Česko a Švédsko se neshodnou v pohledu na migrační krizi, přiznává Sobotka

03.11.2016 22:04

Prohloubení spolupráce v oblasti průmyslu, obchodu, ale i obrany bylo hlavním tématem dnešního jednání premiérů Česka a Švédska Bohuslava Sobotky a Stefana Löfvena. Sobotka severské království označil za jednoho z nejvíce perspektivních obchodních a investičních partnerů. Ministerští předsedové jednali také o budoucnosti Evropské unie, která je podle nich zárukou stability, píše ČTK.

Česko a Švédsko se neshodnou v pohledu na migrační krizi, přiznává Sobotka
Foto: wikipedia
Popisek: Švédská vlajka.

Česko a Švédsko se chtějí soustředit na rozvoj spolupráce především v oblasti výzkumu, digitalizace a inovativních technologií. Důležité je také prohloubení spolupráce v energetické oblasti, konstatovali premiéři ve společném prohlášení.

„Švédsko je pro ČR nejvýznamnějším severským obchodním partnerem. Celkově se řadí do první dvacítky našich největších obchodních partnerů a objem obchodní výměny mezi oběma zeměmi trvale roste v obou směrech,“ uvedl Sobotka. Do Česka by chtěl přilákat nové švédské investory.

Sobotka a Löfven se shodli na potřebě zachování Evropské unie jako záruky stability, prosperity a bezpečnosti na kontinentu. Evropa musí být podle českého premiéra „soudržná a spolupracující“. Rozhodnutí Británie opustit evropský blok činí spolupráci v rámci Evropy ještě naléhavější, uvedli premiéři. Klíčový je podle sociálnědemokratických předsedů vlád otevřený a svobodný obchod. Zvláštní pozornost chtějí věnovat také situaci mladých v EU.

Neshody okolo uprchlické krize

Dnešní cesta podle Sobotky sloužila mimo jiné k tomu, „abychom překonávali určité příkopy, které se čas od času kopou mezi těmi bohatšími, staršími členskými zeměmi (EU) a třeba mezi zeměmi Visegrádské čtyřky“. Členy Visegrádské skupiny jsou kromě Česka také Polsko, Maďarsko a Slovensko.

Neshody podle premiéra mezi Českem a Švédskem panují především v pohledu na řešení migrační krize i na posílení spolupráce v oblasti obrany.

Už na tiskové konferenci po jednání šéfové obou vlád uvedli, že spolupráci v oblasti bezpečnosti a obrany podporují, Löfven ale poznamenal, že Švédsko nepodporuje myšlenku společné evropské armády. Na posilování společné evropské obrany chce proto Sobotka spolupracovat spíše se státy, jako jsou Francie, Německo či Maďarsko.

Švédsko a Česko se shodly také na nutnosti pokračovat v podpoře projektu takzvaného východního partnerství, v jehož rámci EU spolupracuje se šesticí východoevropských států: Arménií, Ázerbájdžánem, Běloruskem, Gruzií, Moldavskem a Ukrajinou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…