Bohdalová, Kellner, Krása nebo britský diplomat, který odmítl mnichovskou zradu. Zeman ocenil významné osobnosti

28.10.2021 20:39

Prezident Miloš Zeman u příležitosti dnešního svátku udělil vyznamenání za vynikající zásluhy ve prospěch České republiky, zásluhy o obranu, bezpečnost státu a občanů, vynikající bojovou činnost, významné proslavení vlasti v zahraničí, zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva, zásluhy za záchranu lidského života, za hrdinství a za hrdinství v boji či zásluhy o stát v oblasti hospodářské, vědy, kultury, umění, výchovy, školství a sportu. Ceremoniál byl kvůli současné hospitalizaci prezidenta přeložen na první leden příštího roku.

Bohdalová, Kellner, Krása nebo britský diplomat, který odmítl mnichovskou zradu. Zeman ocenil významné osobnosti
Foto: Repro Youtube
Popisek: Herečka Jiřina Bohdalová na pohřbu Karla Gotta

Anketa

Litujete rozpadu Československa? (Ptáme se od 28. října 2021)

74%
21%
hlasovalo: 27809 lidí
Řád Bílého lva občanské skupiny I. třídy za zvláště vynikající zásluhy o stát v oblasti umění získali herečka Jiřina Bohdalová, bývalý vojenský pilot a kosmonaut Vladimír Remek, a to za významné proslavení vlasti v zahraničí. Dále také byl oceněn za zvláště vynikající zásluhy ve prospěch ČR britský politik a diplomat Alfred Duff Cooper.
 
Řád Bílého lva občanské skupiny I. třídy, in memoriam, prezident udělil také zesnulému podnikateli Petru Kellnerovi, a to za zvláště vynikající zásluhy o stát v oblasti hospodářské.
 
Řádem Bílého lva vojenské skupiny I. třídy, in memoriam, Zeman ocenil vojenského letce, důstojníka československé armády a letectva genmjr. in memoriam Alexandera Hesse za mimořádné zásluhy o obranu a bezpečnost státu a vynikající bojovou činnost.

Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy, in memoriam, ocenil vojáka, lékaře a epidemiologa, zakladatele moderní československé epidemiologie prof. MUDr. Karla Rašku, DrSc., za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity a lidská práva.

Medailí Za hrdinství Zeman propůjčil velvyslanci v Afghánistánu Jiřímu Balounovi, veliteli jednotky vojenské policie přidělené k ochraně velvyslanectví ČR v Afghánistánu kpt. Zdeňku Poulovi za záchranu lidského života a in memoriam ocenil prezident vojákyni št. prap. Michaelu Tichou.

Medailí Za zásluhy I. stupně dále Zeman ocenil majitele společnosti Marlenka international, s.r.o., Gevorga Avetisjana za zásluhy o stát v oblasti hospodářské, bývalého velitele praporu rychlého nasazení mírových sil OSN brig. gen. v.v. Ing. Karla Blahnu za zásluhy o stát v oblasti bezpečnosti státu a občanů, psychiatra, prozaika, básníka, překladatele, dramaturga a scenáristu MUDr. Jana Cimického, CSc., za zásluhy o stát v oblasti kultury, sportovního podnikatele, manažera a funkcionáře doc. PhDr. Miroslava Černoška, Ph.D., za zásluhy o stát v oblasti sportu, právníka, spisovatele a novináře JUDr. Pavla Foltána za zásluhy o stát, starostu Školského spolku Komenský Ing. Karla Hanzla za zásluhy o stát v oblasti výchovy a školství.

Medailí Za zásluhy I. stupně, in memoriam, prezident ocenil filmového a televizního režiséra Františka Filipa za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění, dále in memoriam válečného veterána, podnikatele, hoteliéra, iniciátora kulturního života a filantropa plk. Ing. Jana Horala, MBE, za zásluhy o stát v oblasti kultury, československého odboráře a politika Roberta Kleina in memoriam za zásluhy o stát, za zásluhy o stát v oblasti umění také prezident ocenil in memoriam malíře, grafika a ilustrátora Vladimíra Komárka.

Medailí Za zásluhy I. stupně dále Zeman udělil politikovi Václavu Krásovi za zásluhy o stát či judistovi a sportovci Lukáši Krpálkovi za zásluhy o stát v oblasti sportu. Dále tímto řádem ocenil historika období 19. a 20. století prof. PhDr. Roberta Kvačka, CSc., Ph.D., za zásluhy o stát v oblasti výchovy a školství, bývalého náčelníka Generálního štábu Ozbrojených sil SR gen. Ing. Milana Maxima za zásluhy o stát, ekonoma, profesora Univerzity Karlovy prof. Ing. Michala Mejstříka, CSc., in memoriam za zásluhy o stát v oblasti vědy, výchovy a školství, odborníka v oboru vinařství, vinohradnictví a šlechtění révy vinné doc. Ing. Miloše Michlovského, DrSc., za zásluhy o stát v oblasti hospodářské.
 
Medailí Za zásluhy I. stupně získává též přímý účastník bojů Pražského povstání na konci II. sv. války, čsl. stíhací letec plk. v.v. Emil Šneberg, za zásluhy o stát v oblasti bezpečnosti státu a občanů a archivář a historik Mgr. Vojtěch Šustek, Ph.D., za zásluhy o stát v oblasti kultury.

Medaili Za zásluhy pak obdrželi dva hudebníci – Zeman tímto řádem ocenil hudebního producenta a skladatele Karla Vágnera za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění a textaře a hudebníka Pavla Žáka za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění.

Ceremoniál k předávání státních vyznamenání se uskuteční 1. ledna místo obvyklého 28. října.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…