Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

25.04.2024 15:16 | Tisková zpráva

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila novelu zákona o zbraních.

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Vít Rakušan

Aktuální novela urychluje začátek platnosti dvou zásadních opatření, která už jsou obsažena v novém zákoně o zbraních. Díky tomu by mohly tyto změny platit už od července letošního roku.

Vláda ve středu 24. dubna 2024 schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na tragický útok ozbrojeného útočníka na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Cílem je zajistit, aby dvě opatření platila dřív než od roku 2026.

Anketa

Jste rádi, že v USA prošel balík pomoci pro Ukrajinu?

6%
92%
hlasovalo: 23572 lidí

Prvním opatřením je zavedení povinnosti podnikatelů v oboru zbraní a střeliva hlásit neprodleně policii podezřelé transakce. V praxi jde o tzv. červenou dlaždici v centrálním registru zbraní, která prodejcům umožní podezřelý nákup nahlásit.

Druhou novinkou je rozšíření možnosti policie zajistit zbraně i v případech, kdy o jejich držiteli získá informace odůvodňující podezření, že taková osoba může představovat vážné nebezpečí pro vnitřní pořádek nebo bezpečnost. Pokud policie dostane informaci od orgánu veřejné moci, že by osoba mohla představovat riziko pro vnitřní bezpečnost, bude moci nově odebrat zbraň nejen ze zdravotních důvodů, ale např. i z důvodu vyhrožování na sociálních sítích.

„Nový zákon o zbraních přinese zásadní změny k lepšímu, kvůli provázanosti IT systémů ale může platit až od roku 2026. Některá opatření, která přispějí ke snížení pravděpodobnosti opakování podobné tragické události jako na Filozofické fakultě UK, ale mohou platit téměř okamžitě. Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat. O případných dalších změnách budeme navíc dále diskutovat v pracovní skupině, ve které jsou mimo jiné zástupci všech poslaneckých klubů,“ říká ministr vnitra Vít Rakušan.

Aby novela nabyla účinnosti co nejdříve, ideálně už od 1. července 2024, navrhlo Ministerstvo vnitra, aby Poslanecká sněmovna schválila návrh už v prvním čtení. Obě ustanovení jsou přímo převzata z už schváleného nového zákona o zbraních a střelivu a jediná změna tak je, že tato zásadní opatření budou platit dříve.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…