Aféra kvůli Baníku Ostrava: Europoslanec ČSSD a politik TOP 09 na policii

25.09.2013 8:46

Město Ostrava koupilo stadion Bazaly. Nyní se však o transakci zajímají policisté z hospodářské kriminálky. Novinky.cz zdůrazňují, že kritici odkupu tvrdí, že cena více než 114 milionů byla přemrštěná. Zvláštní bylo i hlasování, které odkup schválilo až na druhý pokus.

Aféra kvůli Baníku Ostrava: Europoslanec ČSSD a politik TOP 09 na policii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radniční věž v Ostravě

Změna hlasování europoslance a předsedy Ústřední kontrolní komise ČSSD Vojtěcha Mynáře a také Tomáše Mrázka (TOP 09) umožnila městu letos v květnu při opakovaném hlasování chátrající stadion za více než 114 milionů korun odkoupit od zadlužených majitelů Baníku. Podle informací Práva policisté už nyní vyslechli Mrázka z TOP 09 i Mynáře. Oba měli vypovídat v průběhu tohoto pondělí.

Koupi Bazalů projednávali zastupitelé Ostravy 20. května. Při prvním hlasování návrh neprošel o jeden hlas. Hlasování se však opakovalo, o revokaci požádala ČSSD a TOP 09, navíc Petr Jakubek (KSČM) uvedl, že prý zapomněl hlasovat. Jeho hlas ale nakonec nerozhodl, jelikož se při druhém hlasování zdržel.

Mynář podle Novinek.cz tvrdil, že se polekal výsledku prvního hlasování. „Když jsem zjistil, že chybí jen jeden hlas, tak jsem si uvědomil, že mé zdržení se byla chyba. Lekl jsem se, že by to mohl být absolutní konec Baníku, který mám rád. Proto jsem podruhé hlasoval pro odkup nemovitostí,“ řekl tehdy Mynář.

Nejasná majetková struktura

Server Novinky.cz popisuje, že jedna část sociálních demokratů nechtěla soukromému klubu, jehož dluhy v květnu přesahovaly 170 milionů korun, pomoci, druhá v čele s primátorem Petrem Kajnarem (ČSSD) hodlala prý Baník zachránit finanční injekcí z městského rozpočtu. A to přesto, že okresní výkonný výbor ČSSD doporučil všem spolustraníkům, aby pro odkup nemovitostí nehlasovali.

Zastupitelé prý také upozorňovali na to, že je zcela nejasná majetková struktura. Stadion totiž městu prodávala firma FC Baník Ostrava, jejíchž 95 procent patřilo v té době společnosti Baník Invest. Kdo však byl jejím majitelem, nebylo jasné.

Že se případem zabývá odbor hospodářské kriminality, potvrdila prý Právu mluvčí krajského policejního ředitelství Gabriela Holčáková. Novinky.cz píší, že Holčáková ale neřekla, proč se kauzou začali zabývat, a to s ohledem na stav vyšetřování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…