ČR pomůže texaskému Westu čtyřmi miliony na opravu sokolovny

23.04.2013 13:56

Česká republika pomůže čtyřmi miliony korun (asi 200.000 dolarů) texaskému Westu poničenému výbuchem v provozu na výrobu hnojiv. Peníze mají být v městečku, kde žijí potomci českých přistěhovalců, použity na opravu sokolovny. V Bruselu to dnes řekl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

ČR pomůže texaskému Westu čtyřmi miliony na opravu sokolovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

"Navrhnu zítra (ve středu) ve vládě, že jako první pomoc bychom nabídli čtyři miliony, především na rekonstrukci tamější sokolovny," řekl Schwarzenberg.     "Jak známo, je to městečko skoro čistě českého původu, pamatuji se, že jsem tam v kraji byl. Oni jsou větší vlastenci než částečně my doma, a tudíž teď musíme opravdu pomoci," řekl český ministr, který se v Bruselu účastní zasedání ministrů zahraničí NATO.

Vše, co bude možné

Připustil, že zatím není možné říci, kdy by se sokolovna mohla začít rekonstruovat. "Teď se tam asi ještě uklízí... Nějaký čas to trvá, než se všichni vzpamatují," uvedl s tím, že se bude snažit získat pro West ještě větší pomoc.

"Já bych se rád podíval, co by bylo ještě možné," řekl. Podle něj navrhne čtyři miliony proto, že je s to zajistit právě tuto částku. "Uvidíme, jestli ještě dostaneme další prostředky. Toho času český rozpočet zrovna nehýří mnoha prostředky, takže to nebude úplně lehké, vydolovat další peníze," prohlásil ministr. "Ale byl bych za to vděčný, kdyby se to podařilo," dodal.

Může dojít i na Temelín

Řekl, že se o pomoci krátce zmíní při setkání dnes odpoledne se svým americkým protějškem Johnem Kerrym. Hlavním námětem schůzky ale bude bezpečnostní spolupráce.

Schwarzenberg nevyloučil, že může dojít i na otázku dostavby Temelína, o kterou se uchází i americko-japonská společnost Westinghouse. "Ale jen jestli se o tom John Kerry zmíní. Může být, nevylučuju to," řekl Schwarzenberg, ale zdůraznil, že on sám o tom mluvit nezačne. "Z našeho hlediska teď nemá smysl o tom diskutovat. Ale může být, Američané se o to velice zajímají," řekl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaplatíte 150 Kč, Stardance si pořád nepustíte. Srovnání ČT s Voyo, iPrima nebo HBO Max

7:25 Zaplatíte 150 Kč, Stardance si pořád nepustíte. Srovnání ČT s Voyo, iPrima nebo HBO Max

Málo obsahu za hodně peněz – tak se jeví v porovnání s konkurenčními službami nabídka filmů, seriálů…