Blízký východ: Další stát uznal Izrael

11.09.2020 20:45

Po několika dnech od navázání diplomatických vztahů Izraele se Spojenými arabskými emiráty, dnes došlo k normalizaci vztahů k Izraeli i od Bahrajnu. Po telefonickém rozhovoru mezi bahrajnským králem Hamadem bin Isou Chalífou a izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem o tom informoval americký prezident Donald Trump. Jde tak již o čtvrtou arabskou zemi, která se pro spolupráci s židovským státem rozhodla. Mírovou dohodu již dříve podepsaly Egypt a Jordánsko.

Blízký východ: Další stát uznal Izrael
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Izraele

„Je to historický průlom k zajištění míru na Blízkém východě,“ píší Spojené státy, Bahrajn a Izrael ve společném prohlášení. Obě blízkovýchodní země se podle dokumentu, zveřejněného americkým prezidentem, budou snažit najít řešení izraelsko-palestinského konfliktu.

„Otevření přímého rozhovoru a vazeb mezi těmito dvěma dynamickými společnostmi a vyspělými ekonomikami bude představovat pokračování pozitivní transformace Blízkého východu a zvýší to stabilitu, bezpečnost a prosperitu v regionu,“ stojí dále v prohlášení.

Podle Donalda Trumpa se Bahrajn a Izrael domluvily na navázání „plných diplomatických vztahů“.

Na Twitteru Trump o diplomatickém úspěchu informoval s poukazem, že jde o „druhou arabskou zemi, která uzavře s Izraelem mír během posledních 30 dní“.

Dohoda o navázání diplomatických vztahů mezi Spojenými arabskými emiráty a Izraelem přišla od arabské země po dlouhých více než dvaceti letech. Země se tak stala po Egyptu a Jordánsku teprve třetí arabskou zemí, která s Izraelem plnohodnotné diplomatické styky navázala. Egypt podepsal mírovou dohodu s židovským státem v roce 1979 a Jordánsko pak v roce 1994.

Při svém nedávném televizním proslovu izraelský premiér Benjamin Netanjahu avizoval, že dohoda bude začátek „nové éry“ v izraelských vztazích s arabským světem.

Netanjahu rovněž uvedl, že Izrael dočasně pozastaví své plány na anexi Západního břehu.

Mírný ústupek v současné době činí i Saúdská Arábie, která izraelským aeroliniím dovoluje přelety letadel do SAE ve svém vzdušném prostoru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…