Babišova vláda může mít problémy. Zaznělo, co může nastat po senátních volbách

12.10.2018 6:56

Tento pátek a sobotu si Češi, Moravané a Slezané rozhodnou o tom, jak se promění Senát. V tuto chvíli má v horní komoře parlamentu jasnou převahu ČSSD, ale to se v sobotu po 14. hodině změní. Většinu by mohla získat ODS nebo lidovci. Obě to jsou opoziční strany, takže se dá čekat, že zbrzdí vládní kreativitu premiéra Andreje Babiše (ANO).

Babišova vláda může mít problémy. Zaznělo, co může nastat po senátních volbách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Druhé čtení novely autorského zákona z pera senátora Ivo Valenty. Podstatou Valentova návrhu je jednoznačnější vynětí folklórních děl z ochrany autorským zákonem

Před šesti lety Českem prošla oranžová vlna a sociální demokracie jako nejsilnější opoziční strana opanovala Senát. Dnes je všechno jinak, ČSSD již není nejsilnější stranou, ani stranou opoziční. Ztratila hodně ze svého lesku. Zato dnes opoziční ODS nebo KDU-ČSL mohou v Senátu posílit a brzdit snahy Babišova kabinetu k prosazování další zákonů, např. třetí čtvrté vlny EET.

„Uvážíme-li, že proti sobě v řadě obvodů stojí nevládní kandidáti, kteří nepatří k ANO, ČSSD a KSČM, tak jednoduchou matematikou můžeme dojít k tomu, že pro vládu bezproblémovost legislativního procesu ještě více oslabí. Senát se tak může stát centrem významné oponentury vládní legislativy," uvedl politolog Daniel Kunštát v rozhovoru pro Lidovky.cz.

Ještě silnější roli by mohl Senát sehrát v okamžiku, kdyby se vláda snad pokoušela prosazovat zákony, které jsou na hraně demokracie. Nic takového se podle politologa zatím rozhodně nestalo, ale mocenské pokušení může být v jistých chvílích veliké. Zvlášť, když jsou premiér Babiš a prezident Miloš Zeman naladěni na stejnou notu. V tu chvíli může Senát skutečně zapůsobit jako brzda.

Pokud výrazně uspěje ODS, může se skutečně stát hlavním oponentem Andreje Babiše a jeho vyzyvatelem v příštích volbách. Současný premiér sice tvrdí, že jeho hnutí není levicové, ale faktem je, že v tuto chvíli láká především levicové voliče. Láká je dokonce tolik, že tradiční levicové strany - ČSSD a KSČM - stojí nad propastí. Pokud chtějí tyto strany přežít, musí něco změnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…