Brno bude mít kromě uličky i lavičku Václava Havla

27.06.2019 11:48

Na Kapucínských terasách v Brně bude lavička Václava Havla. Náklady na vznik jsou 300.000 korun a otevření je v plánu v den narození bývalého prezidenta 5. října. Novinářům to řekl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). Havlovy lavičky mají i jiná česká a zahraniční města.

Brno bude mít kromě uličky i lavičku Václava Havla
Foto: Dostál František
Popisek: Václav Havel - výřez

Umístění lavičky na Kapucínských terasách schválila rada města. „Bude na čtvrté Kapucínské terase. Je zajímavé, že právě tam se v 80. letech stavěla tajně pódia a divadlo tam hrálo Havlovy hry,“ uvedl Hladík.

Podle něj jsou náklady 300.000 korun, polovina činí poplatek za lavičku a druhá pokryje výrobu a instalaci. „Ozvalo se hodně lidí, kteří by na to chtěli přispět. Město na to sice peníze má, ale kvůli té poptávce asi uděláme dobrovolnou veřejnou sbírku,“ řekl Hladík.

Lavička Václava Havla je projekt pamětních míst věnovaných zesnulému prezidentovi. Má podobu dvou křesel spojených kulatým stolkem. Středem pak prorůstá kmen stromu. Brněnská lavička přibude už k vysazené lípě. První lavička vznikla ve Washingtonu, další jsou v Dublinu, Barceloně, Praze, Českých Budějovicích nebo Hradci Králové.

Podle Hladíka byla hodnota Havlových myšlenek vysoká už v době minulé, ale je potřeba si je připomínat i dnes. O umístění lavičky v Brně se zasazoval rektor Janáčkovy akademie múzických umění Petr Oslzlý, který měl s Havlem blízký vztah a jako dřívější dramaturg Divadla Husa na provázku měl zásluhu na tom, že se Havlovy hry hrály v Brně v utajení ještě před rokem 1989. Brno má už uličku Václava Havla, která vede od Divadla Husa na provázku směrem ke Kapucínským terasám.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…