Tomáš Halík: Jak můžete mluvit o uprchlících jako o sběři či řízené invazi nepřátel, a pak s klidným svědomím přistupovat ke stolu Kristovu?

06.07.2016 9:01

Do těch, kteří mluví o uprchlících jako o řízené invazi nepřátel, se opět opřel kněz Tomáš Halík. Učinil tak v kázání, které proběhlo v litomyšlském chrámu Nalezení sv. Kříže v neděli 3. července. Text kázání zveřejnil server Christnet.cz.

 Tomáš Halík: Jak můžete mluvit o uprchlících jako o sběři či řízené invazi nepřátel, a pak s klidným svědomím přistupovat ke stolu Kristovu?
Foto: David Hora
Popisek: Tomáš Halík na přednášce v Písku

„Jak je možné, že lidé, kteří mluví obecně a bez rozlišení o všech uprchlících v našem světě jako o sběři či řízené invazi nepřátel, mohou pak s klidným svědomím přistupovat ke stolu Kristovu – a ještě pak úzkostlivě u druhých kontrolovat kritéria, komu je a komu není určen ‚chléb poutníků‘?“ prohlásil.

Tvrdil také, že církev nemá být ozdobou moci tohoto světa. Má být „‚polní nemocnicí‘ na hojení ran, a zvláště těch, které se ve světských nemocnicích neléčí, na které svět nezná léky“.

Celý text je ZDE

Poukázal také na důležitost víry. „Kdo zůstává jen v rámci toho, co může vidět, ohmatat, zvážit, spočítat a dokázat, toho, co už bylo a co nyní jest, pomalu degeneruje,“ tvrdil Halík.

Vyzval také k tomu, abychom už nikdy nedopustili spojování víry s násilím a s nenávistí vůči druhým, jinak věřícím. „Jeden je váš Otec, vy všichni jste bratři. Papež František výslovně připomněl tuto větu v letošním setkání s představiteli muslimů v Africe,“ uvedl Halík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…