A další problém Merkelové: Možná se jí rozpadá i to, co měla dosud za pevné

25.09.2017 16:22

Jako nejpravděpodobnější scénář sestavení nové německé vlády se jeví koalice CDU/CSU, Liberálů a Zelených. Ta by v německém parlamentu na základě volebního výsledku sestavila pohodlnou většinu. Nicméně podle prestižních britských novin Financial Times (FT) čekají nyní vítězku voleb Angelu Merkelovou kvůli sestavení koalice týdny složitého vyjednávání. Strany totiž nejsou zcela jednotné. Čekají se ostré střety zejména kvůli environmentální politice. Merkelová rovněž podle FT ztrácí moc. Její dosud silnou pozicí v německé vrcholové politice otřásl úspěch populistické AFD.

A další problém Merkelové: Možná se jí rozpadá i to, co měla dosud za pevné
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Merkelová

Křesťanští demokraté (CDU) Angely Merkelové spolu se sociální demokracií (SPD) Martina Schulze zaznamenali nejhorší volební výsledek od roku 1949. SPD nyní pravděpodobně zamíří do opozice, aby se zotavila z drtivé porážky. A vzhledem k tomu, že SPD byla partnerem Merkelové v dosavadní vládní koalici, bude kancléřka, jejíž CDU i přes nevalný výsledek volby do Bundestagu vyhrála, muset vybírat nového partnera. Na výběr zbývají Liberálové a Zelení.   

Merkelová se rovněž podle FT musí vyrovnat s kritikou uvnitř její vlastní strany a také sesterské odnože v Bavorsku: CSU (Křesťanské sociální unie). Právě CSU v pondělí uvedla, že zváží rozvázání desítky let starého spojenectví CDU/CSU, které je nejstarší aliancí v německé politice. Vůdce CSU Horst Seehofer nicméně uvedl, že je osobně proti odštěpení obou stran.

Jak píše FT, bez Seehoferova posvěcení je pravděpodobné, že možné odtržení CSU od CDU spadne pod stůl. I tak ale prý signalizuje hněv, který členové CSU pociťují vůči Merkelové a pravděpodobně z velké míry i kvůli její migrační politice.

  • ZDROJ V ANGLIČTINĚ ZDE.

Merkelová již nyní uvedla, že vylučuje jakékoli sestavení vlády s protiislámskou AfD. Ta je první pravicovou, nacionalistickou stranou, která se do německého parlamentu dostala od nástupu nacistů. CDU sice nejsilnější stranou v německé politice zůstává, její volební zisk se ale výrazně propadl. V minulých volbách získala CDU 41,5 procenta. V těch nynějších méně než 33 procent. SPD pak získali jen 20,5 procenta, což je pro něj nejhorší volební  výsledek vůbec.

Podle Klause Petra Wilsche, konzervativního poslance CDU a známého kritika migrační politiky Angely Merkelové, bylo otevření hranic mezi roky 2015 a 2016 během nejsilnější migrační vlny omylem. Wilsch to zmínil v relaci německého rozhlasu a vyzval stranu, aby se odvrátila od liberálního směrování Merkelové. Wilsch naznačil, že by strana měla oproti tomu zacílit více na konzervativní a pravicově naladěné voliče. To samé, jak poznamenává FT, uvedl i vůdce CSU Seehofer. „Musíme pokrýt pravicové voliče,“ sdělil. Právě CSU utrpěla ještě drtivější porážku než CDU ve svém tradičně silném Bavorsku. Její volební zisk spadl o 11 procent na 38,5 procenta.

Vzhledem k volebním výsledkům bude AfD třetí nejsilnější skupinou v německém parlamentu. Složení parlamentu bude roztříštěnější než kdy dříve. Na základě voleb v něm totiž bude celkem sedm politických stran. Podle volebních výsledků by pohodlnou většinu v parlamentu měla koalice CDU, Zelených a Liberálů. Jak ale poznamenává FT, jednání o možné koalici by mohla trvat celé měsíce. Důvodem takové doby by měly být rozdíly v postoji těchto stran vzhledem k tématu ochrany životního prostředí. Spory mezi CDU a CSU kvůli přístupu k uprchlíkům vyjednávání jen dále ztíží.   

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…