Bohuslav Sobotka odchází z politiky. Skutečně, nic jiného mu prý nezbude

12.07.2016 20:57

Nad nedávným prohlášením premiéra Bohuslava Sobotky, který v rozhovoru pro Hospodářské noviny spojil svou budoucnost v čele strany s výsledkem podzimních krajských a senátních voleb, se zamýšlejí server Britské listy.

Bohuslav Sobotka odchází z politiky. Skutečně, nic jiného mu prý nezbude
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Podle něj se lze jen obtížně zbavit pocitu, že Bohuslav Sobotka ve skutečnosti zahajuje vynucený ústup z nejvyšší politiky, a to bez ohledu na podzimní volby. Jeho situace se totiž zdá stále méně udržitelná.

V situaci zásadního střetu mezi ANO a ČSSD je prý Sobotka jaksi „navíc“. „Zůstává také jaksi ‚navíc‘ v debatě o uprchlické krizi jako zastánce nexenofobní levice, naopak ČSSD se ‚pohybem dějin‘ stále otevřeněji přestává ostýchat v návratu ke své opozičně-smluvní minulosti a příliš by ani nepřekvapilo, kdyby otevřela dveře do pater vyššího vlivu nikoli jen Petru Hulinskému, ale i Pavlu Bémovi a dalším zasloužilým členům ODS,“ tvrdí server s tím, že „v takové situaci už není třeba hrát si na Sobotku“.

Celý text je ZDE.

Pokus o přeměnu ČSSD po vzoru současné „kmotrů prosté“ ODS, aniž by dostala skutečný volební výprask, dokonce aniž by přišla o vládní posty, prý nebyl nikdy realistický.

Současný střet Chovanec – Babiš prý staví českou politickou scénu do výmluvného světla, jehož zásvity bylo možné spatřit už při sporu o zákon o státní službě. „Tehdy se ovšem zdálo, že ČSSD má silné křídlo kolem Jiřího Dienstbiera, jehož návrh zákona byl podporován protikorupčními organizacemi a odbory, ale nakonec skončil pod stolem smeten národní frontou stran, zformovanou kolem Miroslava Kalouska,“ podotýká server.

„V tomto světle zde máme střet mezi starými pořádky a potřebou změny, ne nutně změny k nějakému ideálnímu stavu, ale změny, která převažující struktury moci v minulosti zbaví jejich pozic,“ uzavírá server své zamyšlení.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…