Babiš příštím prezidentem? Velká šance. Odborník představil jeho zbraně

07.12.2021 22:59

Politolog Petr Just se v rozhovoru s moderátorem Čestmírem Strakatým pro Prostor X rozhovořil mimo jiné o současném premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO). Podle jeho slov má Babiš velkou šanci stát se prezidentem, neboť si dokáže užít roli opozice.

Babiš příštím prezidentem? Velká šance. Odborník představil jeho zbraně
Foto: Reprofoto: Prostor X
Popisek: Petr Just

Nová vznikající koalice, která se právě rodí, je už teď pod poměrně velkým tlakem, zejména co se týče zvládání, nebo plánů na zvládnutí covidové epidemie. Je to podle politologa Petra Justa zasloužené, obvyklé? Jak se na to dívá? "Je neobvyklé, aby vláda ještě před tím, než přijde k moci, aby už byla terčem kritiky, což neznamená, že by ty strany neměly být terčem kritiky. Pochopitelně jak koaliční vládní strany, ať už jsou ještě pořád dosluhujícími vládními stranami, tak strany opoziční, mají samozřejmě, nebo musí být připraveny na to, že budou terčem kritiky. Teď se ale kritizuje vládní program. Program, který vlastně ještě není oficiálním vládním programem, je to vlastně zatím nějaký pracovní materiál," poznamenal Just.

"Je pravda, že některá prohlášení, nebo samotní aktéři těch prohlášení občas přiznávají, že nebyla učiněna třeba úplně šťastným způsobem. A teď ani tak nejde třeba o ten obsah, ale možná o tu formu," zmínil Just například kandidáta na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09).

Anketa

Chcete Víta Rakušana za prezidenta republiky?

1%
98%
hlasovalo: 29371 lidí
Mediální tlak je podle něj sice správný a vláda si na něj musí zvykat, přichází však v situaci, kdy se ta vláda rodí a oficiálně nemá štempl na převzetí správy nad Českem. "Když se podíváme do krátké historie České republiky, tak mě napadá jedna jediná vláda, která nastupovala v situaci, jež byla krizová. Byla to vláda Vladimíra Špidly v roce 2002. Nepřicházela v době nějaké zdravotní krize, epidemie, ale přicházela v době poměrně ničivých záplav. Také nemohla příliš spoléhat na to, že by dostala 100 dnů hájení. Musela začít od začátku, hned od prvního dne, nebo od nultého dne, musela začít pracovat na věcech souvisejících s povodněmi v tom širším slova smyslu, nejenom samozřejmě s tou vlastní povodní a tím přírodním živlem, ale i všechno, co s tím bylo spojeného - ekonomické záležitosti, obnova toho území poté, co voda odpadla a podobně. Je to jediná podobná situace, která mě teď z hlavy narychlo napadá, že nastupovala vláda v momentě, kdy nemohla příliš spoléhat na to, že by jí někdo dal pokoj po dobu těch tří měsíců a pár dnů," podotkl Just, že Fialova vláda tak de facto rovněž nemá nárok na dobu hájení. Což dle jeho slov nemá žádná vláda nastupující v krizi.

Aktuálně vznikající vláda se navíc dle Justa mohla připravit, neboť již od loňska fungoval AntiCovid tým. „Ale ono se samozřejmě jinak funguje v momentě, když jste jenom opozice a nenesete za svá rozhodnutí odpovědnost, a když vaše plány nejsou jenom na papíře, ale realizujete je a nesete za to odpovědnost,“ uvedl.

Své pak Just řekl i k setkávání se jednotlivých kandidátů na ministry s prezidentem Milošem Zemanem. "Proticovidové aranžmá by bylo to nejmenší, co bych té situaci vytýkal. Vžít se do situace těch dotyčných členů vlády, respektive premiéra Fialy, že na to přistoupil, je také z našeho pohledu poměrně obtížné. Když my teď tady řekneme, my dva si řekneme, nebo s kýmkoliv si řekneme, že to ti ministři, nebo ti kandidáti na ministry absolvovat neměli, že je to ponižující, tak samozřejmě my nevíme, jak bychom se zachovali v ten daný moment, kdybychom byli těmi nominovanými ministry, nebo kdybychom dostali tu zprávu od prezidenta, ať už formálně, nebo nějak neformálně, když toto podstoupíte, já vám pak nebudu dělat žádné obstrukce. Ale my nevíme, jestli ta dohoda tam je a hlavně jestli ta obstrukce nakonec přece jenom nepřijde. Ale tyto pohovory jsou možná ještě o to problematičtější, že přicházejí v situaci, kterou jsme diskutovali na začátku rozhovoru. V situaci, kdy ta vláda by se měla už co nejdříve ujmout moci řešit krizovou situaci. To je nepochybné, že ta situace, která tady je, vyžaduje vládu, která bude mít plnohodnotný mandát," zmínil Just. 

Hovořilo se také o současném premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO) a apelu na očkování proti covidu-19. "Pokud má Andrej Babiš v úmyslu kandidovat na prezidenta a vše, co teď bude dělat, tak musíme vnímat i optikou sbírání hlasů, sbírání podpory, nebo minimálně sondování podpory u jednotlivých skupin, pak on s velkou pravděpodobností bude chtít oslovit skupiny, které třeba dnes se dají identifikovat jako skupiny kolem voličů ANO, SPD, zemanovců, komunistů a podobně. Nemyslím si, že má velký přesah do té druhé části politického spektra, a tam se obávám, že s nějakou svojí výraznou proočkovací rétorikou, ještě s apelem na povinné očkování, tak by příliš neuspěl," poznamenal Just. Babišovi by dle Justových slov možná mohla role opozičního politika vzhledem k impulsivnosti, emotivnosti a vznětlivosti sedět lépe, čímž by mohl i lépe sbírat body pro případnou kampaň právě v prezidentské volbě.

„Obecně má předpoklady být úspěšným prezidentským kandidátem. Kromě toho, že bude do volby pravděpodobně vstupovat z pozice opozičníka, tak pro něj bude pracovat marketing a PR plus mediální podpora médií, která patří do jeho svěřeneckého fondu, což bude poměrně velká pomoc. Samozřejmě bude mít téměř neomezené finance," dodal závěrem Just.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…