Bude. Nebude. Možná. Vydržte. Tak ano. Ne, nakonec ne! Pátrali jsme po 1. máji v hnutí ANO

30.04.2016 10:23

Praha zažije na 1. máje dvě demonstrace proti migraci i jednu solidární na podporu uprchlíků. Nebudou chybět ani tradiční setkání politických stran a studentský majáles. Vyplývá to z magistrátního seznamu nahlášených shromáždění na webu Prahy, který vydala ČTK a mají ho k dispozici také ParlamentníListy.cz.

Bude. Nebude. Možná. Vydržte. Tak ano. Ne, nakonec ne! Pátrali jsme po 1. máji v hnutí ANO
Foto: Facebook, tan
Popisek: Prvomájová oslava ANO z roku 2014

Příznivci Bloku proti islámu se sejdou na Letné. Chtějí odtud pochodovat na Klárov a náměstí Jana Palacha. Národní demokracie svolává své příznivce na Pochod proti vlastizrádcům z Mariánského náměstí na Slovanský ostrov. Zastánci opačného názoru na migraci se sejdou na Václavském náměstí na akci Naší zbraní je solidarita – shromáždění proti rasové, náboženské nesnášenlivosti. Plánují také pochod na náměstí Republiky.

VŠE O 1. MÁJI 2016

Tradiční setkání chystají politické strany. Sociální demokraté se sejdou se svými voliči na Střeleckém ostrově, ODS na Petříně a komunisté u Křižíkovy fontány na Výstavišti. Mimochodem, sociální demokraté připravili 1. máj, navzdory svému vysokému dluhu vůči právníku Altnerovi, skutečně velkolepě. Slavit se kromě „velké“ Prahy bude také na Praze 4, 5, 6 a dále na Praze 14. Další akce budou i v mnoha městech po celé České republice. Obdobně to mají také občanští demokraté, komunisté, TOP 09 či lidovci. 

Nepečlivě se tématu chopila ČSSD. Pro ostatní strany jde spíše o doplněk

Ohlášené je v naší metropoli rovněž setkání ke druhému výročí masakru v Oděse, kde 2. května střety mezi příznivci prozápadního směřování Ukrajiny a proruskými aktivisty vyvrcholily požárem Domu odborů, kde zahynulo 42 lidí a 250 utrpělo zranění. Uskuteční se před ukrajinským velvyslanectvím v Praze-Bubenči. Studenti plánují jako součást Studentského majálesu pochod od Sovových mlýnů přes Národní třídu a Karlovo a Staroměstské náměstí na Ovocný trh.

1. máj „v režii“ hnutí ANO

Při pečlivém procházení akcí se ParlamentníListy.cz zarazily u hnutí ANO. To v posledních dvou letech pořádalo celkem velkorysé a bujaré oslavy. Několik tisíc lidí dorazilo v roce 2014 na náměstí Jiřího z Poděbrad na akci, kterou moderoval Leoš Mareš a organizovala někdejší místopředsedkyně ANO Radmila Kleslová. O rok později šéf hnutí Babiš poskakoval v pytli s dětmi v Troji. Byla sice o poznání nižší účast než v roce 2014, ale zato mohli novináři vidět desítky významných politických tváří. Od ministra financí přes šéfa resortu spravedlnosti Pelikána až po tehdejší místopředsedkyni Radmilu Kleslovou. 

A letos? Na dotazy redakce Martin Stropnický, předseda ANO v Praze, ministr a poslanec v jedné osobě, nereagoval. Krajský manažer Pavel Plesník ano, ač zvláštně. Nejprve nás požádal o trpělivost s tím, že nějaká akce bude, ale že se ozve. Ve čtvrtek už tak přesvědčivě nezněl. „Zatím nemám informace, kde se akce bude konat,“ uvedl s dodatkem, že „zatím nevím, jestli se bude něco pořádat“. Redakce se proto obrátila na centrální ANO. V ní měli jasno hned. Nebude nic. „Letos žádnou akci v Praze ANO pořádat nebude,“ odpověděl na dotaz Vladimír Vořechovský z tiskového oddělení. Andrej Babiš podle našich informací Prahu také odepsal a vyrazí čepovat pivo do Benešova.

Svátek práce nebo 1. máj je mezinárodní dělnický svátek, který se v tento den slaví od roku 1890. Na návrh francouzských socialistů ho v roce 1889 zavedla II. internacionála na paměť vypuknutí stávky amerických dělníků v Chicagu 1. května 1886, kterou připomínají letos svým pochodem anarchisté. V českých zemích se poprvé slavil v roce 1890 na Střeleckém ostrově v Praze. Anarchisté tvrdí, že je to původně jejich svátek, který si prý socialisté a komunisté neprávem přivlastňují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …