Němci naštvaní na Merkelovou. Politický blb, gauneři. Zhoubný vliv na celou Evropu. Babiš, Kalousek, Keller, Doubrava či Okamura nám okomentovali německé volby

25.09.2017 15:00

ANKETA V německých volbách do dolní komory parlamentu získala CDU/CSU Angely Merkelové 33 procent a protiimigrační euroskeptická AfD se umístila na třetím místě se ziskem 12,6 procenta hlasů.

Němci naštvaní na Merkelovou. Politický blb, gauneři. Zhoubný vliv na celou Evropu. Babiš, Kalousek, Keller, Doubrava či Okamura nám okomentovali německé volby
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Schulz, Merkelová

SPD skončila druhá se ziskem 20,5 procenta. Třetí nejsilnější stranou v německém Spolkovém sněmu bude protiislámská Alternativa pro Německo. Ta získala 12,6 procenta. Do Bundestagu se po čtyřleté přestávce vrátí Svobodní demokraté (FDP) se ziskem 10,7 procenta hlasů. Za nimi se umístila Levice se ziskem 9,2 procenta a Zelení se ziskem 8,9 procenta.

Studená sprcha. Je jasné, že v německé společnosti je velké rozčarování

Anketa

Kdybyste byli Němci, kdo by dostal váš volební hlas?

92%
4%
hlasovalo: 11958 lidí

ParlamentníListy.cz oslovily české politiky, co si myslí o výsledku hlasování u našeho západního souseda. Mnoho politiků uvedlo, že pro ně výsledky nejsou překvapením. Někteří jsou nadšeni z výsledku AfD, někteří se diví, že tolik Němců stále volí Merkelovou.

„Je to pořad úspěch Angely Merkelové. Čtvrté vítězství v řadě… Kdo to v Evropě má...? Úspech AfD je důsledek událostí, které se seběhly a které vládu oslabily. Kancléřka nenechala moc prostoru sociálním demokratům. Sama podpořila řadu sociálních a environmentálních návrhů. Byla do určitě míry sama sociálním demokratem, ale zároveň uvolnila  prostor a vytvořila podmínky pro radikální pravici. Vymezila se vůči AfD a teď  bude mít poněkud těžší sestavit vládu. Ale zvládne to...,“ zhodnotil německé volby pro ParlmentníListy.cz ministr zahraničí a lídr ČSSD Lubomír Zaorálek.

„Výsledky německých voleb jsou pro nynější vládní strany celkem studená sprcha. CDU/CSU kancléřky Merkel oslabila o téměř 10 procent, SPD o pět procent. Schulz oznámil odchod do opozice. Slavit se bude ve štábu AfD a taky u liberálů, kteří se alespoň znovu objeví v parlamentu. Obě vládní strany mají jedny z nejhorších výsledků od roku 1949,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

„Ačkoliv u nás někteří novináři říkali, že Němci bezpečnost a otázku migrace neřeší, je evidentní, že pro velkou skupinu německých občanů to problém je. Já už dlouho říkám, co máme dělat. Konečně zavřeme jižní hranici schengenského prostoru. Konečně potopte lodě pašerákům. Nevozme uprchlíky od libyjských bředů do EU, a hlavně konečně opusťme ten nesmyslný systém kvót, který nic neřeší. Řešme migrační krizi rozhodně a tvrdě. Jsme suverénní země, a i když patříme do Evropské unie, chceme si zachovat svou nezávislost tím, že si sami budeme rozhodovat o imigrační politice,“ dodal Babiš.

Podle místopředsedy Poslanecké sněmovny a předsedy KSČM Vojtěcha Filipa výsledek není překvapením. „Je jasné, že v německé společnosti je velké rozčarování. I přes vyšší účast voličů ztratila CDU/CSU stejně jako SPD, a to na úkor pravicových populistů. To není dobrá zpráva pro SRN ani pro Evropu,“ domnívá se Filip.

Kalousek: Blahopřeji Němcům, že dali přednost demokracii a humanismu před populismem a nesnášenlivostí

„Blahopřeji Angele Merkel k jasnému vítězství. Blahopřeji Němcům, že dali přednost demokracii a humanismu před populismem a nesnášenlivostí. Nepřekvapuje mě, že populisty a antievropany podporovala ruská propaganda, to dělá u nás taky,“ řekl redakci předseda TOP 09 a poslanec Miroslav Kalousek.

„Ztratily obě velké strany, takže ani na jásot u vítěze to není. CDU podcenila strach voličů – část jejích voličů přetáhla AfD, zjevně těžící z migrační krize. Uvidíme, jestli to povede k částečnému přehodnocení této politiky,“ říká místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda STAN Petr Gazdík.

„CDU/CSU s náskokem vyhrála volby, i když zaznamenala výraznou ztrátu. Relativně vysoký zisk radikální Alternativy pro Německo a fiasko sociální demokracie vedené Martinem Schulzem je ale vzkaz od nezanedbatelné části německých voličů, kteří nesouhlasí s migrační politikou vlády. Zajímavé je, že významní představitelé AfD žádají zrušení Benešových dekretů, a i přesto ji podporují někteří představitelé ČR jako například exprezident Klaus. Doufám, že se němečtí křesťanští demokraté z výsledků voleb poučí,“ říká místopředseda KDU-ČSL a poslanec Ondřej Benešík.

Podle místopředsedy senátorského klubu ODS Jiřího Oberfalzera němečtí sociální demokraté doplatili na účast v koalici ve stínu dominantního partnera a obě strany veké koalice ztratily díky postojům k uprchlické krizi, to přineslo třetí pozici AfD a čtvrtou pro FDP. „Další strany jsou více méně extrémní levice. Koaliční slepenec, který Angela Merkelová chystá, přinese další oslabení tradice evropské civilizace, která pod jejím vedením nehledá řešení, natož předcházení, ale jen distribuci problémů,“ doplnil Oberfalzer.

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa sdělil, že ho výsledek německých voleb nepřekvapil. Propad u vládnoucích stran je dle něj z důvodu velké koalice CDU/CSU s SPD. „Úspěch AfD je dán nejen její protimigrační a populistickou politikou, ale také rozdílnou úrovní životní úrovně ve východní části Německa. AfD sesbírala všechny protestní hlasy, zejména od ostatních politických stran. Nešlo proto ani tak o programové priority jako o protest občanů vůči chybám německé vlády i EU,“ vysvětlil Seďa.

Konec diktátu Merkelové a snu o tvrdém jádru EU

Podle předsedy SPD Tomia Okamury volby v Německu nepřinesly žádnou zásadní změnu ve směřování Německa, přestože vládní strany značně oslabily. „Potvrzuje se tak analýza budoucího vývoje v Evropě, že Německo se stalo rizikovým partnerem v otázce bezpečnosti a že Česká republika bude muset hledat bezpečnostní záruky pro střední Evropu v užší spolupráci zemí V4 (Maďarsko, Polsko, Slovensko), případně s Rakouskem. Faktem je, že vítězná CDU/CSU Angely Merkelové oslabila oproti minulým volbám a druzí sociální demokraté vedení Schulzem zaznamenali dokonce nejhorší výsledek od roku 1949. Naopak úspěch zaznamenala vlastenecká AfD, která skončila s 13 % třetí a poprvé v historii se dostala do parlamentu, přičemž obdržela jednou tolik hlasů, než jí předpovídaly evidentně falešné průzkumy. Česká republika musí z hlediska výhledu bezpečnostní situace v Evropě neprodleně zahájit proces budování vlastní akceschopné armády, pro kterou bude prioritou obrana vlastní země, protože hlavní starost o bezpečnost obyvatel ČR bude ležet právě na ní,“ uvedl Okamura.

Podle čestného předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga je výsledek dán rozpoložením německých voličů. „Na jedné straně jim jde kancléřka Merkelová na nervy, poněvadž příliš dlouho vládne, pustila uprchlíky a je trochu nudná mutti a tak dále. Na druhé straně vědí, že nic lepšího nemají. Ostatní vedoucí strany zdaleka nedosahují jejího formátu. Nejdůležitější je, že zvítězila. Její voliči šli vlažně k urnám, zato všichni její naštvaní odpůrci k volbám šli. Tudíž proto takový podíl hlasů AfD, nečekaně vysoký výsledek FDP. Takže prostě Němci vědí, že nemají nikoho lepšího, což je pravda, na druhé straně už je Merkelová začíná štvát,“ vysvětlil výsledek voleb.   

Předseda SPO a senátor Jan Veleba výsledky voleb uvítal. „Znamenají konec diktátu Merkelové a snu o tvrdém jádru EU. Přichází čas na změnu servilní české zhraniční politiky, přichází čas Miloše Zemana, přichází čas věcné dikuse o smyslu setrvání České republiky v rozkládající se EU, čas lidového referenda,“ říká Veleba.

Výsledek AfD je dle předsedy poslaneckého klubu Úsvitu Marka Černocha z velké části dán rozhodnutím kancléřky Merkelové otevřít dveře Německa milionu nelegálních imigrantů. „A teď Německo bojuje s hrozivými  následky, které to přineslo a přináší. Terorismus, obrovské čerpání sociálních dávek imigranty, nepokoje v zemi... Lidé v Německu si, jak je vidět, tento problém (na rozdíl například od Francouzů) začínají uvědomovat. Už od dob králů platí, že povinností každého politika je v první řadě hájit bezpečnost a zájmy vlastních občanů. A to kancléřka Merkelová a její strana dlouhodobě nedělá,“ vysvětluje Černoch.

Podle místopředsedkyně TOP 09 a poslanykně Jitky Chalánkové to Angela Merkelová nebude mít lehké. „Německá sociální demokracie po velmi neslavném výsledku oznámila, že odchází do opozice. To považuji za správné, levice v opozici a žádná mesaliance typu velké koalice. Ovšem koalice se Zelenými je také docela děsivá představa. To už ten pragmatismus CDU bude hodně napínán. Pokud jde o výsledek AfD, byl naprosto předvídatelný. Opozice v Bundestagu bude bude po letošních volbcáh zřejmě rozličná a silná. Věřme, že v Německu demokracie neztratí svou tvář a smysl,“ dodala.

„Martin Schulz coby alternativa CDU/CSU? ‚Bundesmutti‘  jako protipól ‚levice‘, co nic vlastně ani měnit nechce? Tahle maškarní už nebaví ani Němce. Vakuum, které vytváří, se dá zaplnit levou zadní. I v Německu to však zatím zvládá hlavně konkurence zprava. Stačí jí k tomu hrozně málo – prostě jen před tím, co lidi štve a mnohdy i denervuje, nedělat, že je to čísi kverulantská chiméra. A mluvit o tom slovníkem, který skóruje už jenom tím, že si nenechá nasadit svěrací kazajku politické korektnosti. Že ta vlna bere hlasy i německé Levici s velkým L, mne samozřejmě vůbec netěší. Že to však dává za pravdu nám, co voláme po restituci skutečně levicové agendy, je jako na dlani. Systém, produkující kolosální nadvýrobu prachů, lačných jen dalšího zhodnocení – a tím menší kupní sílu těch, kdo za své peníze pořizují reálné zboží a statky – střečkuje v bludném kruhu pastí, s nimiž si očividně neví rady. Cesta z nich, která nemá skončit chaosem a krví, vede jen dopředu. Živit iluze, že by to uměly jinak i dnešní ‚elity‘, je pro levici pozvánkou k politickému harakiri,“ komentoval místopředseda KSČM Josef Skála.

Evropské Německo mění celou Evropu na německou. Lidé chtěli alternativu

„Traduje se, že hlavním důvodem evropské integrace je obava, aby Německo nemohlo znovu dominovat Evropě. Evropa prý nemá být německá, prý má být Německo evropské. Angela Merkelová dominuje v Evropě. Evropské Německo mění celou Evropu na německou. Proč by měli voliči CDU/CSU hlasovat pro změnu? Vyhovuje jim to. Na druhé straně po třech volebních obdobích Merkelové v kancléřské funkci a po mnoha letech přehlížení názorů podstatné části občanů musí zákonitě vzniknout protestní strana, jako je AfD, a její podpora zákonitě poroste. Velmi se liší rozbory, proti čemu voliči AfD protestují. Někdo tvrdí, že to je protest proti porušování migračních předpisů EU. Jiné analýzy tvrdí, že protestují proti chaotické migraci a rostoucí kriminalitě. Podle dalších to je protest proti propagandě a manipulaci v médiích.  Nebo jde o protest proti politicky vynucenému nakupování bezcenných řeckých dluhopisů německými bankami? Přiklonil bych se k názoru, že jde o protest proti současné podobě evropské integrace a proti konkrétní podobě evropské politiky Angely Merkelové. Německé volby měly jedno téma: Musí se poslouchat, co pro nás považují politikové v EU za dobré a co nám káže propaganda, nebo existuje právo mít demokratický vliv na to, co se děje?“ uvedl europoslanec Svobodných Jiří Payne.

„Dalo se to předpokládat. Ztrátu CDU jsem z titulu chyb Merkelové čekal větší,“ reagoval na výsledek voleb senátor KDU-ČSL Jiří Čunek.

Podle europoslance Jana Kellera volby v Německu jen potvrdily, že velké množství voličů se odklání od stran levého a pravého středu a hledají doslova alternativu. „Od politiků je hloupé, když to vytýkají voličům, mohou si za to sami. Pravice v Německu už nějakou dobu přejímá body z programu levice a levice kopíruje pravicové recepty. Najednou se všichni diví, že volič má dojem, že nemá na vybranou, a poohlíží se po někom, kdo by více sdílel jeho obavy. Je otázka, zda je AfD ta správná strana. Ale stejná otázka se vznáší i nad oběma stranami dosavadní vládní koalice,“ vysvětlil Keller.

„Můžeme zde mít názor, jaký chceme. Podstatné je, že Mutti Angela může Evropě škodit dále,“ domnívá se poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Tetka Merkelová utekla hrobníkovi z lopaty

„Tetka Merkelová utekla hrobníkovi z lopaty, Schulze zapomněli pověsit. Volby v německé čtvrté říši dopadly velmi špatně. Někdo se sice utěšuje, že strana kancléřky alias tetky Merkelové dosáhla nejhoršího výsledku od roku 1949, ale ona se drží dál u koryta. Také není žádným ternem, že velká koalice CDU/CSU se socialisty se rozpadla. Ideální by bylo, aby německá sociální demokracie (SPD) s flanďáky a pseudodemokraty z CDU/CSU skončily v opozici také. Na druhou stranu je to důsledek toho, co je znát po celé Evropě: personální problém. Nejsou lidi – jenom stádo domestikovaných oslů. Co s nimi?  Německá kancléřka Angela Merkelová ponechá svůj zadek na židli, kterou si již proseděla, protože představuje ze vší nouze jedinou relativní z nouze ctnost. V reakci na migrační vlnu sice prokázala svou neschopnost a servilitu vůči gaunerům z vedení EU, ale snaží se alespoň viditelně problém neprohlubovat. Naproti tomu Martin bez bílého koně zvaný Schulz, lídr sociálních demokratů (SPD), udělal velmi správně, že vylezl z europarlamentu a šel do německých voleb, aby byl umlácen k politické polosmrti svými vlastními blbými nápady, včetně neochvějné lásky k nelegálním migrantům. Schulz je prototyp politického blba. Pilného, užvaněného, ochotně se tvářícího. Prostě politický prostitut. Jeho český kolega Sobotka, současný ředitel vládního ansáblu ČR, je proti němu kultivovaný a rozumný člověk. Neboť v konkrétních otázkách, i týkajících se cikánského problému, jsem zažil Sobotku jako rozumného. Schulze bych musel bičem nahnat do zabezpečovací detence, protože jinam nepatří. Němečtí sociální demokraté udělali těžkou chybu, že Schulze zapomněli na oslavu volební prohry slavnostně pověsit. Kdyby někdo chtěl na mě podat trestní oznámení, že vybízím k zavraždění (pověšení) Schulze, upozorňuji, že jsem nespecifikoval, jak kde a jakým způsobem ho měli pověsit. Je mnoho způsobů osudného visení. Někdo se může uškrtit i sám – jak předvedl v televizní debatě v přímém přenosu sám,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„Skutečným vítězem voleb prý je protimigrační Alternativa pro Německo (AfD), která se stala třetí nejsilnější stranou. Důvodem příklonu Němců k AfD je nesouhlas s migrační politikou tetky Merkelové. Její rozhodnutí ze září 2015 otevřít hranice a přijmout stovky tisíc migrantů je podobný průšvih jako noc dlouhých nožů za jakéhosi Hitlera v 30. letech. Bohužel, lidská duše jede na setrvačník. Proto AfD dostala hlasy jenom od skutečně naštvaných (případně i nasraných) obyvatel čtvrté říše. Proto je také na podzim hodně viróz a ukašlaných bakteriálních infekcí, protože lidem trvá až několik týdnů, než pochopí, že je konec léta a začala krutost chladného podzimu. I to je projev našeho setrvačného myšlení. Podobně ze setrvačnosti volili Němčouři merkelovskou politickou skupinku a SPD. AfD by potřebovala mít počet hlasů podobný jako přihlouplá Schulzova SPD, aby skutečně mohla kromě morálního hlasu si také obout povolební kanady s okovanou špičkou. FDP jsou liberálové, ale konzervativnějšího zrna, kteří také nepovažují migrační otevřenost tetky Merkelové za nejšťastnější krok. Možná, že opatrnější lidé raději volili FDP místo AfD, ačkoliv FDP bude vůči migrantům mírnější, ale ne snad natolik vlezdoprd... jako klan tetky Merkelové. Pokud jde o Levici – to je banda naivistů; a Zelení to je promigrantská teroristická skupina, prostě fašisté v zeleném. Udělat koalici se Zelenými je totéž jako pozvat do vlády Hitlera v zelené uniformě. Ale co jiného můžete od tetky Merkelové čekat?“ dodal Doubrava.

Němcům není pomoci. Prodloužení vlády paní Merkelové bude mít zhoubný vliv na celou Evropu

„Pro mě je významné, že se našlo 12,6 procenta voličů, kteří zvolili protiimigrační stranu AfD. I přesto, že byla vedena antikampaň v médiích, občané Německa vyjádřili svůj postoj,“ uvedla poslankyně Realistů Jana Hnyková.

„Sadomasochismus německých voličů nechápu. Na jedné straně je 75 procent Němců proti přijímání migrantů, na straně druhé volí ‚Mutti s otevřenou náručí‘. To, že v koalici pravděpodobně nahradí dosavadní sociální demokraty Zelení, FDP anebo Levice, vidím jako posílení vítačů a neomarxistických liberálů vůbec. Pozici AfD vnímám v této konstelaci jako marginální. Na adresu našich sousedů by  se chtělo říci – jejich věc. Ono to ale neplatí. Prodloužení vlády paní Merkelové bude mít zhoubný vliv na celou Evropu. Ve hře jsou pro nás jenom dvě varianty. Buď úplná ztráta suverenity a otevření dveří pro migranty dokořán, anebo odpoutávání se od EU. Druhá varianta ovšem nemusí přinést typicky český samet. Ve hře je příliš velké množství peněz,“ myslí si poslanec ANO Zdeněk Soukup.

Podle poslance TOP 09 Františka Laudáta bude záležet na pevnosti koalice, kterou Merkelová postaví. „Jak znám názory poslanců CSU na Zelené, tak to může být problém. Co se týká AfD, kdysi v začátcích měli některé názory na ekonomiku sympatické. Potom se toho ale ujali magoři a podle toho to vypadá. Jestli budou plácat jako v povolební euforii, za čtyři roky je nikdo nebude volit. Anebo bude – a nejen my, ale celá Evropa bude mít problém. Merkelovou čeká nejtěžší období jejího vládnutí, myslím, že už to bude její poslední,“ míní poslanec.

„Angela Merkelová je německý fenomén a pro české křesťanské demokraty je škoda, že nejsme v Německu. Že nemáme za sebou volby, které takto jednoznačně vyhrajeme. Vzestup AfD byl očekávaný a pomohla mu i současná vládní koalice,“ říká europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Vítězství CDU/CSU nebylo překvapivé a je třeba pogratulovat k vítězství. Martin Schulz a jeho SPD prožívá těžké chvíle. Nicméně zisky obou stran výrazně poklesly ve prospěch nové formace – AfD. Znamená to, že problém s migrací bude v Německu daleko hlubší, než se zdá a než nám media prezentují,“ komentuje volby Pavel Šrámek, místopředseda zahraničního vyboru Parlamentu z ANO.

„CDU/CSU má velký úbytek voličů. SPD přišla o velkou podporu zaměstnanců. Na druhou stranu AfD získává. A to, co slyším od mainstreamu a pana Schulze, mě děsí. Nulová sebereflexe a snaha kritické myšlení o tomto postavit na okraj. Pokud se SPD nevrátí ke kořenům, je na cestě do věčné opozice. Volby v Německu jsou dovršení lakmusového papírku, kam nás vede globalizace,“ říká poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Němcům není pomoci, Merkelovou budou volit až do konce… Ani přes milion muslimů jim nestačilo,“ řekl skepticky senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Třetí místo a zisk 12,6 procenta AfD považuji za úspěch a důkaz toho, že Němci se přestávají cítit ve své zemi bezpečně,“ míní poslankyně Pavlína Nytrová.

Stále budeme přesvědčováni o nutnosti mít více EU a jiné názory malých států budou i nadále označovány za nezodpovědné

„Výsledek voleb v Německu je hlavně poučením pro sociální demokraty, kteří dlouhá léta byli v koalici z pravicovou CDU/CSU. Snad si i naši socdem vezmou ponaučení. Pro Evropu je to bohužel ale signál, že se nic nezmění. Stále budeme přesvědčováni o nutnosti mít více EU a jiné názory malých států budou i nadále označovány za nezodpovědné. Mám obavy z dua M&M alias Merkelová & Macron a jejich praktické politiky plné gest a populismu dle hesla, co je dobré pro Francii a Německo, musí být dobré i pro vás. Prostě ‚my vás uzdravíme, i kdybychom vás měli zabít‘,“ říká poslanec KSČM Leo Luzar.

 „Výsledky voleb v Německu pro mě nejsou sice žádným překvapením, realitou jsem však naprosto zděšen. Strany nesoudných politiků Merkelové a Schulze získaly dohromady 53,5 procenta. Pokud bude nová koalice CDU/CSU s FDP a Zelenými, jak se teoretizuje, je to 52,6 procenta, avšak spíše symbolickou opozici Schulzovy SPD bych rovnou připočítal,.Více to bude tichá podpora – vždyť s Merkelovou si tak eurounijně rozumí. Takže minimálně 73 procent hlasů pro politické konsorcium Merkelové mě opravdu děsí. Němci ztratili schopnost reálného vnímání budoucnosti asi už dávno. Výsledek AfD je velmi pozitivní, ale nepřeceňujme ho, jsou příliš osamoceni. Německo je jednou z řídících mocností EU. Závěr je pro mě jasný a budu se opakovat: Co nejdříve zahajme podrobnou a obsáhlou diskuzi nad naším členstvím v EU za současných podmínek a okolností. Po ní mají občané právo se v referendu o Evropské unii k pokračování členství vyjádřit. Já netajím, že jsem pro czexit. Proč ti pseudodemokraté (Zaorálek a jiní) mají panickou hrůzu z věcné a podrobné debaty? Asi nevěří, že se svými argumenty obstojí,“ říká poslanec Karel Fiedler, kandidát hnutí Referendum o EU.

„Německé volby ukázaly dvě věci. První je, že i více než 25 let po sjednocení existují dvě Německa. Výsledky AfD ve starých a v nových zemích se diametrálně liší. Podobně je to u Die Linke. Druhou věcí je, že přes nedobrý výsledek přátel z SPD, celkově posiluje levice, což podtrhuje i úspěch Zelených. Celkově platí, že německá politika zůstane v základních postulátech stejná. Takže žádná revoluce,“ míní poslankyně ČSSD Vlasta Bohdalová.

Výsledky voleb podle poslance KSČM Zdeňka Ondráčka jasně ukázaly klesající podporu strany, kterou prezentuje současná spolková kancléřka Markelová, a naopak vzrůstající podporu pro AfD. „Velký propadák zažili dosud vládnoucí sociální demokraté, kteří sice skončili druzí, ale míří do opozice. Pokud ze svého výsledku nevyvodí personální odpovědnost a nezmění svoji politiku bude i jim podpora nadále klesat. Volby tak dopadly přesně tak, jak napovídaly předvolební průzkumy. Skládání vlády bude velmi obtížné a programově nesourodé. Do budoucna se budou projevovat neshody, Merkelová bude i nadále oslabovat a s každým dalším teroristickým útokem nebo jen problémy v soužití s migranty bude posilovat právě AfD. Německo většinově ukázalo svoji konzervativnost, která však podle mě není v tuto dobu výhodou, ale prohrou. Angela Merkelová už nepředstavuje budoucnost Německa, ale na to musí přijít Němci sami,“ dodal Zdeněk Ondráček.

 „Z výsledku voleb mám pochopitelně radost. Osobně proto, že ještě stále zdravý rozum má téměř 13 procent našich sousedů; a jako kandidát SPD doufám, že vyšší procento Čechů ho bude mít v blížících se volbách rovněž,“ uvedl kandidát SPD do Poslanecké sněmovny Petr Trombik.

„Obdobné výsledky jsem očekával. Podivná imigrační politika kancléřky Merkelové však v nejbližší době její podporu a podporu její strany ještě více poníží. K většímu zamyšlení jí může posloužit i volební výsledek AfD ve východní části země, kde přesahovala hranici 20 procent,“ upozornil poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Tak trochu jsem to očekával,“ reagoval na německé volby senátor ODS Jiří Burian.

Paní Merkel viditelně a po zásluze ztrácí podporu části zneklidněné německé veřejnosti

„Je celkem pochopitelné, že výsledek voleb pokládá každý z politických subjektů, který se dostal do Bundestagu, za fenomenální úspěch. Vítězství paní Merkelové bylo nudně očekávané a 1. místo CDU je sice úspěch, nicméně úspěch v politickém slova smyslu to rozhodně není. Naopak je evidentní, že paní Merkel viditelně a po zásluze ztrácí podporu části zneklidněné německé veřejnosti, a dodávám, že jsem tomu osobně rád. To, že se AfD překvapivě a pro Merkel logicky nechtěně umístila na třetím místě, je paradoxně minimálně z poloviny především její zásluha, je to výsledek její (i pro mne nepřijatelné) politiky a nekompetence ohledně zajištění bezpečnosti Evropanů, výsledek její benevolence, pokud to nenazveme přímo vstřícností, k islamizaci evropského prostředí a jejího prosazování nefunkční „multikulti“ politiky. Je to právě madam Merkel a spol., včetně Evropského parlamentu a Evropské komise, která žene voliče nikoliv jen v Německu, ale v celé EU do náruče více či méně extremistickým politickým soupeřům. Údiv není na místě,“ uvedl poslanec ANO Bohuslav Chalupa.

Německé parlamentní volby jsou dle Chalupy jednoznačně navýsost věcí Němců samotných – nicméně politika Bundestagu bude ovlivňovat i celkovou politiku EU a bude mít nesporný vliv i na řadu procesů probíhajících i u nás. „V tomto smyslu chápu výsledek voleb v Německu jako výrazně příznivější pro zahájení revitalizace evropského prostředí a realizaci významně zásadnějších opatření proti nelegální migraci (příprava na migrační vlny, které nevyhnutelně přijdou), provedení důrazných změn ve smyslu zvýšení ochrany schengenské hranice, v dodržování platné evropské zákonnosti a k razantnímu zastavení již zmíněné plíživé islamizace evropského prostředí. V tomto smyslu bude i Francie v poněkud jiném postavení a tandem „MM“ (Merkel–Macron) bude muset jednat mnohem méně arogantně a mnohem vnímavěji vůči národům střední a jihovýchodní Evropy. Věřím, že přichází doba i k provedení zásadních, tedy i personálních, reforem v Bruselu. Musím zdůraznit, že o naší roli v EU, o naší budoucí roli, pokud jde o posílení naší národní suverenity a autority, nerozhodují výsledky voleb u našich sousedů, o tom si rozhodujeme my sami! V říjnu budeme rozhodovat o tom, jak bude vypadat naše vláda, kdo bude premiérem a třeba i ministrem zahraničních věcí, kdo za nás bude bojovat na evropském fóru, o tom, kdo bude schopen vyjednat mnohem efektivnější spolupráci v rámci především zemí V4 atd. A v roce 2019 budeme my sami rozhodovat o tom, kdo nás bude reprezentovat a kdo bude prosazovat naše zájmy v europarlamentu,“ dodal poslanec ANO Bohuslav Chalupa.   

Ing. Bohuslav Chalupa

  • BPP
  • velmi nespokojený občan
  • kontrolní výbor

Ne všichni Němci se nechali zastrašit nenávistnou propagandou proti AfD

Německá kancléřka Angela Merkelová promluvila ke svým stoupencům. Uznala, že doufala v lepší volební výsledek, ale tak či tak je vítězkou voleb, takže tuto odpovědnost uchopí a udělá všechno proto, aby na svou stranu získala současné voliče Alternativy pro Německo.

Za „úžasný výsledek“ označil bývalý prezident Václav Klaus úspěch protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD). Strana, kterou aktivně podporoval, bude v německém parlamentu třetí nejsilnější. Stejnými slovy hodnotil také oslabení, které utrpěli vítězní konzervativci Angely Merkelové a sociální demokraté Martina Schulze.

„Výsledek dnešních německých voleb je obrovským povzbuzením pro všechny české i evropské demokraty. Úžasným výsledkem je ztráta čtvrtiny hlasů merkelovské CDU, pětiny hlasů schulzovské SPD, a naopak zisk 13 % hlasů politickým a mediálním establishmentem démonizované AfD. Jsem velmi rád, že jsem mohl svoji podporu AfD v posledních týdnech a měsících opakovaně vyjadřovat přímo na německé půdě na řadě předvolebních shromáždění. Ukázalo se, že ne všichni Němci se nechali zastrašit nenávistnou propagandou proti AfD, kterou nakonec zvolil každý sedmý německý občan. Je to i velký impuls pro volby u nás, snad se ani občané ČR nenechají ovlivnit mediální propagandou a použijí vlastní rozum. Výsledek dnešních voleb v Německu je pro Angelu Merkelovou Pyrrhovým vítězstvím,“ uvedl Klaus.

Reuters připomíná, že křesťanští demokraté dosáhli nejhoršího volebního výsledku od roku 1949. „Vše nasvědčuje tomu, že cesta k moci vede přes vytvoření doposud nevládnoucí koalice: CDU – Svobodná strana Německa (FDP) – Zelení. Navíc bude Merkelová čelit snad poprvé skutečné opozici v podání Alternativy pro Německo, která se stala první krajně pravicovou stranou, která vstoupila do Bundestagu od 50. let minulého století,“ konstatuje Reuters.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…