„Stíhačky Ukrajině ne. Závody ve zbrojení ne.“ Scholz se šprajcnul. Šili na něj boudu

30.01.2023 15:00 | Zprávy

Tanky od Západu Ukrajina dostane. Jak vojenští experti podotýkají, nebude to ovšem bez problémů, už kvůli různým druhům a konfiguracím. A deník Washington Post popsal, jakou „boudu“ musely USA ušít na německého kancléře, aby s dodávkou souhlasil. Ovšem hned po diskuzi o tancích se rozjela ta o bojových letounech. A kancléř je nespokojen a tvrdí, že něco takového vůbec není na stole. Varuje před tím, aby politici slibovali zbaně jen proto, aby si polepšili na domácí politické půdě.

„Stíhačky Ukrajině ne. Závody ve zbrojení ne.“ Scholz se šprajcnul. Šili na něj boudu
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Kvůli zhoršené bezpečnostní situaci, zaviněné válkou na Ukrajině, se nyní uvažuje o nahrazení zastaralých tanků sovětské výroby (na snímku) moderními německými obrněnci Leopard

Ukrajina by měla dostat německé tanky Leopard 2. Minulý týden to oznámila německá vláda. Ta hodlá poslat 14 tanků v konfiguraci A6. Také svolila, aby Leopardy 2 zaslaly další země, které je provozují, například Polsko, Španělsko, Norsko a Finsko. Výcvik ukrajinských tankistů má podle německého ministra obrany začít „brzy“.

Jak k získání svolení došlo, popisuje deník Washington Post. 17. ledna Biden volal kancléři Scholzovi a snažil se ho přesvědčit, aby svolil k zaslání Leopardů 2, kterému se kancléř stále bránil. Připomenul mu, že Velká Británie zašle 14 tanků Challenger. A že na Ukrajinu zamíří bojová vozidla Stryker a Bradley. Ale Scholz nepovoloval. „Berlín a Washington musí čelit Moskvě ruku v ruce,“ řekl Bidenovi. Sdělil, že Německo nepošle tanky, dokud budou USA odmítat poslat své tanky Abrams. A tak Biden podle Washington Postu řekl Scholzovi, že se mu ještě ozve.

Pak nastalo jednání mezi Bidenovými poradci. Biden se obával, že by prodlevy mohly ohrozit západní jednotu vedenou Spojenými státy. Řešení navrhl ministr zahraničí Anthony Blinken. Co když by slíbili poslat tanky někdy v budoucnu, v rámci „dlouhodobého“ vyzbrojování Ukrajiny ve válce, která může trvat roky? To by mohlo Scholzovi poskytnout alibi k okamžitému povolení exportu Leopardů 2. A Pentagonu čas na přípravu logistiky a tréninku, protože ministr obrany Lloyd Austin byl proti vyslání Abramsů právě kvůli komplikacím. Ani ne týden na to Biden oznámil dodávku 31 tanků Abrams a „naprostou jednotu“ v postupu Německa a USA. Tyto informace získal deník Washington Post z různých zdrojů, z nichž všechny promluvily pod podmínkou anonymity.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zde bude chybět Babiš, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesafec , 30.01.2023 15:53:30
Tady bohužel bude chybět Babiš, u kterého bylo možno očekávat, že nechuť Němců k dalšímu vyzbrojování Ukrajiny podpoří. Časem by se k němu možná přidali i Slováci, Maďaři a případně i další. Nyní tam máme Pavla, Lipavského a Černochovou, a ti jsou válčením jen posedlí.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…