Britské ostrovy ve smutku. Královna Alžběta zemřela

08.09.2022 19:45 | Bleskově

Britská královna Alžběta II. zemřela. Den poté, co na svém letním sídle ještě jmenovala novou předsedkyni vlády. V 96 letech odešla dáma, která přepsala všechny rekordy v délce vládnutí.

Britské ostrovy ve smutku. Královna Alžběta zemřela
Foto: PL.CZ
Popisek: Setkání prezidenta Zemana s královnou Alžbětou II.

„Královna zemřela dnes odpoledne na Barmoralu v poklidu. Král a následník trůnu zůstanou na zámku a zítra se přesunou do Londýna.“ Stručný tweet Buckinghamského paláce uzavřel rekorně dlouhou éru vlády Alžběty II., která se počítala od února 1952.

Současně zahájil éru nového panovníka, kterým se stal dosavadní korunní princ Charles.

Informace se objevila na webech před půl osmou středoevropského času. Již během odpoledne zaznívaly ze skotského letního sídla královské rodiny znepokojivé zprávy. Na zámek se sjela celá královská rodina, z USA prý cestuje i princ Harry s manželkou Maghan.

Alžběta II. se ujala vlády po smrti svého otce v roce 1952 ve věku pouhých 25 let. Letos v létě oslavila historicky unikátní „platinové jubileum“, sedmdesát let vlády. Ještě ve středu jmenovala novou předsedkyni britské vlády. Informace o zhoršení zdravotního stavu začaly přicházet ve čtvrtek ráno.

Královna byla známa svou železnou vůlí při plnění královských povinností.

Ještě v roce 2017 se setkala s českým prezidentem Milošem Zemanem. Prahu navštívila ve funkci jednou, v březnu 1996.

Její úmrtí v tradičním formátu oznámila i britská veřejnoprávní televize BBC. „BBC přerušuje normální program, aby oznámila důležitou zprávu,“ zaznělo předtím, než se na obrazovce objevil moderátor Huw Edwards v černém a informoval o zprávě Buckinghamského paláce. Za zvuků instrumentální britské hymny mohli diváci sledovat dlouhý záběr na svou královnu.

Byla v tom symbolika. Alžběta II. byla panovnicí, která přispěla k popularitě televize v Británii jako nikdo jiný. Její korunovace v roce 1953 byla první významnou televizní událostí v britské historii, která miliony lidí přiměla k zakoupení svého prvního přijímače. Její vláda se pak zrcadlila na veřejnoprávní obrazovce a panovnice díky ní vstoupila do domácností a vybudovala si svou mimořádnou popularitu.

Podobně BBC v minulém roce oznamovala smrt jejího manžela prince Philipa.

Smrt mé milované matky Jejího Veličenstva královny je pro mě a všechny členy mé rodiny okamžikem největšího smutku,“ sdělil nový král, jehož jméno by mělo být Karel III.
 
Ve vztahu ke královně proslul roztomilým mixem formálnosti a srdečnosti, slavné bylo jeho oslovení panovnice „Vaše Veličenstvo, maminko“, kterým obvykle začínal své projevy v její přítomnosti.
 
Charlesovi bude v říjnu už 74 let a je jednoznačně nejstarším panovníkem, který kdy nastupoval na britský královský trůn.

reklama

autor: jav

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…