Celostránkové pojednání o poradci prezidenta Nejedlém v dnešním Bakalově tisku

29.04.2016 10:45

O prezidentově poradci Martinu Nejedlém rozsáhleji pojednává redaktor Hospodářských novin Václav Dolejší. Firma, v níž Nejedlý působil, musí totiž podle verdiktu soudu zaplatit státu pokutu 28 milionů korun. Pokud firma zaplatí, nemusí se však Nejedlý ztráty místa u prezidenta obávat.

Celostránkové pojednání o poradci prezidenta Nejedlém v dnešním Bakalově tisku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Nejedlý a Jiří Ovčáček

Dolejší úvodem vzpomněl na leden 2010, kdy se v pražské Školské ulici sešli lobbista Miroslav Šlouf a právě Martin Nejedlý, aby „zpunktovali“ návrat důchodce Miloše Zemana z důchodcovského postu na Vysočině do vysoké politiky. Tehdy se rozhodli o založení fanklubu pod názvem Strana práv občanů – zemanovci. Cílem bylo dostat Miloše Zemana na Hrad. A to se povedlo. Ale spíš jen Nejedlému než i Šloufovi. 

Nejedlý byl tenkrát, v roce 2010, představen jako žák Šloufa. A tím se ani netajil. „Když jsem potřeboval radu, tak mi Mirek dal vždy odpověď. A toho si strašně vážím,“ chválil Šloufa Nejedlý. „To je život, že cesty se někdy schází a jindy rozchází,“ popsal následně k rozkolu Nejedlý. 

„Dodnes Nejedlý rád a často opakuje, že to on umí prezidentské kampaně a že to on dostal Zemana na Hrad. Oplátkou má na ‚prezidentském dvoře‘ naprosto výsostné postavení klíčového muže hlavy státu. A dělá to chytře, protože oficiálně nemá žádnou funkci v Kanceláři prezidenta republiky a nepobírá žádný plat, což mu umožňuje stát bokem a vyhýbat se veřejné kontrole. Jinak ovšem na Hradě užívá tu nejlepší kancelář přímo vedle prezidenta a k dispozici má třeba i diplomatický pas,“ popsal Dolejší. 

A věnoval se následně i jeho životopisu. Letos padesátník z Kunovic vystudoval vysokoškolský obor učitelství tělocviku. Když odešel hrát do Německa tamní volejbalovou ligu, zlákal jej tam byznys. „Seznámil se s lidmi z automobilky Opel, jež využila jeho slušné znalosti ruštiny a vyslala ho prodávat auta do Ruska. Deset let strávených na ‚levé straně zeměkoule‘, jak sám Rusku říkává, ho pochopitelně hodně ovlivnilo. Vrátil se ostrý jako břitva, nelítostný k rivalům a s obdivem k autoritářskému způsobu řízení,“ zmiňuje redaktor. A v Rusku se právě seznámil s manažery z gigantu Lukoil a seznámil se také s Miroslavem Šloufem. 

„Rusové se v roce 2007 rozhodli založit s Nejedlým společný podnik v Praze pod názvem Lukoil Aviation Czech. Měl se zaměřit na dodávání leteckého paliva na český trh. Nejedlý v něm držel 40 procent prostřednictvím své firmy ENE Investment. Tehdy se spřátelil s evropským zástupcem ruského ropného gigantu Lukoil Dmitrijem Romaněnkem, jenž mu byl dokonce na svatbě za svědka,“ podotýká dále Dolejší a zmiňuje další Nejedlého obchody – zakázku pro Letiště Praha či smlouvu u Správy státních hmotných rezerv. A právě tento obchod stojí nyní Nejedlého 28 milionů korun. 

„Jednoduše řečeno, při obměně leteckého petroleje vrátil jen polovinu dohodnutého množství. Ani tento pravomocný rozsudek není důvodem, aby se prezident Zeman ‚financiéra‘ svých kampaní zbavil,“ dodává Dolejší. Podle jeho názoru bude muset Nejedlý v další prezidentské kampani, jež bude brzy zahájena, bude-li Zeman kandidovat, obětovat kancléře Vratislava Mynáře. A to kvůli chybějící bezpečnostní prověrce. 

Závěrem Dolejší dodává, že v současné době se Nejedlý věnuje především byznysu s Čínou, a to přesto, že na krytu svého mobilu nosí obrázek ruského prezidenta Vladimira Putina.

reklama

autor: vef

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…