Bývalý bankéř z ČNB: Před intervencí hrozilo, že lidé přijdou o práci

05.04.2017 18:35

Hostem dnešního vydání 20 minut Radiožurnálu byl bývalý člen bankovní rady ČNB Lubomír Lízal.

Bývalý bankéř z ČNB: Před intervencí hrozilo, že lidé přijdou o práci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Lízal, člen bankovní rady ČNB

Nejprve se diskutovalo o měnových intervencích České národní banky (ČNB), které začaly v roce 2013 a měly za úkol držet kurz koruny vůči euru na hodnotě kolem 27 Kč za euro. „Měli jsme to asi udělat dřív,“ prohlásil o intervencích Lízal.

Centrální banky podle něj obecně chtějí, aby inflace byla nějakým způsobem vysoká. Inflace pro ekonoma je totiž měřítkem zdraví ekonomiky, je-li příliš nízká, znamená to, že má ekonomika problémy. To samé platí, je-li inflace vyšší.

Před začátkem intervencí byla česká ekonomika podchlazená. Hrozilo, že lidé přijdou o práci. Proto ji bylo třeba stimulovat, uvedl Lízal na obranu zavedení měnových intervencí.

Jejich efekt byl i v tom, že díky tomu, že se lidé začali připravovat na vyšší inflaci, tak jak domácnosti, tak firmy začaly více investovat.

Lízal odmítl spekulovat o tom, kdy by mohl nastat konec intervencí. „Reálný je jakýkoliv den,“ uvedl.

Neočekává, že by po konci intervencí nějak zásadně kurz koruny vůči euru posílil. „Kurz bude velmi volatilní, ale střední hodnota se příliš nezmění,“ uvedl.

Jak dodal, když budeme okolní země dohánět, koruna bude dlouhodobě posilovat. Nebo přestaneme dohánět okolní země a pak není důvod, aby se kurz měnil.

Řeč přišla i na to, že centrální banka investovala do intervencí dva biliony korun. Kdo takový účet má zaplatit? Lízal vysvětlil, že bezhotovostní peníze emitují komerční banky, nikoliv ČNB. Tím, že centrální banka nakupuje do rezerv dluhopisy jiných států, tyto přinášejí určitý výnos, takže centrální bankou investované peníze něco přinášejí. Ztráta centrální banky prý nehraje roli. Problémem centrální banky by byla ztráta její důvěryhodnosti, pak může nastat hyperinflace a bankrot centrální banky.

Ohledně případného přijetí eura uvedl, že takový krok má výnosy i náklady. České firmy se naučily žít s tím, že mohou obchodovat v jiných měnách. Jsou ekonomiky, které mají euro a vedou si špatně, jako například Řecko, pak jsou ekonomiky, které mají euro a mají problémy, jako je Slovinsko. Na druhou stranu jsou ekonomiky, které nemají euro a vedou si dobře, což je příklad Švédska.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…