Astronom Grygar v rozhlasu vážně varoval před Čínou: A politici, kteří jí otevírají dveře...

10.06.2019 19:15

Moderátorka Barbora Tachecí přivítala ve studiu Českého rozhlasu vzácného hosta. Přišel astronom Jiří Grygar a rozpovídal se o tom, jakým nesmyslům dnes lidé věří. Varoval také před Čínou. To, že tamní komunistická strana sleduje každého občana od kolébky až po hrob a trestá za ideologicky nevhodné chování, je podle Grygara šílené.

Astronom Grygar v rozhlasu vážně varoval před Čínou: A politici, kteří jí otevírají dveře...
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Astronom a astrofyzik Jiří Grygar

Myslitel George Orwell varoval svět před totalitními systémy, které si budou chtít člověka zcela podřídit. Podle Grygara se Orwellovy strašlivé představy už naplňují, a to v Číně, kde vás stát sleduje od kolébky až po hrob, vaše chování boduje, a když se nechováte tak, jak je režimu milé, ztratíte tolik bodů, že musíte počítat s trestem.

„Je to systém známkování lidí, od kolébky do hrobu. Když dostanete trestné body, tak máte zaracha a třeba nemůžete cestovat. To je, myslím, něco šíleného,“ řekl doslova Grygar, který se obává, že toto uvažování může proniknout i do západního světa. Když je dnes Čína v podstatě světovou ekonomickou jedničkou, bude se jí tento strašlivý systém šířit po světě o to snáz.

„Ona to bude exportovat, to je jasný. Kromě toho má své spojence. Má Severní Koreu, kde to je taky strašidelné. Tam to násilí je viditelnější. Ale to měkké násilí je vlastně ještě nebezpečnější, protože nemáte, jak se z toho vyvázat, a nemůžete proti tomu varovat,“ upozornil Grygar.  

Vědec se navíc obává, že politici, kteří otevírají Číně brány, napomáhají šíření tohoto nebezpečného společenského modelu. Astronom se domnívá, že k tomuto čínskému modelu se blíží model ruský, který Grygar také považuje za nebezpečný.

„Vidíme to na tom, jak se dneska Rusko snaží rozvrátit Evropskou unii a také Spojené státy svými fake news. Oni na to mají celé instituce a ty jsou velice kvalifikované, takže to dělají velmi důmyslně. Projevilo se to u nás při prezidentské volbě, projevilo se to ve Spojených státech při prezidentských volbách, takže já myslím, že to takhle jde a ta demokracie je prostě slabá,“ bil na poplach Grygar.

Bohužel teď nevidí nikoho, kdo by se tomu chtěl postavit.

Pokud jde o dezinformace, tak prý až do konce druhé světové války lidé prostě věřili. Vědci vlastně vyhráli druhou světovou válku, ale když se Američané dostali na Měsíc, někteří lidé začali říkat, že Američané vůbec na Měsíci nebyli a že se záběry z mimozemského tělesa natočily v Hollywoodu. Od té doby prý lidé věří mnoha hloupostem. Ale proč jim věří?

„Já si myslím, obecně, že lidem se vede nejlépe v jejich historii. Tudíž mají roupy,“ nabídl možné vysvětlení astronom.

Nesmyslný boj proti vědě se dnes podle Grygara projevuje např. bojem proti očkování dětí. A když před podobnými nesmysly vědci varují, jsou nuceni čelit např. i politikům, kteří vědce zesměšňují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…