„Už je toho dost. Jsme unavení! Vydejte rozkaz, co dál.“ Primář zahřměl. Před očima mu umírají mladí s covidem

23.11.2021 17:45

„Nyní zpochybňujeme očkování, a to už před covidem. Zpochybňujeme roli muže a ženy. Zpochybňujeme v rámci korektnosti to, že máme různé barvy pleti. Vždyť jsme začali zpochybňovat úplně vše, na čem to tu pár desetiletí až staletí stálo,“ všímá si primář interny pražské nemocnice Na Bulovce a bývalý poslanec Jiří Koskuba. „Situace je taková, že někdo musí určit směr. Buď budeme útočit, nebo ustupovat, či se probijeme z obklíčení. Ale vrchní velitel musí vydat nějaký rozkaz. Zezdola je každý chytrý. Ale je to opravdu na těch nahoře,“ domníval se.

„Už je toho dost. Jsme unavení! Vydejte rozkaz, co dál.“ Primář zahřměl. Před očima mu umírají mladí s covidem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ze čtyřlůžkových jsou šestilůžkové, z dvojlůžkových čtyřlůžkové

V minulém rozhovoru pro PL.cz zhruba před měsícem přiznal Jiří Koskuba, že má plnou hlavu starostí. Týkají se jeho oddělení v nemocnici? Aneb jaký je stav mužstva v této době? „Měl jsem na mysli, co bude s námi jako nemocnicí, čemu budeme vystaveni, a to se nyní potvrzuje. Opět přecházíme do covidové zimní ofenzivy. Druhá věc je, že se nám tu formuje nová vláda a když slyším některá vyjádření, tak mi to moc klidu nepřidává. Ba přímo naopak,“ konstatoval. Nová vláda je stále vláda budoucí, jako by se ani do funkcí moc nehrnula. „Tomu se ani moc nedivím. Ve Sněmovně jsem byl a vždy jsem říkal, že je daleko snazší být v opozici než vládnout,“ doplnil primář a bývalý poslanec. „Mluví se o tom, že vedeme válku s covidem. Mění se nám generální štáb. Jsem prostý voják v první linii. Dva roky brblám, že dostáváme zmatené rozkazy, a že se hodně věcí nechává na tom, ať si je vybojujeme sami. Nyní se můj pocit vůbec nezměnil,“ vysvětlil. 

Musí existovat jasné vedení. Pokud je chaos, tak se to nevyhraje

Anketa

Půjdete na třetí dávku očkování proti covidu?

37%
hlasovalo: 40766 lidí
Proč už tu máme pátou vlnu covidu? „Je to složitý problém, který by měli řešit skuteční odborníci. Já jím nejsem. Bohužel se stalo novou módou, že kdokoliv chce, tak o tom někde kecá. Prostý občan pak neví, co je pravda. Stalo se zvykem říkat, co koho napadne a málokdo dokáže posoudit, jestli ta myšlenka je či není rozumná. Pak z toho vyrostl takový chaos, jako je,“ vypozoroval s tím, že musí existovat jasné vedení. „Pokud je chaos, tak se to nevyhraje,“ uvedl. Jiřímu Koskubovi se nelíbí zpochybňování očkování. „Jsem překvapen těmi pochybnostmi o tom, že by očkování mohlo pomoci. Ano, mohlo. Není bezpochyby stoprocentní jako veškerá lidská činnost. Společnost i mimo epidemii funguje za cenu jistých rizik. V jedné věci je vyvyšujeme, přitom jsou v každé naší činnosti,“ upozornil.

„V omezeném pohledu, který tady vidím, se ukazuje, že i očkovaní mohou být pozitivní, ba dokonce nemocní, ale zatím u nich neprobíhá toto onemocnění kriticky. Nejvíce práce máme s neočkovanými,“ konstatoval. „Já, prostý frontový voják, vidím na vlastní oči, že to je něco jako v uvozovkách jiná chřipka, které se nezbavíme, a na běžnou chřipku se očkuje každý rok, kdo chce. Očkování bezesporu účinné je. Pokud by byla naočkovaná celá populace, mohli bychom pak vyhodnotit, na kolik procent, a přece jenom bychom snížili šíření této nemoci. Možná by to bylo lepší,“ řekl Jiří Koskuba.

„Před pár lety se zastavil provoz centrálního příjmu v Motole kvůli epidemii spalniček, proti kterým se očkuje naprosto spolehlivě, ale jelikož tu máme skupinu lidí, která řekla ne, tak se nemoc rozšířila. Tato společnost nejen v této věci ztrácí pud sebezáchovy,“ myslí si. A vzpomněl na své působení ve Sněmovně. „Tam byla skupina poslanců odpůrců povinného očkování proti nesporným statisticky jasně prokázaným chorobám. Tam bylo jádro pudla, že jsme nechali společnost zpochybnit úplně základní věci, kterými jsme se ještě v minulém století chlubili. Protože se tomu tehdy věřilo. A vývoj ukázal, že to k něčemu bylo,“ konstatoval.

Začali jsme zpochybňovat úplně vše

„Nyní zpochybňujeme očkování, a to už před covidem. Zpochybňujeme roli muže a ženy. Zpochybňujeme v rámci korektnosti to, že máme různé barvy pleti. Vždyť jsme začali zpochybňovat úplně vše, na čem to tu pár desetiletí až staletí stálo. Z toho mám hlavu zamotanou,“ prozradil. „Ani já jsem na začátku nevykřikoval, nevím všechno. Když mi tu ale přímo před očima začínali umírat mladí lidé, kteří nebyli jinak nemocní a umírali i lidi, kteří sice byli nemocní, ale bylo zřejmé, že umřít nemuseli, tak ať se na mě nikdo nezlobí, jelikož mi v té první linii tu smrt opravdu vidíme, tak se nedivte, že říkám, že to není nic ideálního. A děsí mě, když přichází nové vedení, které bylo i pro mě z jistých důvodů novou nadějí, a najednou slyším, co je sice upřímné, ale já nevím... Pak to nemůže fungovat,“ sdělil.

„Situace je taková, že někdo musí určit směr. Buď budeme útočit, nebo ustupovat, či se probijeme z obklíčení. Ale vrchní velitel musí vydat nějaký rozkaz. Zezdola je každý chytrý. Ale je to opravdu na těch nahoře,“ zdůraznil Jiří Koskuba. „Už je toho dost po těch dvou letech. Už jsme z toho všichni unavení,“ dodal na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Oldřich Szaban

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…