1164 nakažených: Nemocnice to zvládnou, říká lékař Balík. Prymula straší

09.09.2020 8:32

V České republice za jediný den přibylo přes 1100 nových nakažených. Profesor Roman Prymula varuje, že Česko je na hranici exponenciálního růstu. A Prymula není jediným odborníkem, který pronáší varovná slova. Podle vedoucího lékaře z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Martina Balíka se chování viru nemění, na podzim může přijít malér. Je ale přesvědčen, že ho zvládneme.

1164 nakažených: Nemocnice to zvládnou, říká lékař Balík. Prymula straší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odebraný vzorek na test Covid-19, ilustrační foto

Anketa

Obáváte se dalšího vývoje situace kolem nemoci COVID-19? (Ptáme se od 9.9.2020)

37%
hlasovalo: 24622 lidí

Běží teprve druhý týden klasické školní výuky a počet nakažených za úterý 8. září překonal hladinu 1100 případů. Celkový počet nemocných momentálně činí více než 9200. U většiny lidí má nemoc mírný průběh. Nejvíc nemocných se nalézá v Praze.

Publicista Čestmír Strakatý k tomu s nádechem ironie poznamenal, že Česko je zase jednou nejlepší na světě. To často zdůrazňuje především premiér Andrej Babiš.

„Tyhle krásný rána. Další rekordní nárůst, který u mě (v Reflexu) údajný alarmista Jaroslav Flégr předvídal ‚až‘ na 11. 9. Zase jsme nejlepší na světě! Tedy teď v počtu nakažených na hlavu druzí v Evropě. Co zakáže pražská hygiena od příštího týdne? Jak se změní trasování a počítání nemocných? Tak uvidíme,“ napsal Strakatý.

Čestmír Strakatý o koronaviru

Epidemiolog Roman Prymula má za to, že se na jaře a v létě rozvolňovala opatření příliš rychle a dnes za to platíme významným nárůstem nemocných. V rozhovoru pro server Novinky.cz podotkl, že efekt opětovně zaváděných opatření v těchto dnech se projeví až za několik týdnů.

„Je to tím procesem uvolňování opatření a také epidemie se nějakým způsobem chová, zvláště pokud ta změna (rozvolnění opatření) byla takto rozsáhlá. Podle mě v tom rozhodující roli hrají jednotliví lidé tím, jak se k tomu staví. Dneska to řada lidí bohužel podceňuje a to se pak musí zákonitě dostat do podoby, kdy k tomu šíření takto masivně dochází,“ podotkl Prymula.

Podle vedoucího lékaře z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Martina Balíka se chování viru nemění.

Rozhodl se také vysvětlit, že onemocnění covid 19 rozhodně není žádná chřipka.

Velký rozdíl je v nakažlivosti. Pacientů je mnohem více než pacientů s chřipkou. Dále v zánětu cévní stěny a v potřebě ředit pacientům krev. Nakažení mohou trpět zvýšeným počtem žilních a někdy i arteriálních trombóz. To se projevuje především na orgánech, které jsou velmi dobře prokrvené. Síť cév utrpí poškození a z toho potom vznikají orgánové problémy, se kterými média již někdy pracují jako zveřejňovaná poškození plic, srdce či mozku. To u chřipky tolik nevídáme,“ uvedl v rozhovoru pro iDNES.cz.

Na druhé straně, u lidí bez příznaků by se podle Balíka dalo uvažovat i o tom, že budou chodit do práce. Jen by museli mít pořád nasazenou roušku, často si mít ruce a všeobecně dodržovat základní hygienické návyky.

Na podzim však může přijít malér.

„Myslím si, že to bude stejný malér, jako byl v březnu. Pořád máme akorát symptomatickou léčbu, léčíme jen jednotlivé orgánové poruchy, ale nemáme žádný zázračný lék, který by ten virus zastavil. Máme Remdesivir, máme nějaké léky, které můžou podpořit imunitu. Nyní daleko víc záleží na kvalifikaci lékaře a sehranosti týmu než na nějakém konkrétním léku,“ upozornil Balík.

Lékař je však v tuto chvíli přesvědčen, že zdravotnický systém případný podzimní nápor vydrží.

To uznává i Prymula, jenže jedním dechem varuje, že to nesmí nikoho ukolébat do pocitu, že se nic neděje.

„Klinická kapacita je poměrně vysoká, ale to nás nemůže ukolébat, protože musíme vidět tu dynamiku, která tu je. Musíme to směrovat k tomu, abychom to nepustili do nějakých exponenciálních křivek, tak aby kapacita nebyla ohrožena,“ uvedl profesor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…