Brožová-Polednová ve Štrasburku žádá o očištění jména

18.01.2011 8:23

Komunistická prokurátorka Ludmila Brožová-Polednová, která se podílela na justiční vraždě Milady Horákové, žádá Evropský soud pro lidská práva o očištění svého jména.

Brožová-Polednová ve Štrasburku žádá o očištění jména

V pondělí se na žádost evropského soudu k případu vyjádřila i česká vláda. "Odpovídali jsme na otázku, zda bylo dodrženo právo na spravedlivý proces, a také na to, zda bylo její jednání v 50. letech minulého století trestným činem. Vláda se snaží vysvětlil, že k žádnému porušení práv nedošlo," řekl Lidovým novinám Vít Schorm, zmocněnec vlády pro tento soud.

Brožová-Polednová měla kvůli procesu s Miladou Horákovou strávit původně ve vězení šest let, prezidentská kancelář ale upozornila, že se na ni vztahují dvě dřívější amnestie. Trest jí proto byl zkrácen o polovinu. Nakonec byla propustěna po roce a půl na základě milosti prezidenta Václava Klause.

Propuštění Brožové-Polednové způsobilo zlost a znechucení u politických věznů. Fakt, že ještě chce po evropském soudu, aby očistilo její jméno, je pro ně už vůbec nehorázný. "Paní Polednová se cítí nevinna," reagoval její advokát Vladimír Kovář. "Finanční satisfakci nežádá. Bude ale dál trvat na tom, aby její případ projednal soud."

Čtěte:

Klaus udělil milost Brožové-Polednové

Krutá a zlá Polednová. Proč o Vánocích, táží se Klause političtí vězni

Milost pro Brožovou-Polednovou? Političtí vězní se bouří. Hučín taky

Fotokoláž: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …