Velmi zvláštní: Klíčová informace z průběhu převratu v Turecku

18.07.2016 11:01

V určitém momentu během pokusu o převrat v Turecku se prezident Tayyip Erdogan ocitl „na mušce“ ozbrojených rebelů. Konkrétně se jednalo o prezidentský letoun, který byl na cestě do Istanbulu, když se ocitl ve hledáčku dvou stíhaček F-16 pilotovaných tureckými vzbouřenci. Z nějakého důvodu bylo prezidentskému letadlu ovšem umožněno v cestě pokračovat.

 Velmi zvláštní: Klíčová informace z průběhu převratu v Turecku
Foto: hns
Popisek: Pokus o puč v Turecku, ilustrační koláž

Turecký lídr byl na cestě z dovolené z přímořského resortu nedaleko od Marmarisu zpět do Istanbulu. V průběhu jeho cesty došlo v Istanbulu, Ankaře a na několika dalších místech k pokusu o vládní převrat. Ozbrojenci uzavřeli hlavní most přes Bospor a pokusili se získat kontrolu nad největším istanbulským letištěm.

„Nejméně dvě stíhačky F-16 se pokusily znepříjemnit Erdoganův let zpátky do Istanbulu. Povedlo se jim vyřadit z provozu radar na prezidentském letounu, stejně jako na dvou dalších stíhačkách, které jej doprovázely,“ uvedl pro Reuters bývalý vojenský důstojník, který je prý se situací důkladně obeznámen.

„Proč na letadlo nevystřelili, je ovšem záhadou,“ dodal.

Sám Erdogan ještě během probíhajícího pokusu o převrat prohlásil, že se ho ozbrojenci pokusili napadnout v prázdninovém resortu ve městě Marmaris. Údajně prý vyhodili do povětří místa, kde se Erdogan nacházel jen několik minut před explozí. „Doslova unikl hrobníkovi z lopaty,“ prohlásil jeden z vládních úředníků, který si z bezpečnostních důvodů zvolil zůstat v anonymitě.

„Kolem pětadvaceti vojáků se slanilo z helikoptéry na střechu hotelu v Marmarisu. Vzápětí začala střelba a snaha o eliminaci prezidenta Erdogana, který hotel opustil jen nedlouho před touto akcí,“ uvedl hlasatel CNN v turečtině.

Dalším z vysokých hodnostářů, který byl během pokusu o převrat cílem útoku ozbrojenců, byl předseda vlády Binali Yildirim, který podle prohlášení jednoho z vládních úředníků unikl „jen o vlásek“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…