Ať to Bartoš řekne! Babiš ke kolapsu Pirátů. Toto se Rakušanovi nebude číst lehce

14.11.2021 6:54

„Nechápu, že se Piráti nechali od Starostů podvést… Starostové se na Pirátech vyvezli nahoru, podvedli je, protože samozřejmě byl jasný příkaz kroužkovat,“ vyjádřil se v rozhovoru pro Právo premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) k velkému debaklu Pirátů ve volbách. Pirátskému předsedovi Ivanu Bartošovi nyní Babiš radí, že by měl říct, že je hnutí STAN „podvedlo“ a měl by se připojit k opozici. Promluvil i o „zneužití“ jednoho z resortů v jeho vládě a prozradil výši svého důchodu, která ho nepotěšila.

Ať to Bartoš řekne! Babiš ke kolapsu Pirátů. Toto se Rakušanovi nebude číst lehce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Zvládne Fialova vláda covid lépe než Babišova?

3%
94%
hlasovalo: 36258 lidí
Babiš v rozhovoru pro Právo, jehož část je dostupná na serveru Novinky.cz, zmínil, že sice volební prohra byla pro něj určitým překvapením a zklamáním, chce i tak ovšem vystupovat konstruktivně. Úspěch spojení stran do dvojice silných koalic vnímá s poukázáním na podporu médií, tu jim podle Babiše poskytla rovněž i média veřejnoprávní – Česká televize a Český rozhlas.

Snažit se sestavit vládu po volbách by prý bylo zbytečné a ODS ani Starostové by dle mínění premiéra v demisi za žádných podmínek vládu s ANO neodsouhlasili. „Žádná vláda neudělala tolik pro lidi jako my. Polistopadový kartel vyhrál s jediným programem: Antibabiš. Uznal jsem to,“ říká.

Babiš v nadsázce dodal, že právě program občanských demokratů prý ANO pomáhalo plnit ve Sněmovně, kdežto ve vládě prý naopak došlo na pomoc programu sociální demokracie.

Za jeho vlády prý nepracovalo správně Ministerstvo práce a sociálních věcí pod vedením Jany Maláčové (ČSSD). „Paní Maláčová resort používala pouze pro svůj marketing a nic tam neudělala. Máme nejmenší nezaměstnanost, přesto firmy nemají lidi. Zneužívají se sociální dávky. Je tam spousta práce,“ prohlásil končící ministerský předseda, jak skončil jeden z resortů pod vedením jeho vládní kolegyně. Kdyby prý ANO uspělo při sestavování vlády, tak by už tentokrát chtělo dát resort „do pořádku“.

Došlo též na ekonomické otázky. Žádná „Babišova drahota“ prý neexistuje, problém je v globální inflaci. Babišovi také vadí, že naše centrální banka nepodporuje politiku ECB v podobě nulových úrokových sazeb. „Žádná centrální banka na světě v době covidu nenavyšuje sazby, v eurozóně je sazba dokonce nulová,“ plísní v rozhovoru naše centrální bankéře Babiš.

Uvedl však také, že za zdražováním cen energií stojí i systém emisních povolenek EU.

Co se týče v poslední době hojně skloňované hradní kandidatury, Babiš svou kandidaturu na prezidenta ještě odmítá připustit se slovy, že o tuto pozici je velký zájem. Co však avizoval, je to, že ANO chystá mít vlastního kandidáta v boji o Hrad. Zda jím bude právě on, má případně rozhodnout hnutí ANO.

Koalici SPOLU Babiš za změnu nepovažuje, je to dle jeho mínění „návrat starých pořádků“, kvůli kterým založil protikorupční hnutí.

Větší ohrožení i tak cítil směrem od Pirátů, ti však dle Babiše dojeli zejména na důvěru směrem ke Starostům. „Nechápu, že se nechali od Starostů podvést. Kdyby měli pořádné analytiky, tak by věděli, že Gazdík byl nejdřív velký kámoš s Kalouskem, potom chtěl být velký kámoš s Bělobrádkem a teď se na Pirátech vyvezli nahoru, podvedli je, protože samozřejmě byl jasný příkaz kroužkovat. Pan Bartoš by měl říct: rezignuju, jdeme do opozice, STAN nás podvedl... ale on chce být ministrem…“ vyjádřil se Babiš k pirátskému fiasku.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

A závěrem došlo i Babišův důchod. Končící šéf vlády přiznává, že nejde o nic, co by ho potěšilo, jelikož se mu prý do důchodu nepromítly daně, které odvedl ve výši 320 milionů, a vyměřili mu jen 19 tisíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…