Buď vše, nebo nic! Prouza v ČT velice ostře zkritizoval vládu. Kvůli koronaviru

06.03.2020 20:41

Do Itálie nemá nikdo jezdit, důrazně doporučuje vláda. Kdo pojede, nebo už tam je, tak po návratu musí zavolat svému lékaři a ten ho musí poslat na dva týdny do karantény. V ČT24 o této situaci hovořil v pořadu Interview ČT24 prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Buď vše, nebo nic! Prouza v ČT velice ostře zkritizoval vládu. Kvůli koronaviru
Foto: vlada.cz
Popisek: Tomáš Prouza

„Není to správná výzva. Když se podívám na to, co dělají sousední země, tak ty jasně říkají: Nejezděte do těch zasažených oblastí, protože tam to riziko hrozí, ale je tady velká část Itálie, kde téměř žádná nákaza není. Je to takový velký alibismus české vlády, která jenom doporučuje. Zatímco třeba italská vláda, ministerstvo školství natvrdo zakázaly školní výlety, ale pak je to rozhodnutí státu a pak bude kompenzovat škody. Český stát vlastně říká: Vy si to rozhodněte sami, nechte si všechny náklady a my nikomu nepomůžeme. A to si myslím, že je velmi nefér,“ poznamenal hned úvodem kriticky Prouza. Podle jeho slov měla vláda zakázat cesty do vybraných částí Itálie. 

Anketa

Je Adam Vojtěch dobrý ministr zdravotnictví?

77%
19%
hlasovalo: 19415 lidí
„Ale to by potom znamenalo, že by vláda měla za úkol nahradit stornopoplatky, náklady, které by tím vznikaly, ať už lidem nebo cestovním kancelářím, které by v tu chvíli neúčtovaly storno poplatky a jenom by potom samozřejmě účet předaly vládě,“ dodal s tím, že doporučení někdo dodrží, a jiný ne. „Tím doporučením jenom zvyšujeme riziko, že se nákaza přenese,“ míní. Zároveň zdůraznil, že bychom se měli chovat odpovědně. 

Podle jeho slov je v současné době klíčové udržet firmy v chodu, aby nemusely propouštět. „A není to nutně o tom, aby vláda musela vyplatit všem sto procent škod, ale aspoň nějaké vstřícné gesto tady už aspoň dva tři dny mělo zaznít,“ domnívá se také Prouza, jenž hovořil o kompenzacích za zrušené zájezdy. „V tomto směru nevidíme aktivitu vlády, neodkládá například cestovkám placení daní. Logicky každá firma pak řeší, co dělat, aby přežila,“ míní Prouza, proč například nedochází k odpouštění storno poplatků. 

Zkritizoval také to, že Světový pohár v biatlonu se v Novém Městě na Moravě musel obejít bez diváků, kdežto jiné sportovní akce zakázány divákům nejsou. „Buď vše, nebo nic," míní. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…