboj nové neomarxistické levice o stát a destrukci společnosti. A síly jsou zhruba vyrovnané,“ míní Klaus a dodává: „Občanský stát je vůči tomuto rudočernému nebezpečí asi stejně silný jako Výmarská republika proti nebezpečí hnědému“. A připomenul slova moderátora Českého rozhlasu Wave Jakuba Orta o „fetišizaci majetku a demokratizaci vlastnictví“. Podle Klause byli komunisté ve 40. letech alespoň upřímnější a nemluvili takto orwellovským jazykem.

Z podpory Kliniky obvinil všechny z koaličních stran na pražském magistrátu, jmenovitě primátora Hřiba, zástupkyni Jana Čižinského Třeštíkovou i Dominika Feriho z TOP 09. „V minulosti Kliniku podpořil Andrej Babiš a dokonce hrál roli při jakési provizorní užívací smlouvě, za což byl tehdy levičáckými kruhy adorován,“ nezapomenul připomenout populární politik ODS.

Mezi další podporovatele podle Klause patří Nadace Charty, podporují jí podle něj Zelení, Piráti a Mladí sociální demokraté. „Asi i staří,“ říká Klaus s tím, že bývalý radní Dolínek nabízel klinikářům jiný objekt. I o EU si Klaus myslí, že podporuje Kliniku, protože její představitelé jsou, dle jeho slov, „podobná partička, jen o trochu starší a o dost mazanější“.

Aktivistům vyčítá, že i když mluví o fetišizaci majetku, sami fetišizují majetek, který ani není jejich. Dále vazby na politiky a financování z veřejných peněz. „Za celé 4 roky Kliniky tam nevybudovali nic. Žádný film, kniha, pracovní místo, báseň, cokoli hodnotného, co by přetrvalo. Jen pár demonstrací, scének, popotahování. Bordel, smrad, posprejované zdi (viděli jste v TV),“ tvrdí Klaus mladší.

A na závěr se ptá, zda pokud by něco podobného udělal on, obsadil cizí dům a založil „autonomní centrum pravice“, zda by se také čekalo 4 roky. „Nebo by večer zasáhla policie s vodními děly, samopaly a státní televize by horlivě zabírala ty zadržené, co by měli krátké vlasy, džíny a tričko?“

Celý komentář ZDE:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…