Rakušan: Chovejte se lidsky a zodpovědně. Jako Václav Havel

16.08.2021 11:08

Předseda STAN Vít Rakušan udeřil na vládu Andreje Babiše (ANO) za to, jak se chová k Afgháncům, kteří pomáhali v Afghánistánu českým vojákům a diplomatům. Jeho kolega z koalice a předseda Pirátů Ivan Bartoš byl zdrženlivější. Prohlásil, že takovýto úkol nelze politizovat a je třeba myslet jen na to, aby se podařilo zachránit co nejvíc životů.

Rakušan: Chovejte se lidsky a zodpovědně. Jako Václav Havel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Bartoš a Vít Rakušan

Anketa

Jste pro to, abychom zachránili naše afghánské tlumočníky?

17%
79%
hlasovalo: 10514 lidí

Stejně jako ostatní západní státy, i Česká republika zachraňuje své diplomaty z Afghánistánu na poslední chvíli. Prakticky nikdo nečekal, že ozbrojenci Tálibánu napochodují do prezidentského paláce již v neděli. I americká strana počítala s pádem hlavního afghánského města Kábulu za 30 až 90 dní.

Předseda STAN Vít Rakušan se zlobil na vládu Andreje Babiše (ANO), že mohla postupovat jinak a měla se pokusit zachránit více lidí. Podle informací Lidových novin bude ze 120 tlumočníků zachráněno asi 20.

„Takhle svět nemůže fungovat. Využívat pomoci spojenců, opírat se o jejich služby a vstřícnost, a potom se na ně vykašlat. Takhle jednají vypočítaví srabi, ne přátelé,“ konstatoval Rakušan. „Vyzývám vládu, ať se začne chovat lidsky, zodpovědně, v tradici zahraniční politiky, kterou se tady snažil nastolit Václav Havel. Pomozme afghánským spojencům!“ pokračoval.

Ministra obrany za ANO Lubomíra Metnara požádal, aby se vjádřil k tomu, jak to se záchranou Afghánců bude dál.

Piráti, Starostové a Afghámistán

Předseda Pirátů Ivan Bartoš konstatoval, že koalice Pirátů a Starostů plně podpoří vládu ve snaze pomoci všem Afgháncům, kteří v minulosti stáli na straně českých vojáků a diplomatů.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

„Myslím na naše vojáky, kterým leží na bedrech úkol vykonat co největší počet letů do Kábulu. Těmi přivezou zpět do Česka naše diplomaty a vojenské policisty, ale také Afghánce, kteří pracovali pro českou armádu, policii nebo ambasádu včetně jejich rodin. V situacích jako je tato, je třeba jednat rychle, rozhodně a společně. Záchrana holých životů není a nikdy nesmí být politickou otázkou. Proto má vláda v této věci naši plnou podporu. Myslím na lidi v Afghánistánu a přeji jim v těchto těžkých dnech hodně sil,“ popřál Bartoš.

Piráti, Starostové a Afghámistán

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…