„Proč tu byla FBI?!“ Rakušan nejdříve porušil předpisy, pak ho čekal „výslech“ v sále

04.03.2024 20:35 | Monitoring

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na Debatě bez cenzury ve Vyškově odpovídal na řadu dotazů, týkaly se jeho odstoupení z ministerské funkce, lidi také dokonce zajímalo, kdy byl na vyšetření prostaty. Odpovídal rovněž na dotaz, co v České republice pohledávala FBI. Rakušan prozradil, že ředitel FBI sem přijel vyznamenat české policisty, kteří pomohli odvrátit krveprolití za oceánem.

„Proč tu byla FBI?!“ Rakušan nejdříve porušil předpisy, pak ho čekal „výslech“ v sále
Foto: Facebook
Popisek: Ministr vnitra na Debatě bez cenzury ve Vyškově

Už v samotném přivítání ministra panovaly mezi návštěvníky debaty, kteří zaplnili celý sál, rozpory. Jedni zvolili potlesk, jiní napomínali ostatní, ať netleskají, a ozýval se pískot. Předzvěst toho, že podobně jako u předešlých debat se bude publikum dohadovat i mezi sebou.

Mezi prvními, kdo pokládali ministru Rakušanovi otázky, které je pálí, byla aktivistka Jana Peterková. Tázala se, kdy odstoupí z ministerské funkce. Důvodem by měly být prezidentské volby. „Ministerstvo vnitra bylo antimonopolním úřadem obviněno z nezákonného postupu při volbě prezidenta,“ uvedla Peterková.

Rakušan připustil, že volba prezidenta tehdy měla spoustu nejasností, a proto v tomto týdnu předkládá do Poslanecké sněmovny nový návrh zákona o úpravě voleb prezidenta. „Tento návrh zákona všechny ty nejasnosti, které provázely ty předchozí volby, má navždy odstranit, abychom se už nemuseli zabývat právními žalobami, které padaly,“ uvedl šéf vnitra.

Na otázku svého odstoupení z čela resortu odvětil jasné ne. „Nehodlám odstoupit, svůj ministerský mandát hodlám určitě dokončit,“ ujistil Vít Rakušan.

Aktivistka si trvala na svém, že by měl Rakušan z funkce ministra odstoupit, a uvedla. „Já jsem se sem s vámi nepřijela shodnout, nejsem váš koaliční partner,“ smála se. Nato ji Rakušan ujistil, že ano, s těmi se mnohdy neshodne.

 

 

Zajímavý dotaz následně položil jeden muž, kterého zajímalo, proč s vyšetřováním tragické střelby na FF UK pomáhala v České republice i americká FBI.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49993 lidí
Ministr vnitra tuto spekulaci vyvrátil a sdělil důvod návštěvy ředitele FBI v České republice, přijel prý vyznamenat české policisty. „A já vám odpovím zcela rád a popravdě. Nerozvíjejme žádné konspirační teorie, které by tu mohly opět nastat. Vyšetřování je samozřejmě v režii státního zastupitelství a Policie ČR. Co se týká vyšetřování FBI, tak FBI nic nevyšetřuje. Byla tu na pracovní návštěvě FBI. Naši policisté z národní centrály proti terorismu a kybernetické kriminalitě odhalili v kyberprostoru závažné podezření na závažný trestný čin ve Spojených státech. Naši policisté pomohli odvrátit krveprolití za oceánem a ředitel FBI sem přijel, aby naše policisty vyznamenal a za tuto vzornou součinnost poděkoval,“ vysvětloval Vít Rakušan.

V rámci střelby zde experti FBI pomáhají s expertizami a metodologií týkající se střelby na FF UK, protože s podobnými případy mají více zkušeností. „Rozhodně agenti FBI nevyšetřují události na filozofické fakultě. Je to nesmysl,“ zdůraznil ministr vnitra.

Mezi účastníky debaty se objevil také mladý youtuber Jan Špaček známý tím, že ve svých videích zvaných Fabulace netradičně zpovídá české politiky a také je podporovatelem prezidenta Petra Pavla. Vadí mu, že ústavou je dáno, že prezidentem či senátorem v Česku může být člověk nad čtyřicet let, tedy člověk, která má v tomto věku podle studií zvětšené riziko prostaty. „Otevřete jako poslanec toto téma? Druhá otázka, kdy vy sám jste byl na vyšetření prostaty? Vám je přes čtyřicet let?“ ptal se Špaček, který rozesmál publikum a sklízel potlesk.

Rakušan vysvětlil, že čtyřicátý rok je věkem určité životní zkušenosti. Opřel se ale do některých politiků, kteří toto kritérium svou politikou popřeli. „Poslední historický vývoj ukazuje, že mnoho našich politiků, kteří zastávali i ty nejvyšší funkce v České republice, toto jednoznačně popřeli a ukázali, že čtyřicátý rok není vždy zárukou toho, že člověk dostává životní moudrost,“ doplnil ministr vnitra.

Rakušanovi se povedlo udobřit si občana, který mu to původně přišel pořádně spočítat. „Když jsem sem šel, byl jsem rozhodnutý, že vám to tu pěkně spočítám, že vám to osladím za to, jak jste zaprodali republiku, a že toho vašeho pravdoláskařství už tu máme plné zuby. Když jsem vcházel do dveří, byl jsem přesvědčen, že do toho půjdu. Ale byl jsem překvapený, skutečně jsem nečekal, že tu budete na rovinu takhle reagovat, že budete Rakušan, kterého já neznám,“ uvedl. Část přítomných tleskala, část opět pískala.

Poté vyzval Rakušana k podání rukou. „Ona mě manželka asi zabije… Ale myslíte si, že bych vám mohl podat ruku?“ vyzval Rakušana. „Určitě jo,“ odvětil ministr a podal mu pravici.

 

 

Velký poprask Rakušan dnes způsobil také tím, že se při cestě na debatu do Vyškova natáčel v autě bez bezpečnostního pásu, video sdílel na sociální síti X. Později přišel s omluvou a uvedl, že je připraven zaplatit pokutu.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Proč by měl ředitel, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 05.03.2024 9:44:06
FBI přijet osobně poděkovat a vyznamenat naše policisty? Copak vyznamenává každého amerického? Jak zásadový může být člověk, který přijde na besedu s Rakušanem mu pořádně vyčinit a stačí mu pár minut a chce si s ním podávat ruce?? Nebo to bylo taky jen divadlo? Nevidím za vším hned konspiraci, ale obojí se mi zdá podivné!! Ale třeba se mýlím a Rakušan je fakt skvělý ministr! :-))) A čeští policisté jsou odměňováni za práci pro Ameriku ale doma nic moc. Úplně jako Koudelka!!

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…